Украинская правда

БЛОГИ

: Програма підтримка лікарів первинної ланки: шлях до ''досяжної мрії''.
22.05.2018 16:28


Медична реформа розпочалася, і ми потроху починаємо призвичаюватися до нової системи. 2 квітня нарешті стартувала приписна кампанія підписання декларацій з лікарями первинної ланки медичної допомоги. Міністерство охорони здоров'я, Наказом N503 від 19.03.2018 затвердило порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу (з 23 березня набув чинності). Що стосується власне Порядку надання первинної медичної допомоги, то він затверджений Наказом N504, який набере чинності вже 1 липня 2018 року. Наприкінці квітня МОЗ затвердило ще 4 важливі документи, що стосуються реформи первинної медичної допомоги:

1. визначена тарифікація послуг за кожного пацієнта;

2. визначено механізм, за яким заклад буде укладати договір з Національною службою здоров'я України (НСЗУ);

3. ухвалені гарантії надання медичної допомоги іноземним громадянам, а також особам, що не мають українського громадянства;

4. визначено принцип роботи електронної системи охорони здоров'я.

Одразу зазначу, що у реформі охорони здоров'я є недоліки, на які ми постійно звертаємо увагу і критикуємо урядовців, але на відміну від політиків, ми дотримуємося конструктивних рамок, говоримо по суті та, що найважливіше, пропонуємо реальні шляхи розв'язання проблем. І одна з найкричущих таких проблем – непідготовленість лікарів до роботи в умовах нової системі.

Той перехідний етап реформи, який триватиме найближчі декілька місяців, додасть лікарям клопотів. Наприклад, лікарям "старої школи" складно дається робота з ПК та інформаційними технологіями. Серед лікарів цієї вікової категорії є чимало прекрасних фахівців, яких не можна втрачати через впровадження нових норм і процедур.

Інша важлива проблема – відсутність єдиного майданчику, який надав би можливість лікарям ділитися досвідом між собою та отримувати необхідну консультативну і експертну підтримку.

Та основною проблемою ефективної роботи первинної ланки в Україні все ж залишається пасивна позиція лікарів щодо організації власної лікарської діяльності. Існуюча десятиліттями радянська система аж ніяк не мала на меті навчати лікарів самоорганізації.

Тому ми запустили програму комплексної підтримки роботи лікарів первинної ланки, яка діє у всій Україні і в рамках якої сприятимемо співробітництву усіх зацікавлених сторін.

Основна мета цієї програми – надати лікарям необхідні інструменти та навички самостійної організації власної практики, а також забезпечити платформою для обміну досвідом і командної та експертної підтримки. І все це – заради найкращої системи охорони здоров'я для кожного.

Ми покажемо, як зробити, так аби пацієнт обрав саме вас; як створити ФОП і працювати більш незалежно і ефективно; як супроводжувати власну господарську діяльність та багато іншого. Умовно нашу програму підтримки лікарів первинної ланки поділяється на три напрямки – Менеджерський, Юридичний і Медичний.

Менеджерський напрямок

Менеджерський напрямок – мабуть найскладніший, але в той же час – конче необхідні для сучасного лікаря первинної ланки. Згідно прийнятих норм, оптимальним обсягом для лікаря загальної практики (сімейного лікаря) вважається 1800 пацієнтів; для терапевта – 2000 пацієнтів; для педіатра – 900. Варто зазначити, що кількість пацієнтів може перевищувати вказані дані (особливо це стосується для сільських лікарів), але порядок цього збільшення допоки не врегульований.

Як було раніше? Всі рішення, стосовно як питань кількості пацієнтів, так і питань організації роботи лікаря приймалися "згори". Це виховало професійний патерналізм і небажання лікарів брати лікарську діяльність у власні руки.

Але ця реальність змінюється. Сучасні ефективні лікарі не чекають команд і вирішення проблем державою чи головним лікарем закладу. Сучасні ефективні лікарі, навіть не маючи статусу самозайнятої особи розуміють відповідальність за успіх своєї діяльності.

А наша ціль – надати пораду і можливість перейняти найкращий досвід.

Таким чином, лікар стає для себе менеджером та іміджмейкером, і в результаті це працює на якість надання послуг пацієнтам та його дохід.

Медичний напрямок

Здорові пацієнти – вже не просто декларація намірів системи охорони здоров'я, а особиста зацікавленість кожного працівника цієї системи. Ці питання стосуються імунізації населення, як найефективнішого способу попередження розповсюдження інфекційних захворювань. З іншого боку – правильна профілактична робота з пацієнтами і скринінги щодо попередження серцево-судинних захворювань, респіраторних захворювань онкозахворювань і діабету, як ключових складових неінфекційних захворювань.

Ми допоможемо отримати сучасний практичний досвід того, як ефективно протидіяти інфекційним та неінфекційним захворюванням у громаді. Адже здоровіші пацієнти – це не лише професійне задоволення від якісно виконаної роботи. Це більший дохід і гарантія додаткового матеріального стимулу з боку держави. Окрім цього, здоровіші пацієнти рідше звертаються за медичною допомогою, що стане приємним бонусом для щільного графіку лікаря.

Юридичний напрямок

Це вкрай важлива область, в якій лікареві потрібно розібратися, аби грамотно вести свою лікарську діяльність. Наші фахівці залюбки розкажуть лікарям, як правильно відкрити ФОП, що для цього потрібно; скільки сплачувати податків, і як це правильно робити. Також порівняння, якою буде заробітна платня лікарів, якщо вони рахуються у штаті медичного закладу, і коли вони працюють як ФОП? Яку вигоду отримують лікарі та медичний заклад, якщо спеціалісти конкретного медзакладу будуть працювати як ФОП?

Юридичний супровід лікарської діяльності – ще одна сфера, у якій ми допоможемо. Після навчання лікарю буде набагато легше супроводжувати свою практику а також приймати такі рішення, які не суперечать чинному законодавству. Наші експерти нададуть вичерпне роз'яснення положень чинного законодавства України у сфері медичного права, що необхідне для ведення лікарської діяльності.

Наша програма підтримки лікарів первинної ланки включає тренінги, навчальні семінари та вебінари з питань господарської діяльності медичних закладів, які стануть в нагоді не тільки менеджерам, але й лікарям первинної ланки. Зокрема, ми покажемо шляхи та надамо інструменти зі збільшення кількості пацієнтів, від чого напряму залежатиме оплата лікаря.

Ще один важливий напрямок, за яким працюватиме наша комплексна програма з підтримки лікарів первинної ланки – соціальний. Громадська організація "Батьки за вакцинацію" має чималий досвід у проведенні соціальних заходів, спрямованих, передусім, на підвищення рівня медичної культури та обізнаності населення, зокрема, про важливість проведення вчасних щеплень. Соціальні проекти у сфері охорони здоров'я населення є вкрай важливими для нашої країни, яка потерпає від багатьох проблем, вирішити які можна лише разом.

Долучитися до програми можна, заповнивши форму. За декілька днів свого існування у системі було вже зареєстровано майже 200 лікарів, що вказує на попит такого роду заходів з боку медичної спільноти.

Тож не зволікаємо і допомагаємо пацієнтам знайти вас. Давайте разом робити реформу якісною, а систему охорони здоров'я ефективною і доступною для всіх. Ми підтримаємо кожного лікаря в опануванні усіх необхідних знань і навичок, які необхідні для залучення пацієнтів та ведення лікарської діяльності в сучасних умовах.






^ Наверх | УКР | РУС
   Главная | Новости | Публикации | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Украинская правда"