Українська правда

БЛОГИ

Катерина Бутко: Що роблять члени ВРП за понад 4 млн грн на місяць?
12.10.2021 11:53


На початку серпня Вища рада правосуддя заявила про те, що припиняє розгляд дисциплінарних проваджень щодо суддів. Це сталось після вступу в силу Закону щодо ВРП, яким передбачається створення інституту незалежних дисциплінарних інспекторів, які будуть розглядати скарги на суддів та презентувати їх членам ВРП після очищення цього органу.

Насправді у зупинці розгляду дисциплінарних скарг – немає нічого поганого, адже, при розгляді скарг на суддів чинними членами ВРП більшість з них отримувала індульгенцію замість ганебного звільнення. Так, за статистикою, чинна ВРП карала лише 1% суддів, щодо яких розглядала дисциплінарні провадження. Водночас після очищення даного органу та створення дисциплінарних інспекторів є надія на більш справедливий розгляд скарг.

Проте залишається відкритим питання – чим займаються члени Вищої ради правосуддя останні 2 місяці та за що платники податків, як ми з вами, щомісяця сплачують понад 4 млн грн зарплатні цим людям?

Виявляється, найбільш активне заняття членів ВРП останній час – розгляд заяв суддів про відставку. За нашими підрахунками, лише у вересні Вища рада правосуддя розглянула 79 подібних заяв від суддів.

При цьому, вже традиційно, Вища рада правосуддя відправляла в почесну відставку з величезними виплатами суддів, які насправді заслуговували на звільнення. Далі кілька прикладів суддів, які, завдячуючи супер лояльній ВРП, пішли відпочивати замість ганебного звільнення.

СУДДІ, ЯКІ У ВЕРЕСНІ ОТРИМАЛИ ВІД ВРП ПОЧЕСНУ ВІДСТАВКУ ЗАМІСТЬ ЗВІЛЬНЕННЯ

Ганна Білик – суддя Броварського районного суду Київської області.



Суддя Білик відома тим, що нещодавно була засуджена Антикорупційним судом до 6 років ув'язнення за отримання хабаря 1 тис. евро. Звичайно, далі на суддю ще чекає апеляція, але, навіть рішення першої інстанції могло бути достатньо, щоб відкласти розгляд питання.

Проте Вища рада правосуддя вирішила нічого не відкладати, таким чином суддя Білик отримала почесну відставку та 824 тис.грн вихідної допомоги. У разі якщо апеляція антикор суду підтвердить вирок Білик – ВРП муситиме скасувати відставку судді, проте, 815 тис грн повертати ніхто не буде й це очевидний пофіт для судді.

Дмитро Валігура – суддя Голосіївського районного суду м. Києва.



Ще одним суддею, який відправився відпочивати за наші з вами податки став "суддя Майдану" Дмитро Валігура. Валігура виніс щонайменше 4 рішення щодо позбавлення водійських прав за участь в автопробігу до Межигір'я. Зокрема, одним із людей, яких Валігура позбавив водійських прав став громадянин Крошка, який працював водієм на комунальному підприємстві. У результаті рішення судді Крошка втратив роботу й можливість оплачувати своє лікування. За свідченнями потерпілого, суддя ще перед засіданням повідомив йому, що він у якихось списках і що оскаржувати його рішення марно. Тобто суддя наперед знав, що його треба позбавити прав, оскільки він був помічений серед учасників Майдану.

Справу щодо Валігури розглядала Вища рада правосуддя, проте її члени відмовилися звільняти суддю, зазначаючи, що прийняте ним рішення "не вказує на грубу недбалість чи навмисне порушення закону, а тому не могло бути підставою для звільнення з посади у зв'язку з порушенням присяги судді". На додаток, члени ВРП стверджували, що "строк притягнення судді Валігури Д.М. до дисциплінарної відповідальності на підставі відомостей, викладених у заяві Довбах Г.В., сплинув".

Тобто, маючи змогу звільнити суддю Вища рада правосуддя вирішила цього не робити, проте, без проблем відправили його у почесну відставку. Дмитро Валігура отримав понад 1.3 млн гривень вихідної допомоги та буде отримувати по 150 тис.грн щомісячної пенсії.

Ігор та Наталія Петренки – судді Господарського суду Дніпропетровської області.



У вересні Вища рада правосуддя також відправила у почесну відставку суддю з Дніпра – Ігоря Петренка. Його прізвище, можливо, менш відоме ніж попередніх двох суддів про яких я розповідала, на відмінно від місця проживання судді

Річ у тому, що Ігор Петренко – чоловік іншої судді Господарського суду Дніпропетровської області Наталії Петренко.

Попри те, що подружжя все життя пропрацювали на суддівських посадах і не мали жодного бізнесу їх статкам можуть позаздрити мільйонери. Так, у їх власності:

🏡 3 будинки площами 457 м2, 384 м2 та 287 м2 у Дніпропетровській та Запорізькій областях;

🏢 Квартира у Дніпрі площею 155 м2;

🏫 2 приміщення у Ялті площами 255 м2 та 67 м2

У 2016 році проєкт PROSUD навідався до будинку суддівського подружжя і його масштаби нас відверто шокували. Виявилось, що на території величезного маєтку в суддів є навіть власна церква.







Кілька років тому суддівське подружжя з Дніпра проходили кваліфікаційне оцінювання суддів. Навіть лояльна до суддів Вища кваліф комісія визнала Наталю Петренко такою, що не відповідає посаді судді, оцінювання ж Ігоря Петренка так і не завершено. Проте Вища рада правосуддя спочатку відмовилась звільняти Наталю Петренко через невідповідність посади й відправила її у відставку в лютому цього року, а тепер, у вересні, також дозволила спокійно відпочивати на пенсії і її чоловіку.



ВІДСТАВКИ САМИХ ЧЛЕНІВ ВРП


Як відомо, більшість членів Вищої ради правосуддя – судді й також можуть претендувати на відставку й суддівську пенсію. Останнім часом судді-члени ВРП почали масово подавати заяви про відставку з посади судді, це дозволить їм, після закінчення роботи у ВРП, спокійно жити за чимале суддівське утримання. Так, у вересні заяви про відставку подала члени ВРП Лариса Швецова та Микола Худик. Ще раніше у відставку пішли члени ВРП Лариса Іванова, Андрій Овсієнко, Володимир Говоруха та Наталя Краснощокова.



Така активність членів ВРП у питані власної відставки може бути пов'язана з побоюваннями, що після реформування Вищої ради правосуддя її члени не будуть настільки лояльними до суддівських відставок.

НЕ ВІДКЛИКАНА ВІДСТАВКА

Попри те, що Вища рада правосуддя весь місяць активно відправляла суддів у почесну відставку поспішати з відкликанням відставки судді вирок щодо якого набув законної сили – ВРП не стала.

Мова про суддю з Одеси – Анатолія Целуха. Ще наприкінці лютого 2021 року Апеляційна палата Вищого Антикорупційного суду підтвердила обвинувальний вирок щодо судді та засудила його до 5 років ув'язнення. Наразі, Целух перебуває у Львівській колонії, проте, завдячуючи Вищій раді правосуддя – продовжує щомісяця отримувати 130 тис грн суддівської пенсії.



А все тому, що відправивши суддю у відставку ВРП досі не знайшла час, щоб відкликати цю відставку після вироку судді. Попри те, що це питання було в порядку денному ВРП члени Ради просто відклали його розгляд, що означає – ще мінімум місяць ми будемо утримувати суддю-хабарника за свої податки.

ЩО ДАЛІ?

Попри регулярні заяви членів ВРП щодо неукомплектованості судів та їх тотальне недофінансування – у вересні члени Ради рекомендували призначити суддями 8 суддів, а звільнили у почесну відставку понад 70.

Очевидно, що очікувати від нинішньої Вищої ради правосуддя справедливості, а не лояльності до судової мафії – даремно. А тому ВРП має бути реформована та очищена як найшвидше. Для цього має бути створена Етична Рада. Наразі, її створення блокується іншим органом – Радою суддів, яка або все ж делегує своїх членів до Етичної Ради як найшвидше, або має бути виключена з цього процесу. І наразі це вже відповідальність Президента та Парламенту, які обіцяли населенню проведення справжньої судової реформи.

Кожен день роботи нереформованої ВРП – реальні збитки для українських громадян.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"