Українська правда

НОВИНИ

СБУ прокоментувала нову хвилю псевдомінувань і закликає не підігравати агресору
14.01.2022 16:17
Cлужба безпеки України констатує зростання кількості повідомлень про псевдомінування об’єктів соціальної інфраструктури та наголошує, що це елемент гібридної агресії РФ проти України.

Cлужба безпеки України констатує зростання кількості повідомлень про псевдомінування об’єктів соціальної інфраструктури та наголошує, що це елемент гібридної агресії РФ проти України.

Джерело: речник СБУ Артем Дехтяренко в коментарі УП

Пряма мова: "Останнім часом у публічній площині фіксується збільшення повідомлень про нібито мінування важливих об’єктів соціальної сфери по всій териториії України. У результаті ретельних перевірок з боку СБУ, Нацполіції та інших уповноважених на це органів державної влади ці повідомлення не підтверджуються на практиці, а мають на меті створити напругу й панічні настрої в суспільстві.

Звертаємо увагу: повідомлення про псевдомінування – поширений інструмент в умовах гібридної агресії, котру Російська Федерація веде проти України. За таких умов вкрай важливо, аби українське суспільство чітко це усвідомлювало.

Закликаємо громадян зберігати спокій. І окремо звертаємось до ЗМІ з проханням ретельно перевіряти подібну інформацію, аби зі свого боку не сприяти реалізації ворожих спеціальних інформаційних операцій".

Деталі: В СБУ запевняють, що Антитерористичний центр при спецслужбі разом з Національною поліцією в рамках свого функціоналу щоденно відпрацьовує кожне з таких повідомлень.

Що передувало: Останнім часом в Україні різко зросла кількість анонімних повідомлень про мінування. Лише за добу 12 січня до поліції надійшло 9 хибних повідомлень про "мінування" 600 об’єктів у різних містах України.

Чому це важливо: Неправдиві повідомлення про мінування створюють незручності для тисяч жителів міст та призводять до значних витрат бюджетних коштів, оскільки поліція не може ігнорувати дзвінок про "мінування" і щоразу проводить перевірки.

На об’єкт замінування виїжджають слідчо-оперативні групи, група спеціалістів-вибухотехніків та кінологів зі службовими собаками, також часто залучаються працівники патрульної поліції (1-2 екіпажі), пожежно-рятувальна служба ДСНС (1-2 екіпажі) та бригада "швидкої".

Перевірка зазвичай триває 3-4 години. На цей час роботу об’єкта замінування зупиняють, а людей з його території евакуюють.

"Мінерам" за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян загрожує до 8 років в’язниці.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"