Українська правда

НОВИНИ

Гуманітарна колона, яку 3 дні не пропускали бойовики, проїхала через КПВВ "Щастя"
01.03.2021 16:40
1 березня колона з гуманітарною допомогою від ООН, яку окупанти не пропускали три дні, перетнула КПВВ у Щасті на Луганщині.

1 березня колона з гуманітарною допомогою від ООН, яку окупанти не пропускали три дні, перетнула КПВВ у Щасті на Луганщині.

Джерело: Державна прикордонна служба

Деталі: 26 лютого російсько-окупаційні війська не пропустили 11 транспортних засобів з гумвантажем та представниками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців UNHCR.

Основу вантажу (136 тонн –ред.) складають гігієнічні набори для шкіл та закладів охорони здоров'я, що вкрай важливо в умовах пандемії коронавірусної інфекції.

Лише 1 березня завдяки відповідним діям Української делегації в ТКГ розпочався перетин КПВВ колоною з гуманітарною допомогою, призначеною громадянам України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко уточнив УП, що це вже 10 колона гуманітарного вантажу, яку міжнародні організації відправили на тимчасово окупований Донбас від початку року. Всього цьогоріч в ОРДЛО перевезли майже 535 тонн гуманітарних вантажів, переважно продуктів харчування.

Перед цим 18 та 19 лютого 16 вантажівок від УВКБ ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста прослідувало через КПВВ "Новотроїцьке" в окупований Донецьк. Вони доставили понад 145 тонн товарів медичного призначення, меблів, будматеріалів, побутової техніки, продуктів харчування та гігієнічних наборів.

У 2020 році українські прикордонники оформили у КПВВ 76 автоколон з гуманітарними вантажами від Червоного Хреста, УВКБ ООН у справах біженців, Дитячого фонду ООН "ЮНІСЕФ" та інших організацій.

Водночас темою гуманітарної допомоги ОРДЛО відверто спекулює Російська Федерація – країна, яка причетна до окупації частини території нашої держави і ускладнення життя людей на них, зазначають прикордонники.

Зокрема нещодавні заяви кремлівського речника Дмитра Пєскова, що жителі Донбасу позбавлені соціального забезпечення з боку своєї держави і про них дбає лише Росія, є вкрай цинічними.

Минулого року в ОРДЛО агресор направив 5 колон, загалом - 64 вантажівки. Російська "допомога" направлялася в порушення норм міжнародного законодавства. Ці колони слідують через неконтрольовану Україною ділянку кордону без належного оформлення. Що саме перевозять автівки достеменно не відомо, адже контролюючі органи України мають змогу лише візуально спостерігати за проїздом таких "гумконвоїв" на територію ОРДЛО.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"