Українська правда

НОВИНИ

Путін проситиме Ердогана допомогти РФ обійти санкції Заходу – ЗМІ
05.08.2022 16:16

На переговорах у Сочі в п’ятницю президент Росії Владімір Путін проситиме турецького візаві Реджепа Таїпа Ердогана допомогти обійти санкції Заходу в енергетичному й фінансовому секторах.

Як повідомляє "Європейська правда", про це повідомляє The Washington Post із посиланням на перехоплення української розвідки.

Згідно з перехопленням, Росія попрохала Туреччину дозволити їй купувати частки в турецьких нафтопереробних заводах, нафтових терміналах і резервуарах – це може дозволити Москві приховати походження нафти після набуття чинності нафтовим ембарго ЄС.

Росія також вимагає, щоб кілька державних турецьких банків відкрили кореспондентські рахунки для найбільших російських банків і щоб російським промисловим виробникам було дозволено працювати поза меж вільних економічних зон у Туреччині.

В обмін на пропозиції Путін нібито запропонує Ердогану згоду на військову операцію проти курдів на півночі Сирії, яка раніше викликала роздратування Москви через підтримку нею Башара Асада.

Як зазначає The Washington Post, підтверджень того, що Анкара готова прийняти пропозиції Москви, не має. Джерела видання з турецького й західного боку не підтвердили та не спростували автентичність перехоплення.

Високопоставлений турецький чиновник на умовах анонімності запевнив, що країна залишається "відданою незалежності та суверенітету України", але нагадав, що Туреччина "в принципі... приєднується лише до санкцій, які запроваджує ООН".

Водночас дані західної розвідки, які є в розпорядженні The Washington Post, свідчать, що російські чиновники "їздять світом, намагаючись знайти нових партнерів" – одним із таких партнерів розглядається Туреччина.

Газета з посиланням на обізнаних співрозмовників додає, що Туреччина вже надає певну допомогу Росії в оминанні західного санкційного режиму. Так, через турецьку територію йдуть поставки для роздрібної торгівлі в РФ.

Крім того, як раніше повідомляв Bloomberg, деякі авіакомпанії з Росії розглядають можливість переведення свого бізнесу в Туреччину, щоб уникнути санкцій, які забороняють їм лізинг та обслуговування й ремонт літаків.

Про те, що російські перевізники можуть обходити санкції через Туреччину, "Європейська правда" писала ще на початку травня в матеріалі: Три компанії для росіян: як Туреччина допомагає агресору обходити санкції.

Читайте також: "Байрактари" та туристи з Росії: яку позицію зайняла Туреччина у нинішній війні.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"