Українська правда

БЛОГИ

Ігор Попов: Боротьба з "чорним ринком" сигарет – звідки вони з'являються
18.06.2021 12:02


Одним із основних контрабандних товарів на наших кордонах є цигарки. Значну частина тютюнових виробів, що реалізуються на "чорному ринку" та вилучається працівниками податкової міліції, походить з-за меж України.

Сигарети "екзотичних марок", стилізовані під торгові марки світових брендів, можна побачити на примітивних розкладках, або ж дрібних кіосках, майже по всій території України. Значні обсяги контрабандної продукції приносять відчутні економічні збитки бюджету України.

Боротися з завезенням та реалізацією таких цигарок потрібно на всіх етапах – від перетину кордону до появи у роздрібній торгівлі. Так, податкова міліція ДФС займається зараз припиненням діяльності самих каналів постачання таких товарів.

Безакцизні сигарети потрапляють в Україну з-за кордону. Канали нелегального походження різноманітні. З впевненістю можна сказати, що сигарети не приходять з країн Європейського союзу (вони там банально дорожчі через більший акциз) і Російської Федерації (через військовий конфлікт митниця та органи безпеки ретельно перевіряють вантажі, до того ж український тютюновий монополіст "Тедіс" має російське походження, тому та сторона банально зацікавлена в отриманні вигоди легальним шляхом).

У березні цього року податкова міліція на території Одеської митниці зупинила ввіз сигарет на 70 млн. гривень, які ввозилися під виглядом товарів широкого вжитку. У тому ж місяці, подібна ситуація була зафіксована в м. Чорноморськ. Сума товару склала майже 30 млн. гривень. Це були сигарети торгової марки "Kingdom", що виготовляються в Об'єднаних Арабських Еміратах, які намагалися нелегально ввезти в Україну.

Через Волинську та Рівненську область везуть сигарети білоруського виробництва – "Гродненська тютюнова фабрика "Неман". Тож, якщо ви бачите сигарети марки "ФЕСТ", скоріше за все вони ввезені таким шляхом.

Великою проблемою, яка стає об'єктом боротьби ДФС, є тіньовий ринок сигарет з невизнаних республік та окупованих територій. Молдавські підробки "Мальборо" були відомі ще в Радянському Союзі. Тепер же зупиняються канали поставок через Придністров'я та окуповані території Луганської та Донецької областей. Такий "товар" можна розподілити на дві категорії – нелегально виготовлений в квазі-республіках або транзитний, з ОАЕ і Китаю.

Звичайно, чорний ринок сигарет формують не тільки за рахунок нелегально ввезених вантажів, а і за рахунок внутрішнього тіньового виробництва. Проте, фактично зараз ДФС бореться з наслідками "дірок на кордоні", і ловити фури по всій Україні звичайно важче, аніж фільтрувати їх на митних пунктах.

Сплата акцизного податку на цигарки принесла до державного бюджету України 55 мільярдів тільки в 2020 році. Ця сума може зрости, зважаючи на очікуване планове збільшення акцизного податку. Забезпечення росту бюджетних надходжень залежатиме від реформування та обрання голови Державної митної служби, а також створення і запуску Бюро економічної безпеки. Саме цим органам передаються повноваження боротьби з незаконним обігом підакцизних товарів. Оголошено конкурс на посаду керівника БЕБ, сформовано конкурсну комісію В той же час, найближчим часом буде ухвалено новий закон про СБУ, який позбавить спецслужбу функцій боротьби з економічними злочинами та контрабандою. Відповідно, роль БЕБ стане унікальною у протидії контрабанді підакцизних товарів, але і відповідальність – підвищеною. Поки що ж головний орган у цій сфері – податкова міліція Державної фіскальної служби.

З детальною доповіддю про шляхи контрабанди цигарок та пропозиціями по боротьбі з нею можна ознайомитись тут.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"