Українська правда

ПУБЛІКАЦІЇ

Андрій Єрмак: Зеленський повернувся з Оману настільки швидко, наскільки це було можливо
14.01.2020 15:15
Андрій Єрмак розповів, як Зеленський дізнався про катастрофу, які першочергові кроки здійснив і з ким з міжнародних партнерів розмовляв.

Вранці 8 січня президент Володимир Зеленський, який перебував в Омані, дізнався про падіння українського літака в Ірані.

Поруч із ним в той момент і впродовж усіх наступних днів перебував його помічник і головний радник з міжнародних питань Андрій Єрмак.

Він був свідком та ініціатором багатьох кроків української влади від моменту отримання даних про падіння літака і аж до офіційного визнання Іраном своєї вини.

"Українська правда", готуючи матеріал про дії влади в ході "іранської кризи", звернулася по коментарі до Єрмака, однак після двох днів очікувань, видала текст без них.

Після виходу тієї статті Андрій Єрмак таки дотримав слова і надіслав свої письмові відповіді з отаким вступом, який редакція подає дослівно:

"На сайті "Українська правда" була опублікована стаття за назвою "Жорстка посадка президента Зеленського", яка, на мій погляд, несе дещо упереджений характер. Я глибоко поважаю журналістів і їхню працю, зокрема журналістів "Української правди". Я дещо здивований, що вони все ж не дочекалися моїх відповідей і підготували текст без точки зору людини, про яку в цьому тексті йде мова. Відкритість влади є одним з ключових принципів президента Зеленського, і я завжди радий відповісти на будь-які питання журналістів.

Як і обіцяв, надсилаю свої відповіді і сподіваюсь, що вони допоможуть прояснити деякі питання".

Цей матеріал не планувався як окреме інтерв'ю, однак, виходячи з важливості інформації, УП публікує його повністю.

Андрій Єрмак розповів, як Зеленський дізнався про катастрофу, які першочергові кроки здійснив, з ким з міжнародних партнерів говорив. Єдине, про що так і не сказав Єрмак, яким все-таки чином президент повернувся з Оману.

Єрмак: "Я вважаю, що завдання влади – тримати голову свіжою 24 години на добу"
всі фото архівні ельдара сарахмана, уп

– Ви були з президентом в Омані і були очевидцем, як Володимир Олександрович дізнався про падіння літака. Хто йому повідомив, коли, що ви зробили перш за все?

– Так, я дійсно був поруч з президентом, коли він дізнався про це. Повідомив йому цю інформацію глава СБУ Іван Баканов.

Президент відразу ж зробив низку дзвінків – після глави СБУ була розмова з секретарем РНБО, нашим послом в Ірані, з представниками силових відомств. В цей же момент було прийнято рішення негайно повертатися до Києва і, відповідно, вирішувалося питання, як це зробити максимально швидко.

Також було прийнято рішення про створення оперативного штабу при РНБО: все це протягом перших двох годин після того, як сталася трагедія. Далі – було проведено позачергове засідання уряду, на якому ухвалили рішення про формування і відправку до Ірану експертної та пошуково-рятувальної групи. Всі відповідні органи і посадові особи відразу ж приступили до роботи.

– Багато нарікань було на те, що шлях з Оману зайняв незрозуміло багато часу. Як ви повертались? Рейсовим літаком? Офіційним бортом? Чому сталась затримка, і чи була вона насправді?

– Президент повернувся настільки швидко, наскільки це можливо було в ситуації, що склалася в регіоні. Щойно був відкритий повітряний коридор, який був обмежений у зв'язку з трагедією, президент вилетів.

Хочу також зазначити, що, так як це була приватна поїздка президента, ні копійки бюджетних грошей не було витрачено ні на дорогу туди, ні на дорогу назад.

Всі спекуляції, а також конспірологічні теорії з приводу літака, Медведчука, куди і як цей літак летів, не мають під собою жодних підстав і є продовженням брудних технологій, які мали місце ще за часів президентської кампанії – відтоді не змінилися ні замовники, ні їхні методи.

[BANNER1]

– Після прильоту з Оману президент Зеленський вночі зібрав нараду – що на ній відбувалося? Чи це була доповідь президенту? Чому зібралися саме вночі, а не зранку на свіжу голову?

– Я вважаю, що завдання влади – тримати голову свіжою 24 години на добу. Щойно президент приземлився, він зібрав ключових, задіяних в процесі, людей.

Були заслухані доповіді кожного з них, на основі яких були дані відповідні доручення. На момент, коли нарада добігала кінця, наш літак уже приземлився в Тегерані.

Також у ці дні кожну годину оновлювалася оперативна інформація, на основі якої коригувалася загальна стратегія.

– Хто відповідав за стратегію поведінки української влади у цій трагедії? У чому вона полягала? Як і коли створювалась? Яка роль МЗС? Яка роль ваша?

– Всі силові органи працювали в рамках своїх повноважень у надзвичайному режимі 24/7, загальну координацію їхніх дій здійснював особисто президент.

У кожної посадової особи була роль, визначена законодавством і її повноваженнями. Це стосується і мене. Я – помічник президента і здійснював свої функції відповідно до доручень президента в цей момент.

Мені хотілося б припинити всі маніпуляції на тему нібито дезорганізації дій української влади: від самого початку секретарем РНБО озвучувалися чотири версії трагедії. Однак позиція президента Зеленського (і я вважаю її дуже правильною) полягає в тому, що офіційна заява має бути зроблена, коли ми будемо спиратися на неспростовні факти та докази.

– Яку інформацію Україна отримала від союзників? Що це: якісь матеріали зі супутників, відео з місця, зведення? Люди з вашої команди розповідають, що дані відверто не були переконливими. Чи це так?

– Як ви могли бачити у відеозверненні президента, ми висловили велику подяку нашим міжнародним партнерам: США, Великій Британії, Канаді. Зокрема, президент подякував за ту інформацію, яка була надана тимчасово повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін, а також послом Сполученого Королівства Меліндою Сіммонс.

Я знаю, що ця інформація дуже допомогла нашій комісії, її результат ви всі бачили.

Ми глибоко переконані, що саме в результаті оперативної, професійної та ефективної роботи нашої групи в Тегерані, яка була в тому числі детально і всебічно проінформована нашими партнерами, іранська сторона визнала, що ними був збитий український літак.

Інтенсивність комунікації з нашими міжнародними партнерами в ці дні була вкрай високою. У президента були телефонні розмови з держсекретарем США Майком Помпео, президентом Ірану Хассаном Рухані, президентом Франції Еммануелем Макроном, прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном, верховним представником Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозепом Боррелем, прем'єр-міністром Швеції Стефаном Левеном, президентом Афганістану Мохаммадом Ашрафом Гані – і це далеко не повний список.

У цьому випадку це був приклад злагодженої роботи з нашими міжнародними партнерами, в якій Україна була саме партнером, а не слабкою ланкою.

[BANNER2]

– Чи узгоджував Офіс президента свої публічні стейтменти з партнерами? Чи повідомляли вони про свої заяви до того, як їх робили? Чи ОП дізнався інформацію уже з самих публічних виступів? 

– Як я вже сказав, у ці дні президент провів величезну кількість телефонних переговорів зі світовими лідерами. З деякими з них було навіть по кілька розмов на день, тому, безумовно, ми знали про позиції кожного з них.

Що стосується заяв і стейтментІв, то кожен їх робив на свій розсуд.

– Чи правильно розуміти, що до того, як українські спеціалісти отримали точні дані в самому Ірані, в України конкретних доказів (а не заяв союзників) не було? Чи тому президент Зеленський, на відміну від Трампа чи Трюдо, так обережно і з відчутною затримкою коментував інформацію про можливе збиття? Хто запропонував таку модель поведінки?

– Категорично не згоден з формулюванням щодо затримок.

Одразу ж після визнання Іраном своєї провини прозвучала заява президента. До моменту офіційного визнання провини це були припущення, думки, а не офіційне твердження.

Ця версія розглядалася від самого початку – про цю версію говорив і секретар РНБО, і глава СБУ. Але для нас було важливо, щоб вона була доведена. 

На місці цілодобово працювала експертна та пошуково-рятувальна група, до неї увійшли 45 експертів з Державної авіаційної служби, Національного бюро розслідувань авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами, представники РНБО, Служби безпеки України, ДСНС, Міністерства оборони, Міністерства закордонних справ і представники компанії МАУ.

Саме їхня злагоджена цілодобова робота і принципова позиція призвели до того, що іранська сторона визнала свою вину.

Єрмак: "У найближчі дні повинен прибути представник Ірану"

– Чи тиснули американські партнери на вас та президента, щоб Зеленський публічно звинуватив Іран до того, як Тегеран офіційно визнав збиття? 

– Я вже неодноразово це повторював і готовий повторювати ще: ніхто не може тиснути на президента Зеленського і будь-кого з нашої команди. Ми самостійні люди, що представляють незалежну державу Україна.

– Який подальший алгоритм дій України? Чи буде створено міжнародну групу для розслідування? Які юридичні кроки будуть вжиті?

– Як випливає з офіційної заяви президента Зеленського, група продовжує працювати, до неї приєдналися наші партнери, в тому числі з канадської та шведської сторони.

Залишається низка питань, на які ми повинні отримати чіткі відповіді – це важливо і для українського суспільства, і для світової спільноти в цілому. Тому робота триває.

Україна вдруге за короткий проміжок часу переживає страшну трагедію, пов'язану зі збитим літаком. Ми пам'ятаємо про MH17, який був збитий у повітряному просторі України, судові слухання з цього приводу почнуться навесні цього року.

У зв'язку з цим президент Зеленський планує виступити з низкою ініціатив, пов'язаних з глобальним забезпеченням безпеки цивільних рейсів.

До речі, президент Франції Еммануель Макрон і президент Зеленський вже обговорили, що буде зібрана рада ІКАО, присвячена обговоренню трагедії в Ірані, в якій Україна буде брати участь.

Відповідна нота українського МЗС спрямована іранській стороні та безумовно ми доб'ємося, що сім'ї загиблих, авіакомпанія і держава Україна отримають відповідні компенсації у повному обсязі.

[BANNER3]

– Чи проявлялась якось Росія у цій історії? У західних ЗМІ були дані про ракети російського виробництва. Чи Москва якось комунікувала цю ситуацію по закритих каналах? 

– Наскільки мені відомо, президент Путін висловив свої співчуття. Жодної іншої комунікації на цю тему з російською стороною не було.

– Хто здійснював політичну координацію роботи української групи в Ірані між собою, з партнерами і з самими іранцями?

– Якщо ви подивитесь на склад групи, яка туди відбула – це кращі фахівці, кожен у своєму напрямку. На місці координацію здійснював посол України в Ірані, керівник науково-дослідного інституту судових експертиз, і низка інших дуже серйозних високопрофесійних фахівців.

Всі вони координували процес кожен на своєму рівні та за своїм напрямом. Загальну координацію здійснював оперативний штаб при РНБО.

– Коли відправляли групу в Іран, то яка основна версія була робоча? Українська група їхала перевірити версію про збиття чи дізналась про неї уже на місці? Секретар РНБО Данілов заявляв, що в Україні знали про ракету. 

– Було кілька версій, версія ракети була однією з основних із самого початку. Саме тому туди поїхали наші люди, щоб на місці вивчити всі обставини і встановити факти.

Хочу зазначити, що, незважаючи на визнання іранською стороною самого факту збиття і заяви про те, що це сталося в результаті трагічної помилки, нам ще належить встановити, чи було це помилкою або все ж умислом. 

Саме тому робота триває, і за підсумками повного і всебічного розслідування на місці нашої комісії, за участю іранських фахівців, а також за підтримки наших міжнародних партнерів, ми отримаємо відповідь на це питання.

– Які можуть бути наслідки для Ірану після збиття українського літака? Конкретно щодо України і постраждалих та щодо глобальної політики в регіоні?

– Про глобальну політику – ситуація в цьому регіоні, як бачите, швидко змінюється, тому поки рано щось говорити – я не схильний давати поспішних оцінок.

Що стосується політичних аспектів, вони всі чітко сформульовані в офіційних зверненнях президента – там все розкладено, які вимоги української сторони. Я можу лише повністю підтвердити їх. Існує міжнародне право, принципи і норми якого регулюють порядок отримання відповідних виплат і компенсацій.

У найближчі дні повинен прибути представник Ірану. Наш посол і всі відповідні офіційні особи перебувають у постійному контакті.

Як я говорив, МЗС відправило офіційну ноту. Прем'єр-міністр дав доручення Міністерству юстиції приступити до роботи з сім'ями загиблих для підготовки відповідних позовів.

Під час розмови президента Зеленського з президентом Ірану наш президент наполягав на тому, що до кінця цього тижня повинні бути ідентифіковані та підготовлені до відправки тіла всіх наших загиблих.

Це одне з найбільш нагальних питань – близькі загиблих повинні мати можливість попрощатися з ними по-людськи. Люди на місці працюватимуть 24 години на добу, поки тіла всіх наших громадян, загиблих в цій страшній катастрофі, не будуть повернені додому, в Україну.

Ми в команді президента вже звикли до деколи необґрунтованої критики, яка іноді приймає досить істеричні форми.

Але ми впевнені у своїх кроках, своїй політичній позиції, і, спираючись на оцінку та коментарі наших зарубіжних партнерів, я можу сказати, що українське керівництво діяло і продовжує діяти в цій ситуації розумно, професійно і виважено.

Хотілося б, щоб настав момент, коли критики, скептики або псевдопрофесіонали почнуть після очевидних фактів визнавати свою неправоту.

Що ж, ми почекаємо.

Адже наша основна мета – це сильна, шанована у світі Україна, громадяни якої відчувають себе єдиною нацією як у хвилини радості, так і в хвилини таких жахливих трагедій, як ця.

Роман Романюк, УП






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"