Українська правда

БЛОГИ

Дмитро Тузов: Савік Шустер на каналі ''Україна'' поширив фейк про НАТО
12.04.2021 15:24


9 квітня 2021 року, у програмі "Свобода слова Савіка Шустера", її ведучий (Савік Шустер) поширив одразу два фейки. Про те, що у питанні вступу "НАТО требует референдум". І про те, що Конституція (України) у цьому питанні по-суті, не має значення: "При чем тут прописано в Конституции?"

Важко пояснити обидва фейки лише некомпетентністю ведучого. Адже в студії у Шустера були люди, які розуміються на даному питанні значно краще, аніж ведучий цієї програми. Віце-прем'єр Олексій Резніков зауважив, що: "По НАТО не треба проводити референдум, оскільки в Конституції вже все прописано. Навіщо ще щось змінювати?"

І це була вичерпна юридична експертиза від відомого правника, а нині віце-прем'єра українського уряду. Але ведучий жодним чином не зреагував на це, абсолютно справедливе пояснення. Як і на подібне висловлювання народного депутата Олексія Гончаренка. І, зрештою, доволі емоційно оприлюднив власні фантазії на цю тему: "Зачем тогда говорить на каждом углу, что вы хотите в НАТО? Когда вы знаете, что НАТО ТРЕБУЕТ референдум?". На репліку Олексія Гончаренка про те, що "у нас це вже прописано в Конституції" (для тих, хто не зрозумів з першого разу), Шустер двічі відповів: "Причем тут прописано в Конституции, причем тут прописано в Конституции"... Я, щоправда, не розумію, навіщо Олексій Гончаренко, зрештою, погодився в чомусь із Шустером – тим більше, що, судячи з усього, депутат володіє темою. Це так і залишилось загадкою, але менше з тим. Насправді, є потреба спростувати обидва фейки, запущені Савіком Шустером в ефірі на загальнонаціональному телеканалі "Україна":

1. НАТО не вимагає проведення референдуму для вступу до Альянсу.

2. Конституція України таки має значення, а не оцей пасаж: "причем здесь Конституция, причем здесь Конституция", як висловився ведучий "Свободи слова". Саме Конституція і є тим документом, який відноситься до сфери національного законодавства, що регулює питання вступу країни до НАТО.

Зауваження про те, що деякі країни провели референдуми, не має до цієї суперечки жодного відношення. Це їхнє право діяти таким чином, а не вимога Альянсу.

Одразу після ефіру Савіка Шустера я написав інформаційний запит до штаб-квартири НАТО і вже за кілька годин (в штаб-квартирі Альянсу працюють оперативно, не зважаючи на те, що вже була ніч суботи) отримав відповідь від офіційного представника НАТО, яку цитую повністю:

"Україна є цінним і давнім партнером НАТО, і за останні роки ми ще більше активізували наш політичний діалог та практичну співпрацю. НАТО проводить політику відкритих дверей щодо членства, і члени Альянсу відстоюють свої рішення, прийняті на Бухарестському саміті в 2008 році.

В той же час, ми очікуємо, що Україна продовжить зосереджуватись на внутрішніх реформах, консолідувати свої демократичні інститути, зміцнювати верховенство права та розвивати обороноздатність відповідно до стандартів НАТО. НАТО продовжуватиме підтримувати Україну, сприяючи зміцненню її збройних сил, а також широким реформам, які допомагають країні рухатися вперед із своїми євроатлантичними прагненнями.

Що стосується вашого конкретного питання щодо проведення референдумів, це завжди є національним рішенням".

Жодного слова про обов'язковість проведення референдуму, як ви бачите. Все інше – це інформаційні маніпуляції.

Подаю посилання на фрагмент програми "Свобода слова із Савіком Шустером" з оприлюдненням фейків (неправдивої інформації) від її ведучого.

https://www.youtube.com/watch?v=DE8Z6ahC2-0

А за цим посиланням ви можете ознайомитись з процедурою вступу країн до НАТО. Прошу звернути увагу на пункт "Accession process":

https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49212.htm?fbclid=IwAR0H1p-3h9A7J7BUWs6hOyp41UjPr4G_caWmbjMMXp-mkQmXIonbK-NFbvc





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"