Українська правда

БЛОГИ

Михайло Жернаков: В наступні години вирішиться доля судової реформи
16.09.2021 10:14


За лічені хвилини відбудеться зустріч в Офісі Президента за участі Послів G7 і судової влади щодо спроб останньої саботувати судову реформу.

На ній буквально вирішиться дуже багато – або ми оперативно і ефективно реформуємо суди, або ми застрягнемо в цьому корупційному болоті ще на роки, а то й десятиліття.

І це в кращому випадку, бо від стану судової системи залежить економіка, а від неї напряму – армія, а отже здатність країни виживати і розвиватися.

Я вже не кажу про такі банальні речі як добробут кожного з нас.

Єдиний допустимий вихід із ситуації – Рада суддів без зволікання збирається знову і призначає членів Етичної ради для реформи ВРП.



Будь-які інші варіанти – зміни до законів, безкінечні розробки "планів щодо вироблення планів зголошення до Етичної ради" – маніпуляції з однією метою: виграти час для того, щоб убити реформу в Конституційному Суді.

Бо вже завтра, 17.09, Пленум Верховного Суду звернеться до КСУ щоб той визнав закони Зеленського неконституційними. А голоси на Пленумі вже є, і збирали їх досить банально – хтось запустив серед суддів чутки, що, якщо реформа вдасться, то оновлена ВРП... не дасть суддям високі пенсії при виході в відставку.

Вдумайтеся – купка людей, які за дивним збігом обставин працюють у нашій країні суддями, готові відправити цю ж країну під три чорти за кілька додаткових тисяч гривень на місяць.

Я звертаюся до суддів: схаменіться. Ніхто ваші передбачені законом пенсії не відбере- – такого і близько в законі немає. Подивіться хоч раз трішки далі свого носа (в текст закону, наприклад) і не грайте на руку ворогу.

Так само відверто брехнею і маніпуляцією є розповіді голови Ради суддів Богдана Моніча про те, що зараз не можна призначити членів Етичної ради і треба змінювати закон (про це детально написав Роман Маселко).

Ніяких 15 років стажу не треба для членів Етичної ради. Це норми основного тексту закону, який при формуванні першого складу нової ВККС не застосовується, бо застосовуються Перехідні положення. Там цієї вимоги немає.

Ніякі зміни кворуму у не потрібні, бо сценарій "двоє міжнародників вирішать за всіх" може бути тільки в хворій уяві пана Моніча. Для цього міжнародні експерти десь у підвалі мають ховаються від усіх інших і проводити "засідання".

Брехня і те, що "Судді не хочуть йти у Етичну раду". Аж цілих четверо достойних суддів подали свої кандидатури. Просто за них не хочуть голосувати члени Ради суддів. Бо їм просто сказали не голосувати.

Вимога змінити закон чи безкінечно розробляти якісь додаткові положення є нічим іншим як шантажем і намаганням судової мафії виграти час, щоб розвалити реформу.



Єдиний сценарій врятувати реформу зараз – Рада суддів терміново збирається і призначає свою частину Етичної ради. Все решта – шлях в нікуди.

Президент Зеленський днями гучно заявив, що не допустить блокування реформи. Сьогодні дізнаємось чи дійсно це так.

fb автора





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"