Українська правда

БЛОГИ

Олександра Устінова: Як Україна здає своїх захисників російським спецслужбам
09.06.2021 09:10


Всі ми нещодавно з жахом дивилися, як Лукашенко посадив літак у Мінську, щоб затримати опозиційного журналіста Романа Протасевича, якого згодом піддали тортурам. А ще свіжа в пам'яті "спецоперація" по затриманню Андрія Антоненка "Ріффмастера", якого більше 500 днів протримали за ґратами, маючи "залізобетонну" базу його причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета. Потім, як виявилося – докази вже не залізобетонні, а, скоріш за все, сфабриковані. А весь процес більше виглядав як операція спецслужб Російської Федерації по дискредитації наших бійців та волонтерів.

Тепер маємо новий зашквар, коли в санкційні списки РНБО під виглядом "ворів в законі" внесли наших захисників – українських громадян та представників різних національностей, які воювали на Сході України. Це бійці батальйону "Крим" та "Шейха Мансура". Ми всі їх підтримували, коли вони брали Широкине, встановлювали український прапор на Савур-Могилі, відвойовували Маріуполь.

А ще, як справжні "злодії та зловмисники", вони вберегли та вивезли з Широкиного колекцію рідкісних картин художника Віктора Павлюка, згодом передавши їх до Маріупольського арт-простору. Згідно з законами шаріату, мусульмани, які складали основу цих батальйонів, не можуть торкатися зображень людського обличчя. Тому картини вони забирали в рукавичках, аби вивезти їх з-під Маріуполя в більш безпечне місце, в знак поваги до України та української культури.

Тепер же, щоб віддячити тим, хто ціною іноді власного життя, рятував нашу країну та її культуру, доблесні "поліція" та СБУ вирішила їх просто здати. Здати Росії та її спецслужбам.

Здати підло і банально – внести в санкційні списки та видворити з України. Так, вам не почулося – українських громадян, та дружніх до нас представників національних меншин, які одними з перших добровольцями пішли на фронт – змушують залишити сім'ї, рідних та близьких, виїхавши невідомо куди. Бо так хтось захотів, вірніше не хтось – а конкретні люди, які сидять в кабінетах головного управління Національної поліції та СБУ.

Не санкції, а розвод та "зрєліща" для народу

Коли чуєш слово "санкції" – звучить якось помпезно. Думаєш: ну все – це мабуть найстрашніші люди з криміналітету, "ворів" і всіх, кого тільки можна уявити. За ними, мабуть, ганяється весь Інтерпол та ФБР разом узяті.

Я вас розчарую. Більшість із прізвищ в нашому переліку "ворів в законі" ви не те, що не знайдете в списках Інтерполу чи ФБР, а навіть не побачите в українському реєстрі досудових розслідувань (ЄРДР), тобто реєстрі, куди вносять інформацію по всім кримінальним провадженням в Україні. Багато людей потрапили до цього списку, бо прізвище чи ім'я "не українське", а кількість треба було "набити", щоб гарніше виглядало.

За деякими підрахунками журналістів, як мінімум сорок, так званих, "ворів у законі" мають по дві згадки в санкційному переліку, двоє – по три, а троє – по чотири. Крім того, туди буквально запхали всіх: й справжніх "ворів у законі", й кримінальних авторитетів, і, раптово, їхніх водіїв, охоронців, спортивних тренерів. А також, громадян України та інших держав, які роками воювали на Донбасі у складі добровольчих батальйонів "Шейха Мансура" та "Криму".

Натомість, деякі, справжні кримінальні авторитети з Ростова не те що не потрапили в цей перелік, а взагалі спокійно розгулюють Києвом і не турбуються, що їх затримає наша поліція.



Ось, наприклад, кримінальний авторитет "Полузвєрь", який випадково потрапив у відео з російським музикантом Бастою, коли той гуляв Києвом. Про "Полузвєря" писали багато під час його затримання 2 роки тому разом з двома іншими "ворами в законі". Тоді цим хизувалося все керівництво Національної поліції.

Тим не менше, як бачимо, в списку "криміналітету" місця йому не знайшлося, і він спокійно без санкцій розгулює Києвом. Натомість,в перелік "ворів" та "авторитетів" потрапили люди, яких не те що в житті до кримінальної відповідальності не притягали, а на яких навіть несплачених штрафів немає.

Але ж за словами секретаря РНБО О.Данілова, жодної випадкової людини в ці списки потрапити не могло. Проте чи справді це так?



Знайомтеся – Мовсаров Мансур, доброволець батальйону "Крим". Українець. Народився та все життя прожив в Україні, воював за неї, але схоже просто "не сподобався" нашим доблесним поліціянтам, які й подали його в списки "ворів в законі". У санкційних списках йому приписали громадянство РФ, хоча чоловік все життя має українське громадянство й український паспорт.

Якимось чином у списках також опинився українець вірменського походження Мехак Алексанян. Живе та виховує дітей в Україні, завжди мав український паспорт, ніколи не був судимий та не притягався до відповідальності. Мало того, чоловік є депутатом Васильківської міської ради. Для розуміння – "ворам в законі" за їх неписаними правилами, "воровськими понятіями" – заборонено займатися політикою.

Крім того, пан Мехак ще й має адвокатську ліцензію, яку б він точно не міг отримати, будучи замішаним в криміналі.



Ще один приклад, Апті Тадаєв, тренер з греплінгу, який все життя вчить дітей бойовим мистецтвам, і також не має жодної судимості. Він настільки "підпільний" криміналітет – що веде свій інстаграм та викладає фото зі змагань з дітьми та власного життя. Проте на думку РНБО він теж небезпечний"кримінальний авторитет".

Які ж найстрашніші злочини знайшла Нацполіція на бійців батальйону "Шейха Мансура"?

Наприклад, Умхан Автаєв, який потрапив в ДТП у Хмельницькому та не сплатив штраф, і...все. Салман Сайнароєв має підозру у скоєнні нападу на ювелірний магазин, однак, як виявилося пізніше, правоохоронці переплутали особу, й тепер чоловік проходить по справі як свідок.

Відповідно до українських законів ці люди могли б сплатити штрафи, чи навіть понести кримінальну відповідальність, однак аж ніяк не мали бути видвореними з країни. Жодних доказів, що вони "вори в законі", тобто представники найвищої ланки кримінальних авторитетів, просто не існує.

Тепер, згідно з санкціями, чоловіків мають видворити з країни та відібрати в них громадянство. За що? Мабуть, бо просто "небажані люди", бо жодних адекватних пояснень з боку РНБО немає.

Нагадаю, що в 1977 році Україна ратифікувала Конвенцію про захист прав людини, де яітко зафіксовано, що нікого не може бути видворена з країни, громадянином якої він є, також не можна позбавляти право в'їзду в країну для своїх же громадян.

Ви будете здивовані, але рік тому, на момент ухвалення закону "про ворів", МВС на території України нарахувало усього 34 таких "вора". А після вступу в дію, закон за рік взагалі мав очистити країну від таких злочинців, принаймні так обіцяли у Авакова.

Однак, щось не склалося, і тепер замість 34, маємо аж 557 "ворів в законі" та ще й 111 кримінальних авторитетів. Цікаво, що у всьому світі ще рік тому їх нараховували близько 450, але, як бачимо, коли треба списки, то зроблять стільки, скільки хочеться! Хай навіть за рахунок воїнів добровольчих батальйонів.

Російський "слід"

Після видворення з країни, бійців батальйонів "Шейха Мансура" та "Крим", чекають лапи Росії, адже вони воювали на боці України та публічно виступили проти чинної політики в РФ. Для них це означає катування, довгі тюремні терміни та кінець нормального життя.

Нагадаю, що під час останнього обміну полоненими, Україні не повернули жодного кримського татарина. Це відбувається не просто так, Росії конче необхідно показати, що вона повністю контролює представників національних меншин. Це потрібно, щоб і надалі придушувати їх в Криму.

Паралельно триває масова дискредитація військових та волонтерів на Донбасі. Згадаймо лише страшне вбивство російськими спецслужбами волонтерки Аміни Окуєвої, яка воювала у батальйоні "Київ-2", а також поранення її чоловіка. Він, як і багато бійців, які потрапили під санкції – за національністю чечен. Тоді було очевидно, що це атака російських спецслужб, тепер же керівництво України саме підставляється під операції російських спецслужб. Коли ті використовуюють ментів та сбушників (які без реформ працюють як звичайне КДБ) для "злиття" інших незручних добровольців, які захищали нашу країну.

У той час, як справжні злодії відкупилися, напхавшив списки якихось незрозумілих спортивних тренерів та водіїв, "незручних" добробатів туди записали, мабуть, щоб показати ще вищу ефективність правоохоронних органів. Ефективність у боротьбі проти тих, хто роками захищає країну від російської агресії, віддаючи всі свої сили, аби потім без жодних адекватних аргументів та доказів вважатися в нас злочинцями. Оце дійсно повага до добровольчої спільноти на 7 рік війни, браво.

Тому не дивуйтесь, якщо через місяць ви раптом знайдете себе в санкційних списках РНБО, і незважаючи на українське громадянство, вас ще й зможуть видворити з України, вигадавши вам громадянство Росії, Зімбабве чи Марсу. Для наших "борцунів з організованою злочинністю" законів, принципів чи банальної логіки просто не існує, їм все однаково.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"