Українська правда

БЛОГИ

Тимофій Бадіков: Тиждень імунізації-2024 в Україні: нові досягнення та виклики
26.04.2024 11:55


Тиждень імунізації – 2024 став гарним прикладом, що демонструє відданість України збереженню здоров'я громад навіть у цей складний час. Коли країна протистоїть як зовнішнім, так і внутрішнім викликам, роль просвітницької роботи в громадах стає ще більш важливою. Також важливо, що заходи, спрямовані на захист українців від вакцино-керованих хвороб, стають дійсно комплексними і системними, не завершуючись датами Європейського тижня імунізації.

Попри складнощі, вакцинація залишається пріоритетом у державній політиці

З набуттям незалежності Україна значно просунулась у розвитку імунопрофілактики, особливо в останні роки, попри важкі випробування і боротьбу з ворогом за своє майбутнє. Цей прогрес наявний, починаючи від запровадження вакцинальних автобусів, які дозволяють досягати до мешканців віддалених громад, до вдосконалення систем зберігання вакцин, що забезпечують дотримання холодового ланцюга. Таке оснащення дозволяє зберегти ефективність вакцин навіть у найвіддаленіших куточках країни. Збільшилась прихильність медичного персоналу до вакцинації, що безперечно впливає і на свідому позицію батьків стосовно вакцинації.

Дійсно, раніше вакцинація в Україні стикалась зі скептицизмом, частково через недостатньо інформований медичний персонал, що іноді відмовляв у вакцинації або не міг адекватно відповісти на запитання батьків. Тривала комплексна адвокаційна робота дала хороший результат. Доказовість в питанні вакцинопрофілактики перемагає, як в спільноті скептично налаштованих медиків, так і серед багатьох батьків.

Центри контролю і профілактики хвороб (ЦКПХ) відіграють важливу роль у національній стратегії здоров'я, активно співпрацюючи з громадськими організаціями та міжнародними партнерами, що значно зміцнило систему громадського здоров'я в країні. ЦКПХ вже проявили себе ключовими елементами системи охорони здоров'я, які не тільки забезпечують просвітницькі та адвокаційні заходи, але й відіграють центральну роль у промоції вакцинації. Приємно, що в багатьох регіонах ЦКПХ вже стали партнерами ГС "Коаліція за вакцинацію".

Український тиждень імунізації

Активність на областей та громад в період Європейського тижня імунізації 2024 надзвичайно тишіть. Під егідою ЦКПХ відбуваються різноманітні просвітницькі та адвокаційні заходи для різних цільових аудиторій – медиків, батьків, освітян та представників інших трудових колективів, дітей.

ГС "Коаліція за вакцинацію" тісно співпрацює з Центрами в областях проєкту USAID "Розбудова стійкої системи громадського здоров'я" (Вінницька, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Одеська, Тернопільська, Чернівецька, Чернігівська). Ми раді, що наш досвід проведення таких заходів масштабується і береться до уваги на регіональному і національному рівнях.







Виклики для імунопрофілактики

Хоч є успіхи у сфері імунопрофілактики, залишаться і багато викликів. Частина з них пов'язана з війною, як-от, руйнування медичної інфраструктури, переміщення населення, нерівномірний доступ до медичних послуг на прифронтових територіях, та територіях, які найбільше страждають від бойових дій. Зараз мешканці цих громад здебільшого отримають ці послуги лише завдяки гуманітарним проєктам.

Відновлення медичної інфраструктури та забезпечення рівного доступу до вакцинації в умовах війни вимагають значних зусиль та координації на всіх рівнях управління.

Також існує потреба в удосконаленні законодавства у сфері імунопрофілактики.

Очікується, що новий законопроєкт "Про захист населення від інфекційних хвороб" внесе зміни, які спростять і покращать процедури імунізації. Також триває робота над оновленим Наказом 595 "Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів", зміни до якого покликані підвищити якість імунопрофілактики.

Триває процес впровадження регіональних Стратегій розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики на період до 2030 року. Регіональні стратегії покликані стати основою для формування стійкої системи громадського здоров'я, яка може ефективно реагувати на сучасні виклики. Вони передбачають не лише забезпечення населення вакцинами, а й підвищення кваліфікації медичних працівників, оновлення медичного обладнання, та інтеграцію сучасних технологій для кращого моніторингу імунізаційних заходів. Крім того, враховуючи умови війни, вакцинальні ініціативи також адаптуються до потреб переміщених осіб і осіб, які проживають у прифронтових зонах.

Європейський тиждень імунізації – 2024 підсилив значення солідарності і співпраці між регіонами, організаціями та громадами, підкреслюючи що єдиний спосіб подолати виклики – працювати разом на благо громадського здоров'я.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"