Украинская правда

БЛОГИ

Игорь Попов: Необхідно дати реальну можливість трудовим мігрантам голосувати на виборах
14.11.2018 08:23


Результат наступних виборів визначать голоси пенсіонерів та бюджетників. А найбільш дискримінована група – навіть не внутрішньо переміщені особи. Фактично не матимуть можливості проголосувати трудові мігранти – за скромними оцінками, це від 5 мільйонів активних виборців зі специфічними оцінками нинішньої влади і своїм баченням майбутнього країни.

Зараз вони мають чисто теоретичне право проголосувати: консульський облік-зміна виборчої адреси (подання заяви в Україні) – голосування в консульській установі в день виборів. Насправді, цим механізмом з необхідними відвідинами бюрократичних установ скористуються ну може до тисячі виборців.

У світі для вирішення даної проблеми використовують або поштове голосування, або голосування через Інтернет. Використання поштового сервісу країни перебування може бути розглянуте, проте організаційно передача тисяч/мільйонів бюлетенів до консульських установ для розсилки виборцям "по запиту" – складна організаційно і юридично. Голосування по Інтернету було модним трендом останнього десятиліття, аж поки не зявилися чутки про страшних російських хакерів. В будь-якому випадку, проблема кібербезпеки існує, і рішення про перехід на Інтернет-голосування, навіть з використанням цифрового підпису, ще не на часі.

Виходом із ситуації може бути спрощення для виборців процесу підготовки до голосування – отримання права на голосування не за місцем проживання в Україні. Для цього потрібно надати можливість виконання адміністративних процедур онлайн, а саме – спілкування з консульствами України та з розпорядником реєстру. Технічні можливості для цього вже створені, законодавство про цифровий підпис працює, все більше громадян вільно користуються таким підписом, і не лише для подання електронних декларацій.

В разі формування списку виборців на дільниці в консульстві онлайн, без візитів і переїздів – виборцю залишиться тоді лише один раз відвідати консульську установу – в день голосування.

На найближчих виборах, очевидно, прийдеться робити виключення з такої процедури для виборців, які знаходяться на території країни-агресора, для запобігання можливому тиску.

Запуск формування списків закордонних виборців онлайн – міг би стати першим кроком для полегшення спілкування цих громадян з держустановами. Зараз для вирішення питань типу переклеїти фото на внутрішньому паспорті необхідно витратити набагато більше часу і грошей, ніж при отриманні такої послуги в Україні.

Але, окрім технічного рішення залучити трудових мігрантів до голосування – потрібно ще і політичне рішення, а от тут маємо проблему. Політичні настрої заробітчан можна уявити навіть без проведення професійних фокус-груп.





^ Наверх | УКР | РУС
   Главная | Новости | Публикации | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Украинская правда"