Українська правда

НОВИНИ

Європарламент закликав до нових економічних і персональних санкцій проти Білорусі
10.06.2021 17:57
Європейський парламент закликав запровадити додаткові санкції проти Білорусі та відсторонити її від спортивних подій.

Європейський парламент закликав запровадити додаткові санкції проти Білорусі та відсторонити її від спортивних подій.

Відповідна резолюція була ухвалена у четвер 626 голосами "за", 16 "проти" та 36 "утрималися", повідомляє "Європейська правда".

"Парламент закликає ЄС покарати причетних до примусової посадки літака в Мінську 23 травня та затримання журналіста Романа Протасевича. Євродепутати рішуче засуджують викрадення літака авіакомпанії Ryanair як акт державного тероризму і закликають звільнити Протасевича та Софію Сапегу, а також всіх інших політичних в'язнів", - йдеться у повідомленні на сайті Європарламенту.

Резолюція закликає Раду ЄС якомога швидше запровадити санкції проти білоруських фізичних та юридичних осіб, причетних до примусової посадки та викрадення людей.

"Держави-члени ЄС також повинні вкрай терміново приступити до розробки наступного пакету санкцій проти тих, хто минулого року брав участь або був співучасником фальсифікацій на виборах та подальших порушень прав людини в Білорусі", - йдеться в тексті.

Крім того, члени Європарламенту закликають до швидких економічних та секторальних заходів, спрямованих на ключові білоруські галузі, зокрема на сировину та нафтопродукти, калійну, металургійну та деревообробну галузі.

"Потрібно суворо відмовити у фінансовій підтримці режиму, відмовити у будь-яких нових кредитних лініях банків країни, а інвестиції в інфраструктуру або економічні підприємства повинні бути припинені. Європейські фінансові установи не повинні отримувати облігації або будь-який інший фінансовий інструмент, випущений білоруським урядом та афілійованими державними установами", - йдеться у резолюції

У проєкті резолюції також містився заклик розглянути питання про тимчасове виключення Білорусі з міжнародної системи грошових переказів SWIFT, але на сайті Європарламенту поки не уточнюється, чи була прийнята ця поправка.

Резолюція також вимагає відсторонення Білорусі від участі у міжнародних спортивних організаціях та міжнародних заходах, включаючи чемпіонати Європи та світу, та Олімпійські ігри в Токіо.

Депутати Європарламенту також закликають УЄФА забрати права на трансляцію Євро-2020 у білоруського державного телебачення і безкоштовно передати їх незалежному телебаченню "Белсат".

Нагадаємо, 4 червня Рада ЄС затвердила рішення заборонити білоруським авіаперевізникам польоти у повітряному просторі ЄС та використовувати аеропорти країн Євросоюзу.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"