Українська правда

БЛОГИ

Сергій Гайдайчук: Об'єднання бізнесу заради більших цілей. Чому це важливо і правильно
06.04.2021 11:54




Успішний той бізнес, який вирішує проблеми своїх клієнтів. Погоджуєтесь? Можна сперечатись про грошовий вимір успіху, але немає жодних топових компаній в Україні та світі, які створюють клієнтам проблеми замість надання рішень. Конкуренція відбувається на рівні інновацій у способах допомогти клієнту. Щоб перемогти конкурентів на ринку та отримати унікальні переваги, кожна компанія створює такі рішення окремо та конфіденційно, беручи на себе всі витрати та ризики. Але як бути із суспільними проблемами? Тут допоможуть імпакт-проєкти, для успіху яких треба об'єднуватись.

Загальносвітовий тренд – розглядати в першу чергу позитивний вплив бізнесу та інвестицій на суспільство та довкілля, в лише потім отримання прибутку. В 2018 році в США соціально відповідальні інвестування становили понад 1 долар з кожних 4 доларів активів під професійним управлінням у США, згідно з опитуванням Форуму сталих і відповідальних інвестицій. Це понад 12 трлн. дол. США.

Такий тренд вже є і в Україні. Все більше компаній використовують при плануванні фактори ESG (аналіз екологічних, соціальних та управлінських ризиків) та втілюють проєкти корпоративної соціальної відповідальності, які співпадають з місією та етичними принципами компанії.

Є й третій напрямок – імпакт-інвестування. Це інвестиції в проєкти, які мають довгостроковий трансформаційний вплив (impact) на суспільство. Перефразовуючи притчу про рибу і вудочку, то благодійність компаній це роздача "риби", то імпакт – це інвестування у виробництво "вудок" та інфраструктуру зберігання, продажу та переробки риби. При цьому у виграші залишаються всі.

Я переконаний, що Україна на нинішньому етапі розвитку потребує все більше прикладів об'єднання підприємців та управлінців для здійснення саме імпакт-проєктів. Українські бізнесмени та бізнесвумен вже вміють створювати якісні конкурентоздатні продукти. А разом вони зможуть змінити світ навколо та Україну в цілому на краще.

Чому це спрацює? По-перше, коли ми робимо разом, ми можемо зробити більше. існує незаперечна сила великих чисел. "Бог завжди на боці великих батальйонів", – казав французький маршал Жак д'Етамп. В імпакт-проєктах це так. Якщо одна компанія не може зробити щось самостійно, то дві або три – зможуть. А десятки і сотні компаній здатні змінити цілий регіон чи країну.

По-друге, ми створюємо "екосистему" довіри. Колись читав про навчання в початковій школі в Фінляндії. Найбільше вразила групова робота – діти займаються вирішенням завдання вчителя не кожен сам по собі, а групами. І оцінка ставиться одна всій групі. Так з дитинства фіни отримують успішний досвід колективної взаємодії та сприяють соціальній єдності нації. У нас така "соціальна інженерія" не використовується, але навчатись ніколи не пізно, навіть якщо ти вже успішний підприємець.

По-третє, у спільній співпраці ми розділяємо успіх. Від команди стартапу, корпорації, футбольної команди до армійської бригади – успіху досягають саме вони як єдине ціле. І радіють перемозі так само разом. Скажу із власного досвіду з проєкту підтримки підлітків із вразливих категорій та проєктів озеленення України та планети - це справжнє задоволення і щастя.

В рамках CEO Club Ukraine ми плануємо запускати декілька важливих проєктів, які будуть змінювати країну. Вони переважно пов'язані з освітою, розвитком молоді, формуванням нової еліти, запуском дискурсу щодо бачення майбутнього України, інноваційних та екологічних проєктів. Чим більше бізнесменів долучиться – тим більше позитивного впливу ми зробимо для України.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"