Українська правда

БЛОГИ

Олексій Гончаренко: Незалежні працівники: законопроєкт, який допоможе економіці вийти з "тіні"
22.02.2021 16:38


Однією з найбільших проблем для України була і залишається так звана "тіньова економіка". Держава втрачає надходження в бюджет, а люди втрачають можливості.

Незареєстровані доходи не дозволяють людям користуватися, наприклад, іпотекою, брати кредити в банках тощо. Це, своєю чергою, гальмує економіку, яка не може працювати на повну потужність.

І це лише частка проблем, навіть не говорячи про корупцію і загрозу для євроінтеграції.

Хто і чому змушений працювати в "тіні"?

Зараз "тіньова економіка" набирає нових масштабів. Переформатування економіки з індустріальної в інформаційну призводить до виникнення великої кількості професій, що не підходять під традиційні поняття. Наприклад, різного роду фрілансери та працівники сфери послуг. Водночас, карантин, що затягнувся, актуалізував проблему креативних індустрій, культурної сфери, митців. Крім того, часто ті, хто працює як самозайнятий таксист, перекладач, дизайнер, няня, дрібний виробник та інші, вимушені працювати в "тіні" тому, що існуючі системи оподаткування є просто невигідними. Я би назвав цих людей "незалежними працівниками", адже вони самостійно створюють своє "робоче місце", водночас не будучи в повній мірі підприємцями і, тим паче, найманими працівниками.



Не дивлячись на те, що існує спрощена система оподаткування ФОП, ця форма достатньо складна в адмініструванні. Не лише в плані звітності, а й через необхідність складання актів, угод. Велика частка ФОПів користуються послугами бухгалтерів і юристів, а це також додаткові витрати. ФОПи змушені звертатися до допомоги спеціалістів, адже держава лише шукає де підприємець помилився і карає за цю помилку.

В ширшому сенсі, держава працює не як сервіс, а як прокурор. Це також зупиняє багатьох від того, щоб працювати в "білу". На жаль, держава не встигає за змінами, що відбуваються в суспільстві. Варто зрозуміти, що ці люди не зможуть платити більше податків, якщо просто змусити їх встановити касовий апарат абощо. Вони скоріше припинять свою діяльність або перейдуть в "тінь".

В чому ідея законопроєкту про "незалежних працівників"?

Проблема серйозна і надалі набиратиме обертів. Щоб вирішити цю проблему, нам необхідно змінити філософію того, як стимулювати людей виходити з "тіні". І зараз я розповім про це детальніше.

Що пропонує законопроєкт "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування окремих видів доходів"?

Він встановлює зрозумілі, але чіткі правила гри. По-перше, вводиться нова категорія платників податків, яких неформально називаємо "незалежними працівниками". До неї належать ті, хто не має роботодавця, не використовує найману працю та отримує доходи, що не перевищують 100 розмірів мінімальної заробітної плати за рік. Встановлюється податок у розмірі 5% від доходів, а також 1,5 % військового збору. Страхові внески на пенсію в добровільному порядку.

Як це працюватиме?

Головна інновація ― облік своїх доходів "незалежні працівники" ведуть самостійно і сплачують податок через "Дію" або в електронному кабінеті платника податків. В ідеалі я бачу цей процес наступним чином. Платник реєструється через портал "Дія" і вносить в додаток свої доходи по мірі надходження. Податкова автоматично визначає розмір податку і виставляє рахунок через додаток. Ходити до податкової особисто, носити довідки і тому подібне не потрібно. Укладати угоди не потрібно. "Незалежний працівник" сплачує необхідну суму через ту ж "Дію" і може бути "чистим" перед державою. Подавати звіти і декларацію не потрібно.



Головний ризик такої системи ― це "маскування" фопів і найманих працівників під "незалежних". Вирішити цю проблему можна чітко визначивши категорії доходів, що підпадають під таку систему. Далі справа за органами фінконтролю. У проєкті закону пропонується наступний перелік діяльностей:

а) викладацька діяльність;

б) діяльність із дизайну;

в) діяльність у сфері фотографії;

г) надання послуг перекладу;

ґ) професійна, наукова та технічна діяльність, н.в.і.у.;

д) надання послуги догляду;

е) виробництво їжі, страв та кондитерських виробів на замовлення;

є) індивідуальна мистецька діяльність;

ж) ремонт комп'ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку;

и) електромонтажні, водопровідні, будівельно-монтажні та інші ремонтні роботи;

і) діяльність із прибирання;

ї) послуги домашньої прислуги;

й) надання ландшафтних послуг;

к) технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів;

л) надання послуг таксі та перевезення речей (переїзду);

м) прокат побутових виробів і предметів особистого вжитку;

н) надання в оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) розташованих в Україні житлових приміщень та/або їх частин, загальна площа яких не перевищує 400 квадратних метрів, нежитлових приміщень (споруд, будівель) та/або їх частин, загальна площа яких не перевищує 900 квадратних метрів.

Держава ― сервіс, а не наглядач

Головна ж ідея закону не в тому, щоб стягнути побільше податків в бюджет, а в тому, щоб показати: система сплати податків може бути максимально швидкою, зрозумілою і людиноорієнтованою. Держава працює як комфортний сервіс, а не наглядач. Люди виходитимуть з "тіні" лише тоді, коли розумітимуть, що це вигідно в першу чергу для них.



Законопроєкт про "незалежних працівників" дозволить не лише стимулювати роботу в "білу", а й загалом покращити ситуацію з безробіттям та дасть новий виток розвитку для економіки. Тому прошу всіх долучатися до обговорення законопроєкту, а колег ― підтримати його під час розгляду у Верховній Раді.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"