Українська правда

БЛОГИ

Тарас Кириченко: Щаслива старість українця. Як забезпечити собі гідну пенсію?
15.05.2021 20:04


Деякі мої друзі-підприємці, айтішники або співробітники компаній розраховують на пенсію від держави на рівні забезпечення як у Європейських країнах. Мотивують це прозорим веденням бізнесу та сплатою всіх податків.

А тепер подивіться на реальну картину в Україні та дефіцит грошей у державному Пенсійному Фонді (джерело). Щорічні безперервні спроби влади прийняти та запровадити пенсійну реформу в Україні схоже не приносять результату, а люди старіють.

І навіть за умови вдалого старту нової довгоочікуваної реформи, як ви вважаєте, з точки зору справедливості, яким має бути розмір вашої пенсії, якщо ви сплачуєте мінімалку соціального внеску? А якщо отримуєте гроші в конвертах?

Питання риторичні, але висновки очевидні. Якщо громадяни сплачують невисокі пенсійні внески, які ідуть на латання старих дірок у бюджеті, то виникає необхідність самостійно потурбуватись про забезпечення своєї старості, а саме – визначитися з інструментами пенсійних заощаджень. 

Раніше, депозити в банках давали нормальну дохідність... але вже не зараз – в стабільних банках відсоток навіть не покриває інфляцію.

Національна інвестиційта ідея – однокімнатна в Києві біля метро – найпопулярніша концепція, є сумнівною з точки зору юридичної ризиковості інвестиційних схем та фінансової віддачі. І це ще до сплати податків за володіння нерухомістю (а місто неодмінно почне їх збирати) та податків за здачу її в оренду.

Враховуючи поточну економічну ситуацію, я передбачаю значний розвиток небанківського інвестування вже у найближчі декілька років. В тому числі і в неукраїнські фінансові інструменти.

Поділіться з нами у своїх коментарях, будь ласка.

Запитання перше:

А як ви відкладаєте на пенсію?

1) Я до пенсії не до живу (так шуткують люди, які не бажають серйозно думати про майбутнє). 

2) Відкладаю якісь гроші, коли немає більш важливих витрат.

3) Роблю системні накопичення за допомогою... (вказати ваш інструмент у коментарях).

4) Не накопичую, але прагну почати робити.


Запитання друге:

Скільки відсотків від заробітку ви відкладаєте: 1%, 5%, 10%, 20%, 30%, 40%, 50%?

Залишаю пам'ятку про Правило 25 і Правило 4% для забезпечення щасливої старості:

1. Правило 25 допомагає планувати фінансове майбутнє і визначити скільки грошей потрібно заощадити на пенсію. Потрібно накопичити в 25 разів більше щорічних витрат.

2. Правило 4% полягає в тому, щоб визначити, скільки грошей можна дозволити собі проїдати з запасу на рік. Можна витрачати не більше 4% від загального обсягу накопичень.

Отже, як ви відкладаєте собі на пенсію, скільки відсотків від доходу та яким чином?





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"