Українська правда

БЛОГИ

Дмитро Тузов: Про стандарти НАТО і важливість інновацій в оборонних технологіях
20.06.2021 16:59


Україна має перемагати не завдяки кількості, а якості Збройних Сил і оборонних технологій

В сучасних регіональних війнах кількість військ, звісно, важливий показник. Але не вирішальний. Важливішим є технологічний й організаційний рівень збройних сил, озброєнь, засобів зв'язку і якості управління. Відносно невеликі, але технологічно передові підрозділи й армії можуть бути надзвичайно ефективними у стримуванні серйозних сил супротивника. Як приклад, зазвичай, наводять армію Ізраїлю та протиракетну систему "Купол". Ще один приклад: на наших очах Азербайджан у війні за Нагірний Карабах продемонстрував перевагу модернізованих збройних сил над типовою пост-радянською армією із стандартним озброєнням, технікою і системою управління.

До словосполучення "Стандарти НАТО" ми вже якось звикли, але для кращого розуміння відмінностей між пост-радянською армією і сучасними збройними силами Альянсу, варто звернути увагу на розробки, представлені цьогоріч на виставці "Зброя і безпека". Спеціалісти компанії "Телекарт-прилад", яка входить до робочої групи НАТО з розвитку можливостей систем солдата в пішому порядку (LCG DSS), а саме у підгрупи управління, зв'язку, комп'ютеризації, розвідки і системної архітектури, представили концепт "Цифрового солдата". Вони показали екіпіровку солдата майбутнього, а саме новітні системи управління, які дозволяють отримати перевагу у бою. І, що важливо – яку інформацію, і з яких засобів мають отримувати не лише командири підрозділів, а й рядові піхотинці.



Для управління підрозділом командир відділення має планшет, на якому відображена вся тактична інформація з поля бою. Також до його обладнання входять дві радіостанції: УКХ радіостанція для зв'язку з командуванням операції та друга – широкосмугова (що важливо – вона є власною розробкою) для зв'язку з особовим складом спішеного підрозділу та бойової машини. У цьому місці згадалась історія 2014 року, коли бойові загони ЗСУ і добробатів часто використовували для управління військами... звичайний мобільний зв'язок. Який противник "глушив" електронними засобами.



У запропонованому варіанті екіпіровки рядового складу – широкосмугова радіостанція, відеокамера, біометричні сенсори. Тобто, "космічні" технології сучасної війни. Система дозволяє в реальному часі зчитувати інформацію, яку передано розвідкою про розташування сил противника, інформацію стосовно бойового завдання Є можливість бачити позиції власних сил й біометричну інформацію бійців підрозділу, включно із трансляцією відео з камер, встановлених на шоломах піхотинців. Це дозволяє ефективно керувати підрозділом у бою, нейтралізувати противника й швидко надати допомогу своїм бійцям (підкріплення, або медичну допомогу у разі поранення).

Також система дозволяє підключати до неї стрілецькі комплекси та засоби розвідки і автоматично інформувати командира про зміну тактичної ситуації. Що дозволяє командиру виграти час і приймати ефективні рішення, маючи всебічну інформацію про тактичну картинку бойової операції. Архітектура цієї системи відповідає рекомендаціям НАТО.

І, оскільки ми вже згадали про надання медичної допомоги на полі бою – кілька слів про розроблений фахівцями "Телекарт-прилад" кабінет рухомий медичний для проведення операцій у польових умовах та пересувний пункт управління ДСНС, призначений для забезпечення автономної роботи керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Це обладнання точно оцінять військові медики. Більшість з яких мають досвід пересування на полі бою й евакуації поранених на звичайних санітарних "буханках", укомплектованих тим, що було під рукою у найближчому медпункті. Але військова медицина і медицина надзвичайних ситуацій, враховуючи їх ургентний характер, мають бути забезпечені відповідними засобами для порятунку. Між іншим, не лише військових, а й цивільних, які опинились у зоні бойових дій. Або в епіцентрі стихійного лиха.



Супутникова навігація, цифровий зв'язок, імпульсні радіостанції і, навіть, інтернет прийшли у наше життя з військових розробок. Як і більшість інших технологій, які змінили технологічний профіль цивілізації. Безліч систем, технологій і матеріалів було розроблено спочатку для "оборонки", а вже потім їх застосували "в мирних цілях". Можливо, ми б хотіли, аби все було інакше, і в світі закінчилися війни й не відбувались стихійні лиха. Але навіть новітня історія України свідчить – треба бути не лише готовими до бою й протидії техногенним аваріям. А й мати сучасний рівень технологій та методик для перемоги. Розвиток оборонних індустрій стимулюватиме загальний економічний прогрес країни та суміжних галузей і підприємств. І, що теж важливо: це можливість заробляти на світовому ринку озброєнь і продукції подвійного використання. Адже такі розробки потрібні не лише військовим. А й пожежникам (наприклад, для орієнтації підрозділу в зоні масштабної пожежі), медикам ургентної медицини, санітарної авіації, рятувальникам, поліції й іншим службам невідкладної допомоги.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"