Українська правда

БЛОГИ

Мустафа Найем: Законопроект #3822 – єдиний шлях до інвестицій в оборонну промисловість
05.04.2021 09:31


Інвестиції – головна причина, чому оборонці потрібен законопроект #3822. Це не політика, а проста арифметика та здоровий глузд.

💸 Щороку в Україні на розробку нових зразків озброєння та військової техніки українські оборонні підприємства витрачають не більше 2-3% чистого прибутку. При цьому приблизно 80% усіх замовлень – це ремонт та модернізація існуючої, здебільшого старої радянської техніки.

Інвестувати у розробку нового озброєння можуть лише фінансово успішні підприємства державного сектору. Наприклад, КБ "Луч", яке сбогодні за власні обігові кошти розробляє розвідувально-ударний безпілотний літальний апарат "Сокіл-300".

💹 Решту відомих вам нових розробок – наприклад, береговий ракетний комплекс "Нептун", проекти "Краб" та "Бастіон" – замовлялись та фінансуються за державні кошти, яких в сучасних умовах не вситачає.

🛠 Щоб перейти з рейок ремонту старої техніки на виробництво сучасних високотехнологічних зразків потрібні суттєві інвестиції, на які у держави об'єктивно недостаньо ресурсів. Єдиний шлях – залучати ці ресурси на внутрішньому або зовнішньому ринках інвестицій та запозичень.

Але перше, чим цікавиться будь-який інвестор – це підзвітність та прозорість управлінської структури, ринкова обгрунтованість та відсутність політичного впливу.

⛔ Саме тому наразі українська оборонка, у якій все ще переважає архаїчна система управління, закрита для залучення івнестицій та приречена виживати зарахунок ремонтів, а не розробки нових зарзків озброєння.

Жити за старими правилами та стандартам радянського союзу та жалітись, чому ми не привабливі та не надійні для партнерів – це гра у хованки та самообман.

✅ Законопроєкт N3822 – це інструмент, який дозволить перейти до зрозумілої інвесторам корпоративної системи управління. Лише після того, як структури нашого ОПК стануть прозорими та передбачуваними для інвесторів, ми зможемо залучати прямі іноземні або внутрішні інвестиції та створювати нові зразки озброєння та військової техніки.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"