Украинская правда

БЛОГИ

: Банкову не влаштовує лідер конкурсу на керівника САП. Відбір зупинено
02.08.2021 15:27


Після завершення співбесід на доброчесність конкурс на керівника САП знову зупинився. Від завершення етапу перевірки доброчесності минув цілий тиждень, а Конкурсна комісія так і не зібралася аби визначити дати і деталі наступних етапів. Ключова причина паузи – Офіс президента явно не влаштовує лідер рейтингу – детектив НАБУ Олександр Клименко, який керував слідством щодо Олега Татарова.

Адже до наступних етапів пройшли всього два кандидати: Клименко та прокурор Офісу Генпрокуратури Андрій Синюк. Сам процес уже багато в чому дискредитований. Парламентська квота комісії викидала з конкурсу гідних незалежних кандидатів та нахабно намагалася протягувати провладних (наприклад, "слугу" Костіна, який явно не відповідає принципу політичної нейтральності), тоді як міжнародні експерти не допускали тих, до кого були питання щодо доброчесності.

Вся сіль в тому, що згідно із затвердженим порядком, надалі перемагає той кандидат, який набере найбільшу кількість балів в загальному рейтингу, інший же стане заступником. У Клименка зараз 212 балів і він лідирує із значним відривом, у Синюка – 195. На наступних етапах комісія вже не буде голосувати за кандидатів, але буде виставляти бали за письмове завдання та за співбесіду. Максимальна кількість балів, яку може набрати кожен кандидат на цих етапах, – 55.

Вихід з цієї ситуації для Офісу криється в кількох сценаріях:

1) Домовитися з Синюком, отримати від нього гарантії лояльності та протягувати його на керівну посаду через маніпуляції з балами (свідоме завищення одному і заниження іншому), а Клименка, зціпивши зуби, допустити на посаду заступника (який не має реальних повноважень);

2) Зірвати процес за допомогою скандального ОАСК.

Керівництво і низка суддів "вовчого" ОАСК зараз перебувають під слідством НАБУ і САП через статтю про захоплення влади. Тож вони будуть тільки раді зробити послугу чинній владі. Ціною такої послуги стане затягування ліквідації суду. Відповідний позов від одного з кандидатів на керівника САП в ОАСК уже є.

Минулого тижня ОАСК відмовив в розгляді справи в загальному провадженні. Це означає, що публічних засідань в справі не буде, тож близький до голови суду – Вовка – суддя Огурцов без відкритого розгляду у власному кабінеті вирішуватиме долю конкурсу.

Що може зробити ОАСК на замовлення Офісу Президента:

1) скасувати порядок проведення конкурсу, а головне – затверджений комісією принцип голосувань, за якого рішення ухвалюються за обов'язкової його підтримки п'ятьма членами комісії від парламенту і двома – від Ради прокурорів (тобто міжнародними експертами). Цей варіант фактично скасує поточний процес і перезапустить конкурс уже без врахування позиції міжнародників.

2) повернути на останній етап конкурсу провладних кандидатів, які не пройшли етап доброчесності, наприклад людину Єрмака – голову комітету Ради Андрія Костіна – або ж очільника прокуратури Львівської області Антона Войтенка.

В цьому і причина затримки конкурсу зараз. У разі невпевненості в лояльності Синюка, Офіс руками парламентської квоти буде тягнути час до отримання рішення ОАСК.

При цьому невідомо на що розраховує Зеленський під час поїздки до США. Адже конкурс до САП – це те, за чим міжнародні партнери стежать передусім. Це індикатор і тест влади на бажання будувати незалежні інституції.

Просто нагадаю, що раніше президент Байден дуже чітко відповів на бажання України щодо членства в НАТО: "Залежить від того, чи буде вона відповідати критеріям. Вони досі повинні очиститися від корупції та відповідати іншим критеріям, щоб отримати План дій щодо членства."

Маніпуляції з балами на конкурсі, так само як і рішення досі не ліквідованого ОАСК, тільки послаблять переговорні позиції президента. Бо такі очевидні проблеми з конкурсом – чергове підтвердження нездатності чинної влади до прозорих і рішучих кроків у боротьбі з корупцією.

Розуміючи наслідки маніпуляцій для історичної поїздки Зеленського у Вашингтон, в Офісі можуть захотіти посунути фальсифікації на осінь – аби не загострювати. Але це насправді також буде дуже чіткий сигнал того, що в Офісі, попри все, обрали сценарій протягування ручного керівника.

Для країни це означатиме ще 5 років чергового "Холодницького" і злиття справ топкорупції.





^ Наверх | УКР | РУС
   Главная | Новости | Публикации | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Украинская правда"