Українська правда

НОВИНИ

В Одесі обвалився старий будинок – третій за місяць
01.03.2021 14:17
В Одесі обвалилася частина будинку-пам’ятки архітектури – буквально перед цим із того будинку і подвір’я поряд відселили 16 жителів з дев’яти квартир.

В Одесі обвалилася частина будинку-пам’ятки архітектури – буквально перед цим із того будинку і подвір’я поряд відселили 16 жителів з дев’яти квартир.

Джерело: "Радіо Свобода" і "Суспільне.Одеса"

Деталі: Обвал стався вночі 1 березня – стіна впала на сусідній будинок. Оскільки мешканців відселили ще 27 лютого, ніхто не постраждав.

Радіо Свобода

Як розповіла журналістам на місці подій жителька будинку Тетяна Жиданкова, взагалі тріщини у будинку з’явилися багато років тому, але близько двох років тому проблеми стали відчутними. Будинок розташований за адресою Ніжинська 16.

За словами Жиданкової, у квартирах, які зараз обвалилися, встановлювали маячки, але нічого не робили. 27 лютого будинок дав першу велику тріщину, відвалився шматок фасаду – "і за два дні він просто остаточно впав". 

У суботу людям відключили газ, є тільки світло і вода, каже Жиданкова. 

Вона та ще 11 мешканців живуть у друзів, чотирьом дали кімнати в гуртожитку КП "Міськелектротранс". 

У квартири мешканців не пускають, у суботу дали забрати лише документи і найбільш необхідні речі. 

За попереднім планом, мешканці мали провести в гуртожитку тільки 3 дні.

Владислав Бахчеван із сусіднього будинку, на який впала стіна, каже, що влітку жителі збирали колективний лист до представників влади, бо "всі знали, що таке буде". Хтось забивав маленькі тріщини ганчірками, хтось закривав пакетами.

У його кухні давно повело стіни через тиск будинку, а тепер у квартирі обвалилася стіна та наполовину впала стеля.

Прибутковий будинок на Ніжинській 16 було побудовано у другій половині XIX сторіччя, це пам’ятка архітектури та містобудування місцевого значення. З 1909 по 1924 тут мешкав радянський драматург Лев Славін.

Як повідомив ЗМІ заступник директора департаменту з питань паливно-енергетичного комплексу Одеський міськради Віталій Цуркан, ще 27 лютого посадовці проводили обстеження будинку, а потім приїжджали туди вночі.

За його словами, є "маневрений фонд" – 21 квартира: 5 із них вільні і найближчим часом там розмістять мешканців постраждалих квартир.

Цукан завив, що "розглядається можливість відновлення стіни".

Припускають, що тріщина на будинку могла з’явитись через будівельні роботи неподалік. Забудовник заперечував такі наслідки і стверджував, що навпаки перед початком будівництва вони укріпили будинки поряд.

Також на стіні, що обвалилася, можна побачити не тільки стару цеглу з ракушняку, але й сучасну, білу. Мешканці будинків поряд розповіли, що в одній з квартир зробили арку саме в тій стіні, яка обвалилась 1 березня.

Це вже третій обвал в Одесі за місяць: 11 лютого неподалік на вулиці Мечнікова 15 обвалилася частина будівлі заводу морозива, а 3 лютого – будинок на Деволанівському узвозі 11. Обидві будівлі були закинутими, там жили безхатьки.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"