Українська правда

БЛОГИ

Віталій Шабунін: ВСУ хоче звернутися до КСУ щодо неконституційності судової реформи
16.09.2021 12:02


Зривом судової реформи керувала в тому числі Валентина Данішевська – голова Верховного Суду (супер-пупер реформованого Порошенком).

Питанням залишається – на чиєму боці голови касаційних палат ВС: закону чи судової мафії?

Але спочатку про Данишевську.

За лінком – лист президенту та голові ВРУ про неконституційність судової реформи, яким Данішевська захищала від очищення ВРП. Апеляції в листі до Конституції теж невипадкові – далі зрозумієте чому.

Потім Данішевська бігала по міжнародниках (навіть в Брюсель їздила), щоб переконати їх не підтримувати негайне очищення ВРП.

Попри її старання, міжнародні партнери підтримали реформу і делегували своїх експертів, отже ніякого реального впливу на це середовище вона не має, а всі її зустрічі з ними мають лише протокольний характер.

До речі, Данішевська зациклила на собі всю важливу комунікацію ВС з міжнародними партнерами. Це дозволяє їй маніпулювати суддями, вигадуючи казки про позицію міжнародників з питань реформ.

Коли всі попередні зусилля провалилися, судова мафія заблокувала судову реформу руками Ради Суддів.

Наступний крок по зриву судової реформи судова мафія планує зробити 17-го вересня.

В цей день Пленум Верховного суду планує розглянути звернення ВРП щодо неконституційності реформи

Данішевська доповідатиме з цього питання і спробує переконати Пленум підтримати зашкварену ВРП і звернутися до КСУ щодо неконституційності судової реформи.

Нагадаю, Венеційська Комісія цю реформу підтримала – прямо в тексті наголосила на конституційності Етичної Ради. Але хіба для судової мафії з ВС це аргументи?

Ну, а в КСУ за Тупицьким і ко потрібне рішення точно не заіржавіє. Вони швиденько знесуть реформу, захищаючий судову мафію, невід'ємною частиною якої є.

Чи вдасться судовій мафії цей план?

Залежить від двох суб'єктів: Володимира Зеленського і голів касаційних палат ВС (Льовав, Гулька, Смоковича і Кравченка).

З президентом все зрозуміло: його вплив визначальний і, безвідносно позицій всіх інших, Зеленський може розблокувати власну судову реформу.

Цікавіше про голів касаційних палат ВС.

За нашими підрахунками, залежні від них члени Ради Суддів блокували реформу разом з людьми Данішевської і ВРП. В останніх у РС просто немає більшості, а ключове голосування Ради Суддів зірвало 22 члени з 26.

Тобто залежні від голів касаційних палат члени РС теж блокували головну частину судової реформи – очищення ВРП.

Проте позиція Льовав, Гулька, Смоковича і Кравченка стане очевидною на засіданні Пленуму ВС 17-го вересня.

Без їх волі Пленум до КСУ не звернеться точно: у Данішевської і ВРП більшості у Верховному Суді немає і близько.

Якщо голови касацій допоможуть ВРП/Данішевській/Тупицькому вбивати судову реформу, то для всіх (всередині і ззовні країни) вони стануть з останніми в один ряд. З усіма відповідними наслідками.

Команда Зеленського точно скористається цим, щоб розрубати гордіїв вузол судової мафії в найрадикальніший спосіб. Розрубати включно з керівництвом Верховного Суду.

Зважаючи на дані соцопитувань, президент в цьому матиме підтримку більшості українського суспільства. І в Західних партнерів аргументів для захисту такого Верховного Суду особливо не залишиться.

А на вашу думку, голови касацій ВС (Львов, Гулько, Смокович і Кравченка) – частина судової мафії чи чесні бубочки?





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"