Українська правда

ПУБЛІКАЦІЇ

Примхлива фракція. Як депутати БПП сварилися між собою
25.11.2015 14:51
"Українська правда" з’ясовувала, що відбувалося під час засідання фракції БПП, а також які проблеми зараз загострилися в оточенні президента.

Близько третьої години дня 23 листопада депутати фракції "Блоку Петра Порошенка" в групі в месенджері Telegram отримали повідомлення від свого колеги Івана Мельничука, вінницького мажоритарника.

"Треба давно вже зібратись. Взяти віскі, водки, вина, закуски. Попросити голову фракції із заступникам прийти. І поговорити про все… Про "закриту" групу, після спілкування в якій деякі члени і членкині йдуть і "мочать" на ефірах і в комітетах своїх же побратимів по фракції".

Через 2 години після цього повідомлення розпочалося засідання президентської фракції, яке тривало близько трьох годин. Зі 139 депутатів, що входять у президентську силу, на засідання прийшла лише половина.

Але цієї кількості вистачило для взаємних претензій – група депутатів звинуватила частину керівництва фракції в корупції та організації інформаційних провокацій.

"Українська правда" з’ясовувала, що відбувалося під час засідання фракції, а також які проблеми зараз загострилися в оточенні президента Петра Порошенка.

Випустили пар

Засідання фракції БПП починалося звично. На початку її голова Юрій Луценко запропонував розглянути питання порядку денного. Але тут нардеп Віктор Чумак підняв руку і заявив, що у нього є репліка.

Нардеп почав з того, що фракція йде неправильним курсом. Депутати, на його думку, займаються бізнесом, а не політикою.

В числі претензій Чумака – фракція не захищає Сергія Лещенка від інформаційних атак, а проти нього самого розгорнули брудну кампанію, замовником якої є перший заступник голови фракції і друг президента Ігор Кононенко, а також нардеп Сергій Березенко. В числі замовників лунало також прізвище одного із заступників керівника фракції "Народний фронт" Сергія Пашинського.

Вже декілька місяців Чумак бере участь в конкурсі на посаду голови Національної агенції з питань запобігання корупції і одночасно проти нього триває інформаційна кампанія.

В числі тез, що використовуються проти нього – нібито він живе у "подарованому" будинку вартістю 1 млн доларів та занижує площу будинку, в якому живе, аби не сплачувати податки.

Чумак звинувачував Кононенка у тому, що той вимагав у нього гроші за мажоритарку

Не дивно, що Чумак пов’язує інформаційну кампанію з прізвищем Кононенка. Навесні він також брав участь у конкурсі на голову Національного антикорупційного бюро, в якому дійшов до фіналу.

Як тоді розповідали джерела, на Банковій не хотіли призначення Чумака на посаду голови НАБ, і саме Кононенко робив усе, щоб "збити" Чумака з конкурсу.

– Як мені потім пояснили, президенту на цій посаді не потрібна була неконтрольована та ще й публічна людина, – говорив Чумак згодом в інтерв’ю газеті "Сегодня".

Після палкого виступу Чумака, Луценко намагався повернути засідання у звичне русло та запропонував заслухати міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі. Той ще на початку липня написав заяву про відставку, а у вересні з чотирьох спроб Рада не змогла його звільнити.

Квіташвілі останнім часом – частий гість засідань фракції БПП.

– Вже навіть не зрозуміло, він таки лишається працювати в Кабміні, чи йде, – говорить один із депутатів.

Після Квіташвілі співробітниця секретаріату фракції запросила міністра енергетики Володимира Демчишина.

– Луценко почав сваритися, що фракція перетворилася у прохідний двір, і питав, хто сказав секретаріату пускати Демчишина, – переказує зміст один із депутатів від БПП. Поки у фракції з'ясовували обставини появи Демчишина, той недовго думаючи пішов геть.

Тим часом Чумак вирішив продовжити виступ. Цього разу він був жорсткішим.

– Це не "Солідарність", а кругова порука. Не фракція, а мафіозний клан, – почав він. Знову дісталося Кононенку через те, що він впливає на генпрокуратуру і економіку. Зокрема, на Одеський припортовий завод. Чумак також звинувачував Кононенка у тому, що той вимагав у нього гроші за мажоритарку, оскільки він балотувався в одному із округів Києва.

Далі події розгорталися немов сніжний ком.

Наталія Новак, яка як і Чумак потрапила в список БПП за квотою УДАРу, розповіла про боротьбу з незаконною забудовою на Микільській Слобідці в Києві. За нею нібито стоїть колишній регіонал, а нині депутат Київради від УДАРу, президент корпорації "Укрбуд" Максим Микитась. Зараз їй також вказують на кришування цього об’єкту Ігорем Кононенком.

Єгор Фірсов підняв питання зливу Кривого Рогу і зміни членів ЦВК.

Ольга Богомолець звинуватила заступника керівника фракції Олександра Третьякова і його соратника Гліба Загорія, який наразі є одним із претендентів на пост міністра екології, що вони заробляють на тендерах у фармацевтичній галузі, а також збирали підписи за її відставку з посади керівника комітету.

Також вона назвала першого заступника Квіташвілі Олександру Павленко "висуванцем" їхнього клану.

Тоді встав Третьяков, і у свою чергу звинуватив Богомолець у лобіювані російських виробників. Потім від Третьякова дісталося Сергію Березенку – той в інтерв’ю на одному з телеканалів заявив, що депутати беруть гроші у фінансово-промислових груп в обмін на правильні голосування.

Наталія Новак, як і Віктор Чумак потрапила в список БПП за квотою УДАРу 

Сергій Лещенко сказав, що всі рішення у фракції ухвалюються на Банковій, яка в змові з Яценюком розподілила всі державні потоки: Ощадбанк та титанова галузь відійшли Яценюку, Укрексімбанк та Центренерго – Порошенку, тощо. Лещенко також сказав, що подавав свої кандидатури на конкурси в Ощадбанк і Укрексімбанк, але їх навіть не розглядали.

Його підтримав Віктор Пинзеник. Він обурено розповідав, що вперше знаходиться у фракції, яка не обговорює законопроекти. Пинзеник навіть пішов із засідання фракції, грюкнувши дверима.

– Якщо чесно, депутатів не чують. У фракції немає діалогу, а лише монолог. Ми не жива фракція. У нас немає стрижня, який би об’єднав. Немає діалогу щодо делегування наших кандидатів до уряду, ЦВК, інших органів. На практиці відбувається так – прийде людина, запропонує свого знайомого юриста і скаже – голосуйте, - обурювався в розмові з УП один із депутатів.

Що відповіли керівники фракції на звинувачення нардепів?

Луценко взяв слово на півгодини, під час монологу намагався заспокоїти депутатів, що питання з ЦВК буде вирішено після виборів в Маріуполі, і що кожному депутату варто зайнятися тим сектором, на якому він знається найбільше.

Кононенко усі звинувачення відкинув, назвав їх інсинуаціями, і пожалівся, що сам є жертвою інформаційної кампанії з боку телеканалу 1+1.

"Нормальне засідання нормальної фракції"

Вранці вівторка новина про скандал у БПП вийшла на "Українській правді".

Це наробило чимало галасу в парламенті. Кононенка, який був чи не головним звинувачуваним, у вівторок бачили лише один раз – біля столів реєстрації.

– Фракція велика, є тертя всередині. Але я вважаю, що такими відвертими розмовами ми ці тертя знімаємо. Нічого супер-скандального вчора не було, – сказав він журналістам.

Після його в кулуарах не бачили. Депутати розповідають, що Кононенку порадили не спілкуватися з журналістами.

– Все одно його слова вставлять в потрібний контекст, – говорить один із депутатів від БПП.

– Хто вам сказав, що був скандал? Це було спускання пари. Навіть ніхто голос не підвищував, – обурювався один із депутатів від БПП.

Натомість в кулуарах активно спілкувалися "незгодні". Журналісти натовпом ловили Віктора Чумака, Світлану Заліщук, Єгора Фірсова, а також того, кому довелося виправдовуватися – Сергія Березенка.

Всередині фракції створена група з умовною назвою Антикорупційна платформа, куди увійшли 15 депутатів від БПП. Фото Bogdan Bortakov

– Чесним людям не треба йти з фракції. Треба робити так, щоб з фракції виходили нечесні. Були названі імена – це Ігор Кононенко, Сергій Березенко. Бізнесмени мають займатися бізнесом поза межами парламенту, в парламенті повинні залишитися політики, – промовляв в оточенні натовпу журналістів Чумак.

В перерві між ранковим та вечірнім засіданням до журналістів вийшов Юрій Луценко.

– Неприємні для когось речі ми звикли говорити, дивлячись в очі. Це наша головна відмінність від інших фракцій, де відбуваються кулуарні і підкилимні інтриги. Тому можу стверджувати, що вчора відбулося нормальне засідання нормальної фракції, – сказав він.

Також Луценко підкреслив, що є спроби штучно сформувати імідж нових "любих друзів", що вже колись закінчилося розвалом демократичної коаліції.

– Я є противником навішування штучних ярликів на окремих членів нашої фракції. Я противник брудної і бездоказової кампанії звинувачення в корупції, яка не призводить до офіційних заяв до правоохоронних органів, – сказав він. На його думку, розроблена операція щодо дискредитації БПП як стрижня стабільності Ради.

Коли Луценко говорив, в кулуарах знову з’явився Березенко і тихенько пройшов повз.

– Добре. Я йому потім скажу, – супроводжуючи зором Березенка сказав Луценко.

Тим часом Фірсов розповів, що всередині фракції буде створена група з умовною назвою Антикорупційна платформа, куди увійдуть біля 15 депутатів від БПП.

Координуватиме групу Мустафа Найєм і Віктор Чумак. Окрім них і Найєма у групу планують увійти Сергій Лещенко, Світлана Заліщук, Павло Різаненко, Оксана Юринець, Олександр Черненко, Єгор Фірсов, Ольга Богомолець, Наталія Новак, Ольга Червакова, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Владислав Голуб, Юрій Соловей, Олексій Мушак.

– Ця група буде не те, щоб опозицією, вона буде піднімати парламентаризм. Зараз питання уряду, структури уряду, членів ЦВК, бюджету взагалі по факту ніхто не піднімає. Це ненормально, – каже Фірсов.

В групі домовилися діяти разом та координувати свої дії в боротьбі з корупцією. Презентували її у середу.

Поки що депутати не роблять прогнозів, чи може перерости депутатське об’єднання в окрему депутатську групу, або перетворитися згодом на фракцію, але такий варіант не виключається.

– Фракція перетворилася в придаток до АП, який сидить і дивиться, що там з АП щось спустять, – говорить один із депутатів майбутньої внутрішньофракційної групи.

Зараз Порошенко, Кононенко, голова АП Борис Ложкін і інколи Юрій Луценко, разом напрацьовують рішення в будинку адміністрації, а потім спускають їх на фракцію. Саме такий порядок роботи фракції партії президента у демократичній Україні. 

Марія Жартовська, Роман Кравець, УП






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"