Українська правда

БЛОГИ

Олег Тягнибок: Зеленський і олігархи проти українців: законопроект N5600
19.07.2021 13:24


Щодо нового податкового законопроекту N5600, зініційованого прем'єром Шмигалем.

Назва красива: "Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень"...

У ЗМІ цей законопроект вже назвали "антиахметівським". Через що?

Цим законом збираються підвищити розмір ренти на видобуток залізної руди і запровадити акцизний податок на "зелену електроенергію". А монополістом в обох оцих галузях є якраз Ахметов.

Влада піариться цим як може. І дійсно. Глянеш – ніби й хороший закон, хороші речі зробити хочуть. А влізеш глибше у документ – і все стає зрозуміло.

Податки Ахметову підвищують на копійки. А за цією ширмою, як вони часто це роблять, ховають злочинні речі.

Пояснюю, в чому суть.

Головні зміни, які запроваджує цей законопроект Шмигаля – стосуються аж ніяк не Ахметова. Йому це все компенсується. Сторицею. За рахунок грабіжницьких підвищень тарифів на електрику, зокрема. Головні зміни стосуються ШИРОКОГО КОЛА ПРОСТИХ УКРАЇНЦІВ. Тобто більші податки здиратимуть не з олігарха, як воно мало би бути, а із нас з вами!

Яким чином?

Перше – нерухомість.

Цим законопроектом влада хоче обкласти купівлю вторинного житла додатковим ПДВ завбільшки у 20%. ПДВ і так враховується при першому продажі квартири, а з цим законом, якщо ви будете купувати квартиру з рук – кожного разу буде нараховуватись ще +20%. Тобто та квартира, яка першому покупцю коштувала 40 тисяч доларів – другому буде коштувати 48, третьому – 58, четвертому – 70 і так далі.

А до цього всього, влада ще й хоче збільшити податок на продаж третього та наступного об'єктів за рік- із 5 до 18%!

Кажуть, нібито таким чином будуть "боротися зі спекуляціями великих забудовників"... Але ж ви розумієте, що реально забудовники просто збільшать ціну житла для покупців на цих 20% як мінімум. Все.

І якщо досі купити квартиру пересічному громадянину було непросто, то в таких умовах – вже майже неможливо. Українців в Україні стане ще менше. Бо молодь вже навіть не буде думати, а просто виїжджатиме за кордон при першій можливості.

Друге – земля.

Цим законопроектом влада хоче знизити "поріг" розміру земельної ділянки, продаючи врожай з якої потрібно сплачувати податки. Наразі цей поріг становить 2 гектари (тобто, продаючи врожай з більших ділянок зараз потрібно платити податок 18% з отриманих таким чином доходів).

Законопроєктом цей "поріг" знижують до 0,5 гектара. Тобто знову-таки: платити більші податки змушують не олігархів-латифундистів, а малих фермерів і простих селян! І навіть це не верх цинізму. Податок за землю треба платити, навіть якщо ви на ній не вирощуєте абсолютно НІЧОГО і не маєте з неї НІЯКОГО прибутку!

І що виходить у сухому залишку?

Це така боротьба з олігархами? Забрати останнє у тих, хто гарує, й віддати все олігархам?

Що ж вимагає "Свобода".

Відмовитись від цих грабіжницьких змін. А натомість – здійснити дві конкретні реформи.

Перше. Негайно поставити на голосування свободівський Антиолігархічний пакет докоронних перетворень.

Це вже давно готові, написані і зареєстровані у Верховній Раді законопроекти про демонополізацію, деолігархізацію, деофшоризацію, справедливу земельну реформу та інші. Вони здатні раз і назавжди знищити олігархію як явище. І швидко наповнити бюджет великими коштами.

Не треба наново видумувати велосипед з хитрим приводом. Усе придумали до вас 8 років тому. І чітко виклали у вигляді законопроектів Антиолігархічного пакету докорінних перетворень. Не крутіть задом, чергові "деолігархізатори". Просто візьміть і проголосуйте.

Друге. Розробити новий Податковий кодекс, спрямований на розвиток середнього класу. Запровадити прогресивну шкалу оподаткування за принципом: "малий бізнес – малі податки, великий бізнес – великі податки".

Саме така система давним давно успішно діє в усьому цивілізованому світі. Яскравий приклад – Франція. Там найбідніших держава звільняє від сплати податку на прибуток, середній рівень доходів обкладається ставкою у 5,5%. А далі ставка поступово збільшується – до 30%, 41% і 45%. А для мільйонерів знаєте, яка ставка? Сядьте, якщо стоїте. 75%!

От оце – і є те "збалансування бюджетних надходжень", яке зараз нібито намагається "здійснити" українська влада. Отак і має бути в Україні.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"