Украинская правда

БЛОГИ

: ''ОПГ'' наглядатиме за Укроборонпромом? Хід Гройсмана
25.04.2017 17:27


Уже найближчим часом влада може взяти під повний контроль державний концерн Укроборонпром. Кабмін має реанімувати наглядову раду Концерну, яка з осені 2016-го залишається неповноважною. У самому Концерні кажуть: якщо до наглядової ради призначать озвучених двох чиновників, тоді це буде справжня "ОПГ" (організована злочинна група). Антикорупційні експерти закликають призначити до наглядової ради незалежних осіб.

Два тижні тому Українська правда отримала пакет документів щодо заповнення урядом своєї квоти у наглядовій раді (далі – НР) Укроборонпрому (2 з 5 членів). Проект розпорядження уряду готувався в Мінекономрозвитку. Пропонувалося призначити до НР Укроборонпрому заступника міністра економ розвитку Юрія Бровченка та заступника міністра оборони Ігоря Павловського.



ЧИТАЙТЕ: Кабмін пропонує наглядачами в Укроборонпром людей Порошенка



Яке ж було моє здивування, коли я дізнався, що в самому Укроборонпромі можливе призначення цих двох осіб м'яко кажучи не вітають.

Один з керівників Концерну дав свою однозначну оцінку: "это будет ОПГ". Також ця людина запевнила, що Концерн пропонував альтернативні кандидатури, зокрема, продемонструвала відповідний лист американському генералу Джону Абізаїду (з минулого року він ще й радник українського Міністра оборони). І в цьому ж контексті працівник Укроборонпрому згадав причину звільнення Пашинського з Наглядової Ради восени 2016-го: "постарались сделать так, чтоб на войне никто не украл".

Працівник Концерну запевняє, що нині ставлення до можливого призначення Бровченка та Павловського у всього керівництва Укроборонпрому спільне – негативне. Але ця людина не змогла пояснити, що ж такого сталося у стосунках Бровченка з Романом Романовим. Кілька місяців тому Гендиректор Концерну в розмові з УП розповідав про нормальні стосунки з Бровченком, який до призначення заступником Кубіва працював у структурі Укроборонпрому.



Роман Романов, Гендиректор Укроборонпрому:


Мы считаем, что это было какое-то мудрое решение, когда было предложено взять человека из системы, с опытом работы в Министерстве экономики... Я не говорю, Бровченко хороший он или плохой – я сам не идеальный. Но у нас с человеком хотя бы картинка одинаковая. У нас есть телефоны друг друга. Ми созвонимся, и в разговоре не будет "товарищ замминистра", а рабочий диалог: "Добрый день, у нас такая проблема, помнишь, мы месяц назад разговаривали в столовой, вот, пожалуйста". Вот какой-то контакт.



На необхідність сформувати повний склад НР Укроборонпрому звертали увагу антикорупційні експерти. Бо саме на цей орган покладаються повноваження



Керівник відділу з протидії корупції Центру "Ейдос" Гліб Канєвський:


Президент та прем'єр-міністр мають визначитися з реально незалежними членами НР "Укроборонпрому". Заводи, центральний офіс концерну та їх підрядники мають пройти незалежний аудит, щоб відсіяти корумпованих директорів та фіктивні фірми.



Секретар Незалежний Антикорупційний Комітет з питань оборони Віктор Плахута:

Принципи формування НР залишаються непрозорими, в органі не залишається місця для незалежних членів. Необхідно провести відкрите громадське обговорення кандидатів до НР. Більшість членів цього органу повинна бути незалежною.



До відкритого громадського обговорення для визначення незалежних членів НР Укроборонпрому у Мінекономрозвитку, схоже, не готові. Такий висновок можна зробити з кількох листів, які сьогодні довелося отримати.

У першому Мінекономрозвитку в обличчі Бровченка зазначає, що законодавством не визначений механізм відбору кандидатів та подання ними документів для призначення до складу НР Укроборонпрому.



Лист Бровченка від 25.04.2017

Другим листом Бровченко просить Міноборони прискорити надання пропозицій щодо кандидатів до НР Укроборонпрому.



Лист Бровченка від 20.04.2017

Третім листом Бровченко інформує Кабмін, що міністерства не надали свої пропозиції щодо кандидатур до НР Укроборонпрому.



Лист Бровченка від 25.04.2017

В останньому листі ані слова про те, що кандидатури можуть пропонувати, наприклад, громадські організації. Лише – центральні органи влади та Кабмін.

По суті, визначений кандидат до НР Укроборонпрому цими листами відсікає можливість конкурсу та намагається пришвидшити своє призначення. Зрозуміло, що це не самостійна гра Бровченка...

Якщо законодавчо процедура визначення кандидатів не прописана, то це не виключає можливість самого конкурсу. Правда, для цього потрібно мати бажання отримати незалежних представників, які б реально взялися контролювати Концерн з мільярдними оборотами.

І тут вже питання до прем'єра: він допоможе команді Порошенка взяти під повний контроль Укроборонпром, чи спробує ініціювати публічне визначення контролерів оборонного Концерну.

Хід Гройсмана.




ЧИТАЙТЕ: Війна і бізнес. Як друзі Порошенка контролюють мільярдні замовлення Укроборонпрому







^ Наверх | УКР | РУС
   Главная | Новости | Публикации | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Украинская правда"