Украинская правда

БЛОГИ

: Велика гра за велику реформу: чого чекати від тандему Зеленський-Комаровський?
18.04.2019 23:19


Євгеній Комаровський завжди мав власне бачення розвитку охорони здоров'я. Він – лікар з колосальним досвідом, який не боїться говорити, діяти та відстоювати свої переконання. З його твердженнями багато хто не згоден, і це індикатор того, що ми живемо у вільній країні. Ми можемо мати до нього ідеологічні питання, проте чи хтось має бодай якісь сумніви щодо його компетентності у питаннях охорони здоров'я?

Щойно кандидат у президенти України, Володимир Зеленський, назвав лікаря Комаровського своїм радником з медичних питань. І усі глядачі ефіру одночасно поставили питання: "що Комаровський радитиме потенційному президенту України...?".

Перш за все – без паніки. Комаровський – прихильник реформи, хоч і критикує деякі її нововведення, тому відкату не буде, принаймні з ініціативи президента. Це обнадіює. Більше того, його досить твереза оцінка ситуації, а саме: вакцинація, медичні кадри та трансплантація попередньо відображають пріоритетність його порад з профільних питань.Важко не погодитися, що це дійсно, одні з найактуальніших проблем охорони здоров'я.

Ось декілька тез виступу доктора Комаровського під час сьогоднішнього ефіру:

"Ми підійдемо до реформи, коли зануримося в парламентську роботу.

Медицина – не зовсім функція президента. Але, якщо питання охорони здоров'я становлять загрозу національній безпеці – президент повинен підключатися.

На сьогодні я бачу дві таких загрози. Перше, я б завісив усю країну плакатами – кір, дифтерія, поліомієліт, думай! Сто тисяч жителів країни захворіли на кір!"

"Кір – це початок, перед нами стоять інші хвороби. Стан вакцинопрофілактики нині – загроза національній безпеці країни."

"Друга загроза – зростаючий дефіцит медичних кадрів. Реформувати буде нікого.

Безліч проблем роками не вирішуються. Я сподіваюся, що якщо я пораджу президенту, то ми позбудемося такої ганьби як онкохворі, які випрошують ліки. Окрема проблема – відсутність трансплантації"

Важливішим залишилося почути відповіді на конкретні питання, які ГО "Платформа здоров'я" поставила кандидату у своєму відкритому листі. Принаймні на одне з питань ми вже маємо відповідь – це питання вакцинації. Інші ж стосуються безпосередньо майбутніх механізмів роботи системи охорони здоров'я.

З іншого боку, Комаровський, розуміючи недосвідченість кандидата у питаннях охорони здоров'я, зуміє скерувати його думки у вірне русло.

Ще жоден президент України не визначав охорону здоров'я своїм власним найбільшим пріоритетом та найбільшим пріоритетом державної політики. Євгеній Комаровський в якості радника президента з медичних питань дає Україні такий шанс.





^ Наверх | УКР | РУС
   Главная | Новости | Публикации | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Украинская правда"