Українська правда

БЛОГИ

Денис Богуш: СТРАТЕГІЧНІ ПРІОРИТЕТИ УКРАЇНИ 2022
12.08.2022 17:10


Україна в цьому році стикнулася з екзистенційною загрозою існування нашої країни. Зʼявилися виклики, як повномасштабна війна, на які ми не можемо не відповідати. Частина інфраструктури країни знищена, мільйони людей виїхали з країни і багато хто не повернеться. Багато українців вбито і покалічено.

Зараз, як ніколи, треба мати план і відповідь на виклики. Треба оперативно думати як виграти війну і стратегічно – що робити далі. Сьогодні важливо намалювати принципи стратегії і отримати консенсус у владі і суспільстві по їх виконанню. Побудувати наш "УКРАЇНСЬКИЙ ВСЕСВІТ".

Виношу свою пропозицію із 10-ти пунктів і чекаю інших варіантів від тих, хто може генерувати ідеї і стратегії такого рівня. Якщо інших подібних документів не буде – треба впроваджувати цей.

1. БЛОКУВАННЯ "РУССКОГО МИРА". Вже не для кого не секрет, що у нас є ворог – це росія. Він нищить все українське вже 500 років. В різні роки це було по-різному, сьогодні він хотів нас тотально знищити, але ми втрималися і у нас є шанс його перемогти. Україна втрималась у цьому році, тому що ми зрозуміли урок 2014 року, почали нарощувати військовий потенціал, та "відрізали" населення від військової пропаганди росії. Одномоментно було заборонено трансляцію 15 російських телеканалів в Україні і 600 сайтів. Прийнято закон про мову, отримано безвіз з Європою та Томос для української церкви, відбулась демократична зміна влади. Це все допомогло обʼєднати Україну. Росія намагалася політично і інформаціно тиснути, але в неї нічого суттєвого не вийшло. І вона розпочала війну. На майбутне, блокування "РУССКОГО МИРА" в Україні повинно бути тотальним (це запорука нашого виживання): мова, культура, церква, бізнес, агентура тощо.

2. ВІЙСЬКОВА ПАРАДИГМА. Зараз всі розуміють, що виживання нашої країни і суспільства залежить від арміі. Яка в нас вона була і є на цей момент – так ми і можемо захистити наш "УКРАЇНСЬКИЙ ВСЕСВІТ". Тепер економіка повинна бути переорієнтована на військові рейки. Німці під час другої світової війни побудували 300 (!) підземних заводів, які виробляли снаряди, танки, літаки, ракети, підводні човни. Чи ми розуміємо, що це – єдиний варіант нашого виживання? Розробляти і виготовляти високотехнологічну зброю. Зараз ми благаємо і прохаємо західних партнерів про допомогу. Вони нам сьогодні допомагають. Але завтра ми повинні бути спроможними захистити себе самі. Сили, мізки та можливості у України є. Треба політична воля.

3. ПОВЕРНУТИ ЛЮДЕЙ. Люди в сучасному світі їдуть туди де їм комфортно і затишно, де вони можуть жити і реалізовувати себе. Україна за кліматом і ресурсами – це рай на землі. Зараз приблизно 6-8 мільйонів людей виїхало з країни у звʼязку з війною. Що зробити щоб вони повернулися, та взяли з собою талановиту молодь західних країн? Щоб вони тут жили і творили. Що треба щоб світові держави давали міліарди та трильйони доларів на відбудову країни після війни? Для цього треба довіра і безпека. Довіра, що кошти, які вони направляють сюди не вкрадуть, що суди і справедливість в цій країні працюють. Поки наша країна славиться величезною корупцією – ніхто вкладатись серйозно в цю країни не буде. Корупцію треба жорстко побороти, або все залишиться без розвитку.

4. ЕЛІТА. Треба створити свою еліту. Те що молоде покоління змінило більш старше у владі, з одного боку – добре, а з іншого боку – воно повністю недосвідчене, немає базових знань і навичок. Ця еліта не береться просто зміною поколінь, її треба виховувати і навчати управлінню державою. Потрібно щоб була система виховання нової еліти і роки для підготовки. На жаль, таких проектів в Україні я поки не бачив. Є спроба національно-патріотичного виховання дітей, але еліту для влади ніхто не готує. Немає проекту "кадровий резерв президента", підготовка молодих українських держслужбовців на Заході тощо. У мене є пропозиція по підготовці нової еліти "Сила землі" , вона актуальна і сьогодні. Але це крапля в морі, це має бути мейнстрімом. Нам потрібні не тільки нові, а і професійні люди у владі.

5. СТРАТЕГІЧНИЙ ПАКЕТ ДЛЯ УКРАЇНИ. Багато українських мислителів, аналітиків, політиків робили пропозиції і цій царині і шукали національну ідею. Треба зрозуміти, що немає єдиної пігулки, яка вирішить все в просторовому і часовому просторі в сучасному світі. Але без базових речей ми нічого не побудуємо. По-перше, нам потрібно розробити "стратегічний пакет для України". До стратегічного пакету України входять:

• Національна ідея;

• Національна доктрина або концепт;

• Концепція національних інтересів;

• Стратегія розвитку країни;

• Концепція національної безпеки;

• Конституція країни;

• Програма Уряду, програма реформ;

• Стратегія розвитку галузей економіки.



І в стратегії розвитку України на сучасному етапі повинні бути три пріоритети – військовий, культурний і освітній. Відповідно, треба вкладати гроші в військовий потенціал (розробки і виробництво), культурний (кіно, книги, музика тощо), освітній (українська підготовка школярів і студентів, розвиток національної науки). Багато ідей є в моїй книзі "Сила землі".

6. ЕКОНОМІЧНА СТРАТЕГІЯ. Як би ми не займались військовим та культурним компонентом, в основі лежить економіка. Розробкою економічної моделі повинні займатись експерти і влада. Якщо такої воєнної та післявоєнної моделі не буде, то перспектив у нашої країни немає.

Зараз важливий аудит наявних можливостей і ресурсів, стратегія відбудови країни, пріоритетні напрямки економіки та все це порахувати в цифрах.

Чи пріоритетом відбудови будуть індустріальні парки, чи видобуток корисних копалин та нафти і газу, чи це буде країна IT та стартапів, чи аграрна країна, яка і на сьогодні годує 38 країн світу. Якщо у нас буде власна стратегія, то і західні партнери будуть розуміти на базі чого розробляти "План Маршала". Допомога західних партнерів не дасть нам розвитку, а дасть план відбудови країни. Про розвиток і пріоритети ми повинні подбати самі.

7. ЕКСПАНСІЯ В РОСІЮ. Наш екзистенційний ворог росія не заспокоїться зараз, навіть у разі тотального програшу у цій війні. Тому через деякий час вони накопичать сили і будуть знову знищувати нас і через 10 і через 100 років. Тому треба зробити ряд запобіжників. По-перше мати власну агентуру у російській владі, пролобіювати трансляцію українських медіа у всіх регіонах рф. Постійно моніторити і контролювати громадську думку, щоб не з'являлися думки напасти на нас і проводити свої наративи. По-друге, в кожному регіоні зробити так, щоб десь біля регіональної влади був наш представник, щоб мав вплив на управлінські рішення. Зараз це виглядає дико і незвично, але без цього ми будемо стикатися з іх експансією в Україну протягом наступного часу. Якщо національні республіки відʼєднаються від росії, то ми повинні їм допомогти з національною культурою, визнанням в світі і підготовкою їх еліти. Ми будемо конкурувати з росіянами і повинні виграти у кожній національній республіці рф.

8. ПЕРЕХІД. Та Україна, яка була до війни буде точно іншою. При таких інфраструктурних розвалах після війни ми маємо шанс побудувати ультрамодерну Україну, або мати розвалену руїну. І в нашій економічній стратегії ми повинні "намалювати" цю ультрасучасну картинку. І головне, описати перехід від однієї системи до іншої. Сьогодні кліматичні зміни, військові виклики, нестача їжі і води на планеті робить Україну досить привабливою територією для життя. Тільки в цій привабливій історії треба щоб на цій території залишились саме українці, а не інші люди. Нам західні партнери допоможуть, але ми повинні розуміти, що у кожної країни є національні інтереси, а ми повинні мати свої інтереси і свою стратегію.

9. МІСЦЕ У СВІТІ. При всіх змінах, які відбуваються, і навколо нашої країни, і в світі – нам треба позиціонувати себе. Ми сьогодні для Європи і світу вже виконуємо функцію захисту від країни-агресора росії. Польща, країни Балтії розуміють, як ніхто інший, що якщо Україна програє і росія переможе, то вони будуть наступні по захопленню територій. Росія не зупиниться і піде в своїй експансії далі, і вона своє населення для цього підготувала. Влада росії деларує свою експансію у різних напрямках, і вже створила "зони нестабільності" у Молдови, Грузії, України, Азербайджані тощо. Зараз лунають погрози в бік Казахстану, Білорусі, Фінляндії, Польщі, країн Балтії. Так яке місце України у світі? Зараз ми показуємо всьому світу свою спроможність захистити у військовому плані всю Європу. "Друга армія світу" за допомогою українських збройних сил перетворилася на посміховисько. Тепер армію росії не дуже бояться в світі і дивляться на нашу війну як на чемпіонат по боксу або футбол. Всім цікаво як слабший гравець перемагає сильнішого. Тому що Україна дуже круто тримає оборону та контрнаступає на армію росії. Це показує наскільки Україна є країною-воїном, країною-захисником. Хто вивчав історію України від скіфів та козаків, знає – ми завжди були найкращими воїнами в світі. Зараз в екстремальній ситуації це проявилось. Я вважаю що це наша велика перевага, яку можливо зробити нашим позиціюванням. Оборонні технологічні розробки і ракетні космічні технології – теж були візитівкою України. Це треба ставити пріоритетом. На базі цього – ми вже регіональний лідер, який тримає оборону всієї Європи. А Європа і США за це платять. Цікаві IT-технопарки, технології, талановиті люди та аграрні можливості будуть яскравим доповненням.

10. ЧАС. Нажаль у нас немає часу на помилки. Російська агентура, яка може бути у спецслужбах і у владі, повинна бути швидко нейтралізована. Всі стратегічні пріоритети, які я описав вище – повинні виконуватись. Якщо є інша стратегія – треба обговорити і теж діяти. Кожен день невиконання цих пунктів вбиває Україну як країну, породжує зневіру і відсутність майбутнього у тих українців, які виїхали. А ті хто залишився в Україні, які пішли на війну та працюють волонтерами скоро видихнуться і можуть закінчитись. Треба владі почати цю роботу, і для себе в тому числі, щоб бачити "картину майбутнього" і щоб всі вірили в краще майбутнє. І головне, щоб це майбутнє було не абстрактне, а на базі нашої стратегії.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"