Украинская правда

БЛОГИ

: ДБР: непрозора прозорість співпраці з громадськістю
10.01.2018 10:57


На офіційному веб-сайті Кабінету Міністрів нарешті було опібліковано Положення про Раду громадського контролю при Бюро (РГК при ДБР) і Порядок формування її складу. Сказати, що уряд Гройсмана знущається – це нічого не сказати.

Просто по пунктам, щоб було зрозуміло з якими наперсточниками маємо справу.

1. Прописано купу номінальних функцій і додано лише (згідно вимог профільного Закону), що 3 представники РГК увійдуть до складу Дисциплінарної комісії ДБР. Про участь у відборі співробітників – ні слова.

2. РГК формується шляхом відкритого і прозорого конкурсу у складі 15 осіб строком 1 раз на рік.

3. Відбір до РГК відбуватиметься (!!!) шляхом рейтингового голосування за осіб, які особисто присутні на установчих зборах. Ніякого онлайн-голосування, про яке ми домовлялись з очільником ДБР Романом Трубою – НЕ БУДЕ.

4. Громадські організації, які делегують кандидатів, мають займатися "правозахисною діяльністю", що підтверджується їхньою діяльністю за останніх 2 роки та установчими документами. В даному контексті це дасть право відсіювати всі "не потрібні" організації, які можуть зашкодити керівництву ДБР своєю "неконструктивністю".

5. До участі в конкурсі не допускаються делеговані особи, які вже є членами громадських рад при інших правоохоронних органах або членами Громадської ради доброчесності.

Тепер про найцікавіше – про рейтингове голосування.

Рейтингове голосування здійснюється шляхом заповнення делегованими особами бюлетенів. У бюлетені зазначаються в алфавітному порядку ПІБ всіх делегованих осіб, допущених до участі в установчих зборах, а також найменування громадських об'єднань, які їх делегували. Бюлетень заповнюється шляхом обов'язкового проставлення позначки " (+) " навпроти прізвищ 15 делегованих осіб. Заповнений з порушенням зазначених вимог бюлетень вважається недійсним.

Варто нагадати той факт, що персонально нам (ініціативна група – народний депутат Мустафа Найєм, виконавчий директор ЦППД Тарас Бойко, експерт StateWatch та РПР Володимир Петраковський, я та представник "Автомайдану" Олексій Гриценко) голова Державного бюро розслідувань Роман Труба обіцяв прозорість у відборі складу Ради громадського контролю за допомогою проведення онлайн-голосування.



Негарно починати взаємовідносини через постріл над головами потенційних партнерів. Хоча, як ми бачимо, партнерами ніхто нас не вважає. Ну що ж, час покаже, хто був правий у своєму виборі.

Нагадаємо, нещодавно Мустафа Найєм подав розроблений разом з експертами законопроект, який врегульовує купу проблем, з якими потенційно зіштовхнеться ДБР.





^ Наверх | УКР | РУС
   Главная | Новости | Публикации | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Украинская правда"