Украинская правда

БЛОГИ

: Шоу вийшло поганеньке
14.05.2021 07:41


Доля подає сигнал: суд над Медведчуком почався день в день із судом 1980 року – 13 травня, коли не без допомоги тоді адвоката Медведчука в табори, на мученицьку смерть, пішов геній українського народу Василь Стус. Тоді Медведчук в суді заявив, що підтримує державне обвинувачення.

Перш за все, я вважаю єдиним позитивом Президента Зеленського за два роки саме протидію медведчуківській телепропаганді.

Кримінальні справи проти Медведчука – теж річ богоугодна. Якщо є докази і сила волі.

У день загального ентузіазму від заяв силовиків я написав комент у соцмережі про те, що Медведчуку дали втекти. Потім видалив його. Не хотів бути песимістом.

Подумав, що ну не можна ж так тупо розводити глядачів!

Сподівався, що спецслужби просто тягнуть паузу перед бурхливим фіналом, аби в прямому ефірі одягнути на нього кайданки.

Але ні. Сценарист таки вважає глядачів лохами.

Останній раз таке кіно ми бачили у 1999 році у справі Лазаренка. Тому спочатку дозволили виліт з України, а потім голосували за скасування недоторканності.

Тепер процедури скасування депутатського імунітету у Верховній Раді немає. Підозра була підписана до прильоту Медведчука з Москви. І з нею не змогли затримати його ні в аеропорту, ні на трасі, ні на параді, ні після.

Влада явно розраховувала на втечу фігуранта.

Яйця у Медведчука виявилися міцнішими, ніж у боягуза Януковича, Якименка чи Захарченка, які розв'язали війну в Україні. Через добу він сам прийшов до Генпрокурорки у приймальню.

І шоу продовжилося.

Перед цим Медведчук ховався від прокурорів.

Тепер Генпрокурорка сховалася від Медведчука.

Зрештою, вони знайшли одне одного. І пішли додому. Бо ж затримати прямо в приміщенні ГПУ за держзраду на 72 години – ні-ні.

Ну, спасибі хоч за підозру.

Серйозно.

Першим прецедентом засудження високопосадовця за державну зраду був вирок Оболонського суду у січні 2019 року, коли втікач Янукович був засуджений до 13,5 років заочно. Моя команда не тільки добилася терміну покарання, але й повернула в казну понад 2 млрд дол грошей ОЗУ.

Перше провадження про держзраду проти Медведчука було розпочате теж мною та моєю командою на початку 2019 року. Зміна влади поставила його на паузу.

Через два роки справи таки активізувалися.

Провадження щодо фінансового тероризму було розпочате в березні 2021 року.

Ще одна справа зараз вийшла на етап підозри. Я повністю підтримую обвинувачення. Але не можу позбутися відчуття, що це не стільки покарання за злочин, як політтехнологія.

Справи проти Медведчука – це звичайно джекпот для Зеленського. Тепер це його бронежилет від критики патріотичної опозиції.

Чи посадять Медведчука? Я – за.

Але поки що ми спостерігаємо шоу, де влада явно розраховувала на втечу фігуранта. Зупинений приватною охороною спецназ СБУ. Незатримання в приміщенні ОГП на 72 години до суду. Так не діють при доказах в державній зраді. Нагадаю, що Надія Савченко після вручення підозри залишилася в СІЗО СБУ.

Цікавим є і походження записів Медведчука з російськими високопосадовцями. За час моєї каденції я не мав нічого подібного.

Схоже, що плівки розмов Медведчука могли прийти в Україну ззовні, зокрема – з Росії. Там багато невдоволених нафтогазовими апетитами "Медвєдя".

Та й Путіну кум продемонстрував явно низьку ефективність на минулорічних парламентських виборах. А в тюрмі він стає знаковою фігурою – своєрідною жертвою – для раша пропаганди.

Тож знаю лише, що саджатимуть довго, років два, з новими і новими обвинуваченнями і з усіма телевізійними спецефектами.

У справах про держзраду не просять застави.

Ну і, звичайно ж, не відправляють на домашній арешт без електронного браслету.

Шоу вийшло поганеньке.





^ Наверх | УКР | РУС
   Главная | Новости | Публикации | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Украинская правда"