Українська правда

БЛОГИ

Олексій Гарань: Одещина серпнева: протести та фальсифікація ковід-сертифікатів
12.09.2021 11:14


Перший, скорочений варіант статті – на сайті TEXTY.ORG.UA

Фонд "Демократичні ініціативи" продовжує за підтримки Фонду Науманна серію аналітичних матеріалів, присвячених оцінці стабільності в Одеській області. Автор – Поліна Бондаренко.

Дані цієї аналітичної записки охоплюють кейси з 26 липня по 31 серпня 2021 року. Враховуючи події, які відбулися в Одеській області за вказаний період, для оцінки було виділено 3 чинники: 1) поширення COVID-19; 2) протести; 3) поширення проросійських поглядів.

Висновки

У регіоні наявні такі потенційні ризики для дестабілізації політичної та економічної ситуації у майбутньому:

- Протягом місяця регіон стане епіцентром спалаху COVID-19, зумовленого поширенням штаму Дельта". Минулого місяця "Демократичні ініціативи" застерігали, що нова хвиля епідемії може завдати регіональній економіці та колективному здоров'ю ще більшої шкоди, ніж попередні. Результати моніторингу у серпні підсилюють ці висновки. У області зростає кількість хворих та смертей. Основними ризиками для дієвого стримування епідемії, на які повинна звернути увагу як центральна, так і місцева влада, є прагнення людей щеплюватися вакцинами певного виробника та купівля у лікарів "ковідних сертифікатів". Зокрема, недостатній вибір вакцини, на які сформувався найбільший попит, гальмуватиме масову вакцинацію. А підробка ковід-сертифікатів змарнує навіть найжорсткіші карантинні заходи та стане додатковим чинником перевантаження лікарень тяжкохворими і зростання смертності.

- Нерівнозначна реакція місцевої влади на акції протесту. Серпень для Одеської області став насиченим мітингами, акціями та протестами. Хоча суспільна підтримка цих дій була низькою, надмірна реакція правоохоронних органів Одеси та байдужість місцевої влади може призвести до радикалізації протестувальників.

Рекомендації

У зв'язку зі складною епідемічною ситуацією в регіонах, зокрема на Одещині, видається доцільним рекомендувати Кабінету міністрів (Мінюст, МОЗ, МВС) виконати у першу чергу положення Указу Президента та рішення РНБОУ від 30 липня ц.р., а саме забезпечити розробку та негайне внесення на розгляд Верховної Ради України проєкту змін до Кримінального та кримінально-процесуального кодексів щодо визначення кримінальної відповідальності лікарів за виготовлення, підроблення, використання чи збут підроблених документів, які посвідчують проходження вакцинації та здачу ковід-тестів. На нашу думку, шкода, яку зловмисники завдають суспільству такими діями, є не меншою, ніж співучасть у поширенні наркотичних засобів, тож ступінь відповідальності також має бути не нижчою, ніж передбачено ст. 318 ККУ (покарання за виготовлення чи підроблення документів на отримання наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів.

1. Поширення COVID-19

Читати повний текст





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"