Украинская правда

БЛОГИ

: Кінець ери дрібних царьків в ОХМАТДИТі
13.06.2018 14:19


В ЗМІ не вщухають суперечки опонентів навколо теми реорганізації лікарні (НДСЛ) "Охматдит" та, зокрема, Центру дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку. Хтось вбачає в цьому "розбірки" в зв'язку зі скандалом з ліками, інші сподіваються на зміни в підходах до забезпечення ліками та роботі з пацієнтами та їхніми батьками. Та головним залишається питання – чи буде від цього користь маленьким пацієнтам? Особисто я переконаний, що так. Адже скандальне відеозвернення батьків зі звинуваченнями у відсутності ліків, показало, що Центр онкогематології в існуючому вигляді – це маленьке царство, де інтереси пацієнта відійшли на задній план.

Нагадаю, мова йде про поширене 23 квітня в соцмережі відео, де батьки пацієнтів ОХМАТДИТу скаржаться на відсутність ліків, що мають надаватись лікарнею безоплатно. Таким чином, батьки пацієнтів змушені купувати ці ліки за власні кошти.

Керівництво ОХМАТДИТу вирішило не зберігати статус-кво і прийняло єдине правильне на той момент рішення – ініціювати внутрішнє розслідування з метою розібратися у ситуації.

Результати розслідування знаходяться у відкритому доступі на сайті лікарні і з них ми чітко бачимо підтвердження фактів: лікарі примушують батьків пацієнтів купувати дороговартісні препарати, ефективність яких не завжди доведена, і в певних аптечних закладах при тому, що в наявності є безоплатні ліки, закуплені коштом держави, а також саботують проведення закупівель ліків визначених Національним переліком лікарських засобів.

І все це – Центр онкогематології і трансплантації кісткового мозку під керівництвом Донської Світлани Борисівни.

На цьому "особливості" роботи Центру не закінчуються. Багато батьків особисто зверталися до мене і скаргами, що голова Центру особисто приймала рішення про госпіталізацію та дегоспіталізацію пацієнтів. В результаті, батьки знаходилися під тиском лікарів а пацієнти в багатьох випадках не отримували, або недоотримували необхідне лікування.

Разом з тим, реорганізація Центру не є наслідком цього скандалу, за результатами якого винні отримали догану. Що стосується Центру, то не через те його вирішили ліквідувати. Чотри центри реорганізуються, в тому числі онкогематологічний. Нову структуру і штати затвердило МОЗ, і зміни вводяться в серпні, планово. Реорганізація Центру передбачає ліквідацію певних посад і скорочення працівників. При цьому працівникам надається можливість переведення на інші посади.

Цікаво, ще те, що переважна більшість лікарів погодилася і підтримала реорганізацію ОХМАТДИТу, але не Центр, керівництво якого, після стількох років влади у своєму маленькому царстві всіляко зацікавлене цю владу зберегти.

Ця ситуація підіймає ще одне цікаве питання, яке лежить вже в площині дискусії навколо реформи охорони здоров'я України. Це питання автономізації, яке і покликане вирішувати в тому числі і такі проблеми. Але, нажаль, через маніпулятивну риторику – автономізація у суспільній думці сприймається як приватизація, що зовсім не стимулює заклади скоріше йти цим шляхом.

Але, після автономізації – дрібні царьки не будуть вирішувати долю дітей.






^ Наверх | УКР | РУС
   Главная | Новости | Публикации | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Украинская правда"