Українська правда

БЛОГИ

Володимир Фесенко: Непомітна, але важлива подія
13.05.2021 22:01


Пристрасті навколо справи Медведчука, обшуки в офісах комунальних підприємств Києва, інші скандальні та конфліктні новини відволікли увагу від насправді важливої події. Сьогодні (13 травня) Україна і Франція підписали чотири рамкові угоди на загальну суму понад 1,3 млрд євро. Підписання відбулося в рамках візиту до Києва міністра економіки, фінансів та відновлення Франції Брюно Ле Мера.

Підписані угоди передбачають реалізацію проектів щодо:

• постачання 130 електровозів компанією "Альстом" на загальну суму до 900 млн євро. Рівень локалізації виробництва становитиме 35%.

• постачання спеціалізованої рятувальної техніки для роботи на висотних будівлях, 370 автодрабин на суму до 300 млн євро. Цей проект має стати основою для оновлення пожежної техніки для гасіння пожеж та рятування людей у висотних будівлях.

• покращення водопостачання у Луганській області на суму 70 млн євро. Доступ до якісної питної води отримають мешканці понад 20 міст та селищ.

• покращення водопостачання у Києві на суму 70 млн євро. Реалізація проекту дозволить покращити якість питної води в столиці України для понад 25% її мешканців.

Чим важлива ця подія?

Це активна економічна дипломатія у стосунках з однією з найвпливовіших європейських країн, яка впливає і на загальну політику Євросоюзу, і бере активну участь в переговорному процесі по Донбасу. Це прямий наслідок нещодавнього візиту Президента Зеленського до Франції та його переговорів з Президентом Макроном. Нам треба прив'язувати до себе впливові європейські країни саме таким чином – через спільні економічні інтереси. Це працює набагато краще, ніж загальні політичні декларації. До речі це працює також і на нашу реальну європейську інтеграцію. Двосторонні економічні зв'язки – це також дієвий спосіб європейської інтеграції.

Другий важливий момент – це імпульс і для розвитку нашої промисловості, нашої економіки. Усі проекти в рамках підписаних угод передбачають локалізацію на українських підприємствах від 30% та вище. Наприклад по електровозах (а це найбільша угода) рівень локалізації виробництва становитиме 35%. Спільні виробничі проекти, знов-таки, це також спосіб європейської інтеграції. І це така "локалізація", яка не є проявом протекціонізму та ізоляціонізму, а працює на інтеграційні проекти.

Проекти по воді – це якість життя. Мало хто уявляє, яка у нас жахлива ситуація з якістю води. Нам потрібна системна модернізація водопостачання, особливо з точки зору якості питної води. Дуже важливо, що один з цих проектів працюватиме на Луганщині. Аналогічний проект вже реалізується в Маріуполі. Нам треба покращувати якість життя на звільнених територіях. Сподіваюсь, що це не останній такий проект.

З українського боку на підписанні цих угод крім Прем'єр-міністра був присутній і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Нагадаю, що він очолює (з українського боку) Україно-Французьку комісію з питань економічного співробітництва. І підписані угоди є конкретним результатом діяльності цієї комісії. Між іншим, це не перший такий результат цієї комісії. Перед цим був великий контракт з французами на постачання гелікоптерів для України: 10 сучасних гелікоптерів – Н-145, призначені для потреб Нацполіціі, 24 гелікоптери – Н-125, які будуть служити для виконання завдань Державної прикордонної служби та 21 машина – Н-225 для Національної гвардії і Державної служби з надзвичайних ситуацій. Це позитивний приклад і свідчення того, що для активізації двосторонніх стосунків з такими важливими країнами як Франція, потрібні дієві рушійні сили, як інституційно (у вигляді відповідних двосторонніх комісій), так і персонально (конкретні урядовці, які б цим ефективно займались). Це також гарний зразок системної роботи у стосунках з одним з наших стратегічних партнерів, і розвитку проектів, важливих як для економіки так і для національної безпеки України.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"