Українська правда

БЛОГИ

Тимофій Бадіков: МОЗ розширює співпрацю з громадськістю в напрямку розвитку імунопрофілактики
28.09.2021 18:25


Тема вакцинації залишається в українському суспільстві однією з дискусійних. Вважаю це неприпустимим. Адже питання імунопрофілактики стосуються не лише окремого громадянина, але, перш за все, безпеки та здоров'я нації, сталості системи охорони здоров'я, безпеки держави в цілому. Як показує досвід, порозуміння в питаннях, що стосуються вакцинації, можливо лише на шляху співпраці влади та громадськості. "Золотим ключиком" є довіра та бажання почути один одного.

Дискусії на тему вакцинації триватимуть. Однак це мають бути дискусії не про "робити щеплення чи ні", а про те, яку вакцину обрати, в якому закладі та у якого лікаря вакцинуватися.

Протягом трьох років Громадська спілка "Коаліція за вакцинацію" та її організації-учасники були містком, що допомагав владі та громадам порозумітися в питаннях щеплень. Це дає свої плоди: захищені від інфекційних хвороб діти та дорослі; можливість лікарям не відволікатися на лікування хвороб, яким можна запобігти вакцинопрофілактикою; збережена репутація України тощо.

В умовах пандемії COVID-19 продовження та зміцнення співпраці влади з громадськістю в питаннях імунопрофілактики є життєво необхідною. Тим більше, що інші хвороби нікуди не зникли і їх можна стримувати лише налагодженою рутиною вакцинацією.



Тому надзвичайно важливою є подія, що відбулася 17 вересня 2021 року в Міністерстві охорони здоров'я України. Цього дня МОЗ України, Центр громадського здоров'я та ГС "Коаліція за вакцинацію" підписали тристоронній Меморандум про спільні наміри щодо розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики.

Сторони домовились про співпрацю та консолідацію зусиль для реалізації наступних завдань:

- сприяння зниженню рівня захворюваності та поширення інфекційних хвороб в Україні, яким можна запобігти шляхом вакцинації;

- сприяння вдосконаленню системи моніторингу та контролю за поширенням інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації;

- попередження та зменшення смертності та інвалідності від інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації;

- сприяння у доступі до послуг з імунізації та профілактики інфекційних хвороб усіх громадян, незалежно від їх соціального та економічного статусу;

- популяризацію та комунікацію питань імунопрофілактики серед населення та професійних спільнот;

вдосконалення нормативно-правових актів у сфері імунопрофілактики.

Попереду – спільні заходи та проєкти, поширення інформаційних матеріалів про роль та важливість вакцинації, розробка пропозицій до законодавства в сфері імунопрофілактики. Це можливість для громадських організацій на високому рівні впливати на виклики, що стоять на заваді зниженню рівня захворюваності та поширення вакцинокерованих інфекційних хвороб в Україні.

Наразі Громадська спілка "Коаліція за вакцинацію" налічує 63 учасники та відкрита до розширення. Це організації різних форм власності та напрямків діяльності, об'єднаних спільною метою протидії інфекційним хворобам, яким можна запобігти вакцинацією. Подробиці за посиланням: www.vaccine.org.ua





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"