Украинская правда

БЛОГИ

Игорь Луценко: Пане міністр молоді і спорту, не виправдовуйтеся, а зупиніть корупцію!
17.08.2017 13:19


Жалюгідно виглядає міністр, який не тільки не має жодної уяви про ту галузь, якою він керує і став іграшкою в руках шахраїв, але який ще й публікує "спростування" у зв'язку з викриттям у кричущій корупції.

Йдеться про міністра молоді та спорту України Ігоря Жданова, який з неземним пафосом заперечує загальновідомі й неодноразово встановлені судами та органами прокуратури факти грошових поборів зі спортсменів, запроваджені очолюваним ним міністерством.

У своєму блозі 8 серпня 2017 року

http://blogs.pravda.com.ua/authors/lutsenko/5989ac0d6448a/

я навів лише один приклад – ту вакханалію беззаконня, яку Жданов влаштував у парашутному спорті, через що на сьогодні вже можна констатувати знищення не тільки цього виду спорту в Україні, але й військово-патріотичного виховання молоді взагалі. Зокрема, Жданов заборонив допускати до участі в державних заходах з парашутного спорту тих спортсменів, що не вступили в псевдо-громадську організацію – "Федерацію парашутного спорту України" – яка діє при Мінмолодьспорт, була зареєстрована по підроблених документах і яку очолює колишній депутат Харківської обласної ради від Партії Регіонів Олег Шаповалов.

При цьому спортсменів-парашутистів Жданов своїм наказом зобов'язав пред'являти при реєстрації на державних змаганнях членський квиток цієї псевдо-федерації та докази сплати на її рахунок "безповоротної фінансової допомоги, без ПДВ".

Ці побори придумав не Жданов – він лише "осідлав" давню схему, яка діє з 2006 року і яку виявила Генеральна прокуратура України ще в 2009 році, коли провела перевірку Мінсім'ямолодьспорт у частині парашутного спорту у зв'язку зі скаргами на грошові побори з неповнолітніх парашутистів.

Зокрема, ГПУ встановила, що впродовж тривалого часу два достойники, оцей самий Шаповалов та його підручний на прізвище Тьорло, виготовляли фальшиві положення про державні змагання з парашутного спорту, куди записували як умову допуску спортсменів до змагань вступ в їх "громадську організацію" зі сплатою "безповоротної фінансової допомоги, без ПДВ" та придбанням вигаданих "сертифікатів парашутиста".

Ці нікчемні "сертифікати" Тьорло друкував (втім, друкує завдяки Жданову й зараз) на звичайному принтері і продавав як, начебто, державний документ, який надає право виконувати в Україні парашутні стрибки під власну відповідальність.

При цьому Шаповалов і Тьорло запевняли спортсменів, що, відповідно до українського законодавства, "сертифікати" видаються виключно членам їхньої "федерації" лише після сплати вступного внеску, щорічного внеску й плати за "сертифікат" і зберігають свою силу лише на той час, коли парашутист платить їм гроші.

А оскільки аферисти діяли в змові зі службовими особами Мінсім'ямолодьспорт, тих спортсменів, які відмовлялись купляти "сертифікат парашутиста", не допускали до участі в змаганнях.

Звісно, і спортсмени, і спортивні судді подавали скарги в міністерство, але їх там ніхто не розглядав, а спортсменів і суддів, які протестували, просто виганяли зі змагань.

Прикладів тому – безліч, якщо міністру Жданову не доповідали про такі випадки, я готовий передати йому копії скарг, отриманих його міністерством, починаючи з 2006 року, коли до участі в чемпіонаті України з класичного парашутизму Мінсім'молодьспорт не допустило майстра спорту Петрова через те, що він відмовився придбавати в шахраїв "сертифікат парашутиста", а головного суддю змагань – суддю міжнародної категорії, рекордсмена світу Плохого – міністерство дискваліфікувало на рік за те, що він підтримав колективну скаргу спортсменів і заявив про недопустимість порушення Конституції України в ході проведення державних змагань.

Після того, як Генпрокуратура наприкінці 2009 року виявила ці кричущі факти, був звільнений з посади співробітник Мінсім'ямолодьспорт, відповідальний за розвиток парашутного спорту, відносно заступника міністра та начальника департаменту неоліміпійських видів спорту заступником Генпрокурора було відкрито дисциплінарне провадження (вони відкараскались доганою), а відносно керівництва "Федерації парашутного спорту" прокуратура м.Києва порушила кримінальну справу за шахрайство.

Впродовж 2011-2012 років Окружний адміністративний суд м.Києва виніс низку рішень, якими зобов'язав центральний орган виконавчої влади у сфері фізичної культури та спорту скасувати накази про проведення змагань з парашутного спорту, у ході яких від спортсменів вимагали пред'явити "сертифікат парашутиста", а також впорядкувати нумерацію чемпіонатів і Кубків України з виключенням з них тих змагань, у ході яких здійснювалась торгівля цими фіктивними "сертифікатами".

Але жодне з десятків (!) судових рішень досі не виконано, натомість Жданов 23 березня 2015 року видав наказ, яким затвердив Правила спортивних змагань з парашутного спорту, де записано, що до участі в усіх державних заходах з цього виду спорту (чемпіонати України, Кубки України, всеукраїнські змагання), які проводяться від імені нашої держави згідно з Єдиним календарним планом фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів Мінмолодьспорт, допускаються виключно ті спортсмени, які пред'явили "сертифікат парашутиста" – той саме "документ", що є внутрішнім папірцем отой самої псевдо-федерації і який видається виключно її членам за умови сплати "безповоротної фінансової допомоги, без ПДВ".

Більш того, розуміючи, що ця вимога суперечить частині 4 статті 36 Конституції України, а відтак Мінмолодьспорт буде завалено скаргами парашутистів на те, що їх не допускають до участі в державних спортивних заходах, Жданов ухвалив, що його міністерство не стане виконувати свою функцію й не контролюватиме дотримання законності в ході проведення змагань, натомість – цитую наказ пана міністра – "ухвала суддівської колегії стосовно відмови спортсмену/команді у праві участі у змаганнях може бути оскаржена в судовому порядку".

Уявіть ступень цинізму: Жданов замість того, щоби виконувати свою роботу, пропонує спортсменам ходити по судах і доказувати необхідність дотримання Конституції України. У такому разі було б непогано, щоби міністр пояснив, у який саме суд треба звертатись – суд загальної юрисдикції, адміністративний суд, господарський суд, на якій території (за місцем проведення змагань, за місцем проживання спортсмена, за місцем знаходження Мінмолодьспорт тощо) і, головне, з позовом до кого? Хто має бути відповідачем, якщо суддівська колегія, яка на виконання наказу Жданова не допустила спортсмена до участі в змаганнях, не є юридичною особою й не може бути відповідачем?

Але найсумніше, що міністр Жданов взагалі не усвідомлює, що саме він підписує. Тому у відповідь на мій допис Жданов розмістив на блозі УП "спростування", в якому стверджує, що він ніколи ніяких подібних наказів не підписував і ніколи не вимагав від спортсменів парашутистів обов'язкового членства в якійсь "федерації".

http://blogs.pravda.com.ua/authors/zhdanov/598afd5127d39/

І це при тому, що Правила змагань з парашутного спорту, якими заборонено допускати до участі в державних спортивних заходах з парашутного спорту тих спортсменів, які не вступили в громадську організацію харківського "регіонала" Шаповалова, не заплатили йому грошей і не придбали в нього якийсь "сертифікат" парашутиста, розміщені на портали Верховної Ради України ось за цим посиланням.

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1560-13

Більш того, Жданов заявив, що доручив своєму заступникові провести службове розслідування оприлюднених мною фактів і звернутись до Генеральної прокуратури, яка, буцімто, має підтвердити, що Жданов не вимагає від спортсменів ніяких "сертифікатів парашутиста".

У такому разі я нагадую пану міністру, що як тільки він був призначений на посаду в грудні 2014 року, я зразу ж звернувся до нього і письмово, і особисто з проханням провести перевірку фактів вимагання грошей зі спортсменів, торгівлі неіснуючими в країні "сертифікатами парашутиста" та невиконання Мінмолодьспорт судових рішень.

При цьому я попрохав включити мене в комісію з перевірки цих фактів. Жданов пообіцяв провести таке службове розслідування, пообіцяв включити мене до складу комісії, пообіцяв висновки комісії направити в Генпрокуратуру, але нічого цього досі не зробив.

Я неодноразово, як народний депутат, звертався до Жданова з вимогою виконати судові рішення, винесені за позовами спортсменів до його міністерства, направляв відповідні звернення й депутатські запити, які проголошувались з трибуни Верховної Ради.

Я, як народний депутат, зустрічався з його заступником – керівником апарату – з проханням припинити грошові побори зі спортсменів та торгівлю "сертифікатами парашутиста" на державних змаганнях.

Але отримав відповідь, що заступник нічим не може допомогти, оскільки це – особиста позиція міністра, який наказав підлеглим не виконувати судові рішення та примушувати спортсменів вступати в псевдо-громадську організацію харківського "регіонала".

Я неодноразово з цього приводу звертався до генерального прокурора Юрія Луценка й, урешті-решт, таки домігся реєстрації кримінального провадження відносно Жданова за невиконання законних вимог народного депутата України.

Тому я інформую міністра молоді та спорту України, що ініціюватиму розгляд питання про його корупційну діяльність на одному з найближчих засідань Комітету Верховної Ради України з питань запобігання й протидії корупції. Сподіваюсь, Жданов прийде й розповість народним депутатам, що таке "сертифікат парашутиста", який він своїм наказом зобов'язав спортсменів купляти в екс-депутата Харківської обласної ради від Партії Регіонів, яким законом передбачений цей "документ", на яких умовах його можна придбати й куди йдуть виручені гроші.





^ Наверх | УКР | РУС
   Главная | Новости | Публикации | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Украинская правда"