Украинская правда

БЛОГИ

: Припиніть ігри в політику під час спалаху кору!
21.01.2019 18:32


Лікарі – теж люди, і мають право на свої політичні вподобання. Та, попри все, головним їх призначенням залишається захист здоров'я та життя людей. Тому неприпустимо,щоб заручниками політичних ігор та маніпуляцій ставали пацієнти, тим більше, діти.

"Особливий погляд" українського професора

Соцмережі та ЗМІ продовжують обговорювати заяву професора, завідувачки кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця Ольги Голубовської про те, що "проведення масових заходів з вакцинації проти кору в період епідемії грипу категорично заборонено"


ЗМІ наввипередки реагують "гарячими" публікаціями, а стривожені батьки відмовляються вакцинувати дітей.





Спостерігаємо неможливу в цивілізованому суспільстві ситуацію: поважний член медичної спільноти, завідувачка кафедри інфекційних хвороб державного медичного закладу, фактично, відмовляє людей вакцинуватися від кору в ситуації, яку вона сама ще рік тому назвала "де-факто епідемією" (при тому, що на той момент з початку спалаху кору в 2017 році захворіли 7715 осіб проти 59263 випадки станом на 02.01.2019 р. – за даними Центру громадського здоров'я МОЗ України).

"По моему мнению, у нас сейчас де-факто эпидемия. Согласно Закону Украины "О защите от инфекционных заболеваний" эпидемия - это массовое распространение инфекционного заболевания среди населения соответствующей территории за короткий промежуток времени. Это определение соответствует ситуации с корью" – прокоментувала Ольга Голубовська відомому виданню. (онлайн видання Аптека, N4 (1125) 29 січня 2018 р.)

Про "епідемію" кору в Україні лікарка заявила й під час нещодавнього засідання комітету ВР з питань охорони здоров'я (що видно з відео в пості https://www.facebook.com/oleh.musij/posts/2198992620145293)

Цікаво, що свою позицію щодо вакцинації від кору в нинішній ситуації пані Голубовська змінила саме після того, як МОЗ України оголосило про проведення посилених заходів з вакцинації у Львівській області. Хоча фактично, в Україні активна інформаційна кампанія щодо щеплень від кору безперервно проводиться з 2017 року.





Меседж Голубовської швидко підхопили політики, ніби саме на нього чекали. За кілька днів, посилаючись на її слова про небезпеку "масової" вакцинації від кору в нинішніх умовах, заявили Ольга Богомолець (голова Комітету з питань охорони здоров'я Верховної Ради України), яка напередодні зареєструвалася як кандидатка в президенти України, та Валерій Дубіль, народний депутат від фракції "Батьківщина" кандидатки в президенти Юлії Тимошенко. Пости політиків на цю тему, як і пости самої Ольги Голубовської, викликали жваву підтримку антивакцинаторів.







Сама професорка у відповідь на численні питання лікарів та батьків стверджує, що не виступає проти щеплень в цілому, і вакцинації від кору зокрема. Вона, мовляв, просто попереджує про певні ризики кампанії з "масової" вакцинації в період підвищення захворюваності на грип. Для підтвердження цієї тези Ольга Анатоліївна посилалася на те, що вакцинація від кору нібито має "імуносупресивну" дію, тому може збільшити можливість тяжкого перебігу грипу у щойно вакцинованих. Проте жодних документальних підтверджень цьому професорка так і не надала, незважаючи на численні питання лікарів та батьків. Можливо, тому, що підтверджень даній тезі просто нема. Сучасні дослідження підтверджують відсутність розвитку клінічно значущої імуносупресії з розвитком інвазивних бактеріальних інфекцій протягом мінімум 3-х місяців після щеплення КПК. Більше того, як і у випадку будь-якої вакцинації, вироблення захисних антитіл до кору завжди починається з роботи неспецифічної ланки імунної системи – тих клітин, що знаходять та намагаються знешкодити будь-які "чужі" клітини. А це означає, що можливе посилення імунної відповіді на будь-яку інфекцію.

Реагуючи на фейкові закиди про вакцинацію від кору, МОЗ України наводить підтвердження наукових досліджень про те, що вакцина КПК не перевантажує імунну систему і не послаблює захист від інших інфекцій.

Bacterial infections, immune overload, and MMR vaccine

No evidence of an increase of bacterial and viral infections following Measles, Mumps and Rubella vaccine.

Це твердження також вказано в рекомендаціях ВООЗ:

Guidelines for measles and rubella outbreak investigation and response in the WHO European Region

Політичні рейтинги VS Здоров'я людей

Проте найцікавіше полягає в тому, що комітет з питань охорони здоров'я ВР після засідання, де виступила пані Голубовська, фактично, запропонував зробити ТЕ САМЕ, що планує зробити МОЗ: "продовжити рутинні заходи з імунізації та посилити їх, наздоганяючи (для усіх, хто пропустив рутинну імунізацію згідно календаря) "



Однак маніпулятивні заяви членів комітету виявилися більш гучнішими, ніж ці письмові рекомендації.

У своїх публікаціях та публічних виступах (посилання на відео, де вона це каже https://www.facebook.com/oleh.musij/posts/2198992620145293) професор Голубовська продовжує згадувати про "турову", "масову" та "позапланову" імунізацію від кору, яка нібито запланована МОЗ і є ризикованою в нинішніх умовах. Проте, це є свідомою чи несвідомою дезінформацією: жодного введення дітям додаткових доз вакцини проти кору або введення доз вакцини поза календарем у Львівській області НЕ планується. Мета кампанії – охопити щепленнями тих школярів, які не отримали жодного щеплення від кору або не отримали вчасно другої дози вакцини. Вакцинуватись зможуть і діти, батьки яких раніше придбали фіктивні довідки про щеплення, а зараз змінили свою думку і бажають по-справжньому захистити своїх дітей.

Отже, ми бачимо, що, критикуючи ініціативу МОЗ, члени комітету з питань охорони здоров'я ВР та Ольга Голубовська насправді пропонують той самий план дій і визнають, що "виходячи з ситуації, що склалася з кором в Україні, єдиним заходом, що дозволить припинити активну циркуляцію вірусу кору, забезпечити належний рівень специфічного захисту дитячого населення, є вакцинопрофілактика".





На мою думку, маніпулятивні заяви щодо вакцинації від кору у Львівській області покликані дискредитувати кампанію з вакцинації. Поки не буду стверджувати, якою є головна мета такої дискредитації. Однак ці публічні заяви вже шкодять найвразливішим членам нашого суспільства – дітям, які не мають можливості самостійно прийняти рішення щодо вакцинації. Фактично, ці публічні маніпуляції ставлять під загрозу засади національної безпеки, і винні мають за це відповідати.

Останнім часом до спільноти батьків за вакцинацію щодня звертаються стурбовані та спантеличені батьки, які через публікації в ЗМІ чи в Фейсбуці відкладають вакцинацію дітей від кору. І, переважно, це батьки, які є свідомими прибічниками щеплень. А що вже казати про тих людей, хто й раніше вагався щодо щеплень через брак правдивої інформації?!

В нинішній епідемічній ситуації маніпуляція темою вакцинації є неприпустимим та аморальним явищем. Україна посідає перше місце в Європі з захворюваності на кір згідно даних ВООЗ. У 2018 році на кір в Україні захворіло близько 55 000 осіб, а в січні 2019 року – понад 5000 осіб. Всього з початку спалаху померло 25 українців, серед яких і діти, й дорослі (5 летальних випадків було зафіксовано в 2017 році, 16 – в 2018 році й 4 – з початку 2019 року). Наразі в Україні близько 390 000 дітей віком до 18 років не мають необхідної кількості щеплень від кору. За статистикою цього спалаху (з 2017 р.), на 5 000 хворих маємо один летальний наслідок. Із такою кількістю невакцинованих дітей в Україні є ризик дочекатися ще 80 смертей від кору. Цього не можна допустити.

Коментар експерта ВООЗ щодо вакцинації КПК

Закликаю всіх членів медичної спільноти до відповідального подання інформації у соцмережах, навіть якщо мова йде про особисті сторінки.

Саме лікар, згідно проведеного ГО "Батьки за вакцинацію" соціологічного дослідження є тим фахівцем, який найбільш впливає на пацієнта в прийнятті ним рішень щодо вакцинації. Якщо лікар бачить, що його заяви збурюють антивакцинальні настрої серед батьків та у ЗМІ та перешкоджають отриманню дітьми необхідного їм захисту від кору, необхідно мати мужність визнати це та спростувати власні неоднозначні заяви. Це стосується й інших вакцино-керованих інфекційних хвороб. Лікарі, не дозволяйте політикам використовувати вас в гонитві за рейтингами!

Україна переживає безпрецедентний в своїй історії спалах кору. Померлих вже не повернути, але можна і треба попередити інші трагедії. Тому зараз, як ніколи, суспільство має об'єднатись, аби захистити найголовнішу цінність – здоров'я людей.

Ситуація, що виникла навколо вакцинації від кору є черговим свідченням того, наскільки Україні потрібна громадська та державна політика, що захищає засади здорового життя.





^ Наверх | УКР | РУС
   Главная | Новости | Публикации | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Украинская правда"