Украинская правда

БЛОГИ

Виктор Уколов: Православна Церква України отримає Томос і визнання!
05.01.2019 14:44


Вітаю перш за все всіх православних, а по-друге всіх українців з цією визначною подією, яка назавжди увійде не лише в історію України, але й в історію світового православ'я.

На наших очах відбувається визнання 15-ої автокефальної православної церкви в світі – Православної Церкви України!

Навіть якщо ви не православний і не віруючий, або не християнин – сьогодні час порадіти за наших співвітчизників, бо сьогодні торжествує справедливість і вони отримують право на свою церкву.

Дякувати за це треба найперше Богові і Вселенському православному патріарху Варфоломію.

По-друге, дипломатичному таланту і впертості Петра Порошенка, якому вдалося те, що не вдавалося ще нікому в українській історії.

По-третє, жертовності лідерів українського православ'я Філарета і Макарія, які відмовились від особистих амбіцій заради високої мети. Це справжній приклад для їхньої пастви та всіх українців. "Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать!" – слова апостола Петра ми бачимо в дії.

Короткий аналіз Томосу:

Томос чітко проголошує автокефальність та незалежність церкви від будь-яких зовнішніх впливів. Це підтверджується прямою цитатою.

• "Однодумно визначаємо та проголошуємо, щоб уся Православна Церква, що знаходиться в межах держави України... існувала віднині канонічно автокефальною, незалежною та самоврядованою, маючи канонічного її Предстоятеля, який носить титул "Блаженніший Митрополит Київський і Всієї України... без будь-якого іншого зовнішнього впливу."

Російська пропаганда вже запустила фейк, ніби ПЦУ буде підпорядкована Константинополю. Як зазвичай, тезу Кремля підхопить частина української опозиції. Однак в Томосі чітко зазначено, що українська Церква така ж автокефальна і незалежна, як інші 14 помісних церков.

"Закликаємо всі світовi Православнi Церкви визнавати її як сестру та згадувати під іменем "Святіша Церква України", як таку, що має своєю кафедрою історичне місто Київ".

Предстоятель ПЦУ буде обиратися самою Церквою, згідно її Статуту, а не Константинополем"

"Митрополит Київський і Всієї України, як і Архієреї Найсвятішої Церкви України, обираються віднині відповідно до належних положень божественних і священних Канонів і згідно з відповідними положеннями її Статуту...."






^ Наверх | УКР | РУС
   Главная | Новости | Публикации | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Украинская правда"