Українська правда

БЛОГИ

Віталій Шабунін: Відмазував Онищенка, підігрував Суркісам та їздив до президента: кого Рада суддів обрала для конкурсної комісії ВККС
13.09.2021 14:09


На засіданні 13 вересня члени Ради суддів проголосували за негідних кандидатів до складу конкурсної комісії, які відбиратиме членів Вищої кваліфкомісії суддів.

Однак Рада суддів провалила голосування за те, щоб делегувати свої представників до Етичої ради, яка перевірятиме доброчесність членів та кандидатів до Вищої ради правосуддя. Це основна частина реформи, адже безпосередньо забезпечує очищення судової системи.

Рада суддів (і її голова Богдан Моніч) проігнорувала пряму норму закону, не делегувавши жодного представника до Етичної ради. Хоча для початку роботи Етичної ради, до складу якої входять міжнародні експерти з вирішальним голосом, достатньо одного представника від Ради суддів.

Зауважу, що кілька суддів, відомі своєю доброчесністю, виявили готовність увійти в цей орган.

Своєю чергою, до конкурсної комісії ВККС Рада суддів делегувала 3 представників, двоє з яких відверто зашкварені. Тобто Рада суддів змогла обрати тих осіб, до яких є серйозні питання щодо доброчесності. І саме вони, на думку Ради суддів, заслуговують займатися судовою реформою. Про кого ж йдеться?

Мєзєнцев Євген Ігорович – заступник голови Шостого апеляційного адміністративного Суду. Суддя зробив стрімку кар'єру в часи Януковича. У травні 2011 року Мезєнцева переводять до Донецького апеляційного господарського суду, а вже за місяць він стає заступником голови суду. Через рік, у травні 2012 року з господарської апеляції Мєзєнцев переводиться до Донецького окружного адміністративного суду, а вже у червні того ж року очолює його.

У вересні 2013 року стає суддею Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, а вже через два місяці – у листопаді 2013 року – переводиться на посаду судді Київського апеляційного адміністративного суду та одразу очолює його.

Посаду голови суду Мєзєнцев втратив у 2014 році на підставі положень Закону України "Про відновлення довіри до судової влади", однак вже у 2018 році його знов обирають заступником голови суду (з 2018 року Київський апеляційний адміністративний суд реорганізовано у Шостий апеляційний адміністративний суд) ".

Суддя неодноразово ухвалював сумнівні рішення. У червні 2019 року, під час парламентської передвиборчої кампанії, Мєзєнцев входив до складу колегії суддів, яка вирішила, що нардеп-втікач Олександр Онищенко насправді не переховувався від слідства, а брав участь в міжнародних кінних змаганнях. Судді зобов'язали ЦВК зареєструвати Онищенка кандидатом в депутати від Соціалістичної партії.

У лютому 2018 року колегія суддів за участі Мєзєнцева відхилила позов, яким оскаржувалась видача ліцензії на розробку газових родовищ в Полтавській області маловідомій компанії "Аркона Газ-Енергія". У вересні 2019 року Верховний Суд скасував це рішення. Як з'ясували журналісти програми "Схеми. Корупція в деталях", компанія пов'язана із членом Вищої ради правосуддя Олексієм Маловацьким. Примітно, що на момент ухвалення рішення ВРП розглядала скаргу на суддів, і після ухвалення рішення на користь пов'язаної з Маловацьким компанії ВРП відмовила у відкритті дисциплінарної справи.

Суддя також ухвалював сумнівні рішення у справах щодо Приватбанку. Так, у листопаді 2017 року суддя підтримав рішення ОАСК, за яким Ігоря Суркіса було визнано непов'язаним із Ігорем Коломойським та Приватбанком, та зобов'язано стягнути з банку на його користь 1 млрд грн. Пізніше це рішення скасував Верховний Суд. У березні 2021 року суддя зупинив провадження у справі про оскарження скандального рішення ОАСК від 18.04.20219, яким націоналізацію Приватбанку визнано незаконною.

У липні 2020 року Мєзєнцев публічно виступив проти проєкту Антикорупційної стратегії, яка зачіпає і питання утвердження справедливого та доброчесного суду в Україні. Він заперечив необхідність постійного моніторингу життя судді та необхідності проведення перевірки на доброчесність.

Міщенко Іван Сергійович – суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду. За інформацією Громадської ради доброчесності, яку проігнорувала ВККС під час конкурсу до Верховного Суду, суддя ймовірно приховував доходи, отримані від адвокатської діяльності. Будучи керуючим партнером юридичної компанії "Трастед Едвайзерс", яка за різними рейтингами входить до 50 найкращих юридичних компаній України, за 5 років заробив лише 177 879 грн, при цьому заощадив 70 тисяч доларів. Крім цього, Громадська рада доброчесності звертала увагу на можливе використання фірмою Міщенка схеми з втручання в систему розподілу справ між суддями, однак ВККС проігнорувала цю інформацію та рекомендувала призначити Міщенка до Верховного Суду.

За інформацією програми "Схеми. Корупція в деталях" вже через два тижні після свого призначення до Верховного Суду суддя таємно відвідував адміністрацію Президента. Суддя послався на роботу Ради з питань судової реформи, однак він не був членом цього органу. Примітно, що питаннями судової влади в адміністрації Порошенка завідував Олексій Філатов, якого Міщенко згадав у своїй анкеті як особу, яка може його рекомендувати.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"