Українська правда

НОВИНИ

Українці ставляться до Сталіна втричі гірше за росіян
23.06.2021 12:50
Серед українців переважає загалом негативне ставлення до радянського вождя Йосипа Сталіна, воно значно гірше, ніж ставлення росіян до цієї історичної особи. Інфографіка.

Серед українців переважає загалом негативне ставлення до радянського вождя Йосипа Сталіна, воно значно гірше, ніж ставлення росіян до цієї історичної особи.

Джерело: Київський міжнародний інститут соціології на основі опитування, проведеного в Україні 8-9 червня 

Деталі: 38% опитаних КМІСом українців ставиться до Сталіна з неприязню, страхом чи ненавистю. Байдуже ставлення до нього виявили 34% респондентів. 

Позитивно сприймають постать Сталіна 18% українців (з повагою, симпатією чи захопленням).  

Українці ставляться до Сталіна набагато гірше, ніж росіяни (громадяни Росії), і ця тенденція закріплюється. У 2021 році серед українців 18% позитивно ставляться до Сталіна, тоді як серед росіян – 59%.

38% українських респондентів визначили своє ставлення до Сталіна як "страх", "неприязнь, роздратування", або "огида, ненависть". 18% українців сукупно ставляться до нього з "повагою", "симпатією" чи "захопленням".

Якщо порівнювати з 2019 роком, то в 2021-му значно зросла частка тих, хто байдуже ставиться до Сталіна, натомість суттєво зменшилась частка тих, хто не визначився зі ставлення до нього.

40% опитаних громадян не згодні з судженням, що Сталін був великим вождем. 34% опитаних і згодні, і незгодні водночас, а 16% згодні з таким судженням.

Якщо в Україні більш розповсюджені негативні емоції стосовно Сталіна (38%) і байдуже ставлення до нього (34%), то в Росії наразі домінує позитивне ставлення до Сталіна (59%), а переживання негативних почуттів щодо нього поступово знижувалось і наразі складає близько 10%. 

У Росії 45% опитаних ставляться до Сталіна з повагою, тоді як в Україні ця частка складає 15%. В Україні 17% респондентів ставляться до Сталіна з ненавистю і 15% з неприязню, а в Росії – лише 2% та 5% відповідно.

У Росії 56% громадян згодні з твердженням, що Сталін був великим вождем, в Україні 16% погоджуються з таким твердженням.

Більше деталей: В Україні чоловіки частіше за жінок висловлювали негативний спектр емоцій щодо Сталіна (41% проти 35%) за рахунок більшої частки тих, хто відчуває огиду, ненависть до нього. Також, чоловіки порівняно частіше не погоджувались із твердженням про те, що Сталін – великий вождь.

Респонденти до 39 років частіше виявляють байдуже ставлення, а респонденти віком 40-69 років досить явно тяжіють до негативного полюсу сприйняття до генсека Компартії СРСР. Серед найстарших респондентів (70+ років) порівняно з іншими віковими групами спостерігається найбільша частка тих, хто не визначився зі ставленням до Сталіна.

Південний та східний регіони відрізняються більш позитивним сприйняттям Сталіна порівняно з центральним та західним регіонами. 

Так, якщо на Півдні та Сході України близько 27% респондентів висловили позитивні емоції щодо Сталіна, то в Центрі – 15%, а на Заході – 9%. Негативні емоції щодо постаті Сталіна переважають на Заході (51%) й у Центрі (39%), на Півдні та Сході їх менше (29% та 25% відповідно). 

Схожі відмінності між регіонами простежуються і в сприйнятті Сталіна як великого вождя.

Чим вищий рівень матеріального достатку, тим частіше зустрічається негативне сприйняття Сталіна.

Серед опитаних з високим рівнем фінансового забезпечення найбільша частка тих, хто негативно ставиться до Сталіна (47%) і не вважає його "великим вождем" (49%), а опитані з дуже низьким та низьким рівнем забезпечення частіше за інших не могли визначитися.

Респонденти з вищою освітою найгірше сприймають постать Сталіна, серед них 45% незгодних із тим, що Сталін був великим вождем. Серед людей із найнижчим рівнем освіти порівняно найбільша частка (29%) згодних із твердженням про Сталіна як великого вождя.

Довідка: КМІС 8-9 червня провів 2007 телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера, на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення, до неї не включаються окуповані території. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,4%.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"