Українська правда

БЛОГИ

Єгор Фірсов: Сором Кличка. Київ перетворюють на смітник.
23.06.2021 09:16


На тему київського сміття я написав багато текстів, провів купу акцій, командою виходили на прибирання, але ситуація у столиці не змінюється. Чуємо лише чергові обіцянки Віталія Кличка, що колись у Києві з'явиться сміттєпереробний завод.

Поділюся з вами 10 фактами, які треба знати про ситуацію з відходами у столиці та за що міському голові має бути соромно.

1. Київ генерує один мільйон триста тисяч тонн відходів на рік. Це як 58 стадіонів НСК Олімпійський, повністю завалених сміттям.



2. Дві третини цього сміття їде на 5 полігон у Підгірцях, який за рішенням Київради мав бути повністю закритим з 2018 року. Тобто сміття незаконно закопується у землю під Києвом. Якщо раптом з полігоном щось станеться, як трапилась пожежа на звалищі у Львівській області у 2016 році, то у столиці буде сміттєвий колапс – сміття дійсно доведеться складати на стадіонах, та розвозити по всій країні.





3. Київ – єдина у Європі столиця без сучасного сміттєпереробного заводу. Я не кажу про Лондон чи Берлін – Варшава, Бухарест, Будапешт – вже давно переробляють відходи на заводах.



4. Завод "Енергія", який за застарілими технологіями спалює 25% київського сміття, побудований ще у 1988 році. У заводу "Енергія" є дозвіл на викиди до 2025 року. Але до 2022 року має запрацювати абсолютно нова система хімічного очищення газів. Залишився рік, але роботи з модернізації так і не розпочалися.



5. Київ – брудне місто. Навіть центр столиці, парк біля стадіону Олімпійський на Черепановій горі, в 100 метрах від музею Братів Кличків – переповнений сміттям. Влітку минулого року ми вивезли після прибирання більше ніж 50 мішків сміття.



6. Чим небезпечні звалища? Це фільтрат! Це справжня отрута. Уявіть собі коктейль із залишків їжі, дощової води, ртуті, свинцю – та багато чого іншого, усе це потрапляє у грунтові води, а потім у Дніпро. Потім міський водоканал робить з Дніпра водозабір, для питної води.

Викинута на смітник батарейка, повернеться міліграмом ртуті через водопровідний кран. Саме цей міліграм і може стати причиною хвороби.

Такий фільтрат рікою тече з першого, вже закритого полігону, та потрапляє в городи місцевих жителів.



7. Висота 5 полігону перевершила висоту Батьківщини-Матері. Сьогодні він досягає висоти в понад 90 метрів, а Батьківщина-Мати – 62 метра.



8. Гроші є! Балачки, що грошей немає і що завод це дуже дорого – це все нахабний триндьож. За останні 5 років екологічний фонд у Києві становив майже 5 мільярдів гривень. За ці гроші можна було побудувати декілька сміттєпереробних заводів, без підвищення тарифу для киян. Але ці гроші пішли на днопоглиблювальні роботи, фарбування лавочок, встановлення нових бордюрів тощо.



9. Мало того, що сміття у Києві не переробляється, так воно ще і постійно горить, забруднюючи повітря їдким смогом. Минулого року вогонь охопив 500 метрів квадратних сміттєзвалища у Дарницькому районі біля заводу "Енергія". Вогонь перекинувся на торф'яники.



10. Діючий міський голова Києва, Кличко, вирішенням проблеми відходів займатись не хоче. Знаю це з власних джерел. Це складна робота. Відкривати фонтани та класти плитку у парку набагато простіше. Для будівництва заводу потрібен інвестор, треба шукати територію, можливо піднімати тариф. Усе це, надто складно для діючого міського голови.

Навіщо шукати рішення, якщо можна дешево та сердито закопувати своє сміття у землю, а місто у сміття.





Наше завдання нагадувати меру про проблему сміття, доки вона не вирішиться. Ми оголошуємо флешмоб #Київтреш. Бачите сміттєзвалище – фотографуєте та ставите хештег. Запрошуємо всіх охочих приєднуватися до наших акцій та ділитись ідеями як зробити Київ чистіше.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"