Українська правда

БЛОГИ

Тимофій Бадіков: Вакциновані освітяни – запорука здорової і розумної нації
03.08.2021 16:46




Зараз темпи поширення COVID-19 в Україні називають помірними, однак нова хвиля пандемії вже "дихає нам у спину". За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я, спалаху варто чекати вже восени. Головний винуватець – штам Дельта, який має високу швидкість поширення та підвищений ризик тяжкого перебігу хвороби.

Якою буде захворюваність та смертність? Чи буде локдаун, і яким він буде? В якому форматі навчатимуться наші діти? Відповіді на ці та інші супутні питання залежать від темпів та охоплення українців вакцинацією від коронавірусної інфекції. Тому не лише сани, але й вакцини варто готувати влітку.

Час вакцинуватися!

Повідомлення з інших країн свідчать, що доволі багато спалахів COVID-19 реєструється серед персоналу освітніх закладів. Та менш ніж за місяць навчальний процес в Україні має повернутися до свого традиційного русла, в офлайні.

Однак усі ми розуміємо, що зелена карантинна зона – явище нестабільне, і країна має бути готова до нових викликів COVID-19. В МОЗ України вже ухвалив зміни до карантинної постанови уряду N1236, які вступлять в силу з 5 серпня. Як повідомив Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, у разі переходу регіону до жовтого, помаранчевого чи червоного карантинного рівня епідбезпеки, для роботи навчального закладу потрібно мати мінімум 80% повністю вакцинованого персоналу. 

За офіційними даними, наразі понад 50% освітян отримали принаймні 1 дозу вакцини проти COVID-19. Цього замало. Закликаю усіх, і в тому числі працівників освіти, щепитися та захистити себе та людей поруч. До 1 вересня не так багато часу, але його вистачить, щоб розпочати та завершити вакцинацію. Вакцин достатньо, вони фактично у кроковій доступності до вас. Потрібно лише ваше рішення.

Вакцинація освітян: захистити життя та право на освіту

80% вакцинованих освітян – це не про примусову вакцинацію, як комусь може здатися. Це про те, щоб захистити життя та здоров'я людей, які навчають майбутні покоління. Це про те, щоб забезпечити право на безпечну та якісну освіту. Про те, щоб скоріше повернути життя українців до звичного нормального русла в офлайні.

Закликаю управління освіти і науки, керівників навчальних закладів, педагогів та інших працівників закладів освіти з розумінням та відповідальністю поставитися до питання вакцинації проти COVID-19. Ми, батьки, також можемо впливати на педагогів, якщо будемо ставити їм питання: "Чи ви вакциновані?" З іншого боку, думка освітян є авторитетною в їхньому оточенні. Тож ваш приклад щеплення може допомогти ухвалити рішення про вакцинацію батькам ваших учнів, вихованців, вашим студентам.

Наразі механізму примусової вакцинації немає. Та якщо вакцинація проти COVID-19 стане елементом допуску до роботи під час підйому захворюваності, думаю, це буде доречним рішенням.

Театр починається з вішалки, а новий навчальний рік – з вакцинованих освітян.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"