Українська правда

БЛОГИ

Ігор Головань: ДБР з тіні на світло
19.07.2021 10:11


Державне бюро розслідувань – формально правоохоронний орган, давно вже фактично займається не правоохоронною, а протиправною діяльністю.

І як всякий правопорушник, намагається свої беззаконня приховати за допомогою все нових порушень.

На днях колега адвокат нашого об'єднання Марійка Захарченко викрила в суді чергове нахабне порушення законодавства, що протягом багатьох місяців счстематично скоювалися слідчими ДБР під прикриттям прокурорів.

Сьомий апеляційний адміністративний суд 13 липня 2021р. залишив буз змін рішення Хмельницького окружного адміністративного суду від 25 лютого 2021 року у справі N560/7790/20.

Постанова апеляції є в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Я багато писав про сумнівні оборудки, що їх з порушенням територіальної підсудності, прокручують слідчі ДБР у Печерському районному суді міста Києва.

Незаконність "печерських операцій" слідчим ДБР (дарма, що туди набирають не стільки розумних, скільки слухняних) все ж вистачає клепки розуміти. Тому вони не зацікавлені у публічності тієї маячні, що за їх клопотаннями "узаконюють" своїми ухвалами печерські слідчі судді.

Але в Україні діє Закон "Про доступ до судових рішень", відповідно до якого судові рішення є відкритими і оприлюднюються в електронній формі у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Оприлюднюються з метою забезпечення відкритості діяльності судів загальної юрисдикції, прогнозованості судових рішень та сприяння однаковому застосуванню законодавства.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України.

Не публікуються лише рішення, що стосуються розвідувальних заходів, винесені у закритому судовому засіданні.

Тому слідчі судді Печерського суду публікували в Реєстрі ганебні ухвали, що задоволняли не менш ганебні кдопотання слідчих ДБР, спрямовані, зокрема, на сприяння підривній діяльності держави агресора проти України, організації політичних переслідувань опозиції.

Але бажання замітати сліди у слідчих ДБР непереборне.

Тому слідчі ДБР своїми постановами почали змушувати Державну судову адміністрацію та Державне підприємство "Інформаційні судові системи" незаконно блокувати доступ до оприлюднених у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Постанови слідчих були завідомо незаконні, Державна судова адміністрація та Державне підприємство "Інформаційні судові системи" не мали їх виконувати. Але чиновники виконували, доступ суспільства до судових рішень блокували.

Бо, на жаль, для українського чиновника примха іншого чиновника часто має більше значення, ніж Конституція.

Рішенням Хмельницького окружного адміністративного суду від 25 лютого 2021 року дії Державної судової адміністрації України та Державного бюро розслідувань до Державного підприємства "Інформаційні судові системи" по блокуванню доступу до судових рішень визнано протиправними. Суд зобов'язав чиновників надати доступ до прихованих судових рішень.

Але хто понесе відповідальність за нахабне і грубе порушення конституційних прав громадян України?

Не сумніваємося, що керівництво прокуратури і ДБР пальцем не поворухне, щоб покарати підлеглих правопорушиків.

Але ми народ терплячий і наполегливий. Попрацюємо.

P.S. Пишуть, ДБР зареєструвало і розслідує кримінальне провадження за фактом постановлення Верховним Судом рішення у справі Тупицького. Навіть номер провадження наводять 62021000000000603. І правда, а чого їм вже соромитися?





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"