Украинская правда

ПУБЛИКАЦИИ

Кино для Трампа. Зачем Джулиани прилетал в Украину
06.12.2019 18:30
Рассказываем, с кем встречался и о чем говорил адвокат американского президента. (укр.)

На початку грудня, поки Конгрес США вирішує долю Дональда Трампа, його адвокат Рудольф Джуліані непублічно зустрівся з кількома українськими політиками у Києві та Будапешті. 

Про його перші візити стало відомо лише з преси, після цього деякі українські політики і самі розповіли про американського гостя.

Метою зустрічей, за інформацією американських ЗМІ, був збір даних, які б допомогли хазяїну Білого Дому у справі про імпічмент.

"Джуліані… зустрівся з багатьма з найбільш сумнівних персонажів країни, намагаючись відкопати "бруд", щоб допомогти Трампу і підтримати версію, протилежну розслідуванню демократів щодо імпічменту", – написав журналіст Крістофер Міллер.

Із українськими "друзями" Джуліані зустрічався у Будапешті та Києві. У столицю Угорщини він прилітав кілька разів. В Україні йому поки вистачило однієї доби.

"Українська правда" розповідає, з ким зустрічався та про що говорив адвокат американського президента.

З ким зустрічався Джуліані

Будапешт: Юрій Луценко, Костянтин Кулик, Віктор Шокін, Михайло Охендовський, Андрій Теліженко, Андрій Артеменко

4 грудня The New York Times повідомило, що Джуліані зустрівся з колишніми очільниками української Генпрокуратури, Юрієм Луценком і Віктором Шокіним. Ще одним експрокурором, до якого навідався адвокат Трампа, був одіозний Костянтин Кулик.

Усі вони нібито стали героями документального серіалу для одного з американських телеканалів, в якому Джуліані має закласти виправдання Трампа та поставити під сумнів розслідування щодо імпічменту.

EXCLUSIVE: Concluded an extensive interview with Yuri Lutsenko in Budapest.

Former Ukrainian Prosecutor General Lutsenko: Ambassador #Yovanovitch lied under oath to the American people in #AdamSchiff's impeachment inquiry.#YovanovitchLied

Tune into @OANN — watch for Part III. pic.twitter.com/zrq6Uo4HBO

— Chanel Rion OAN (@ChanelRion) December 5, 2019

Пізніше прессекретарка Луценка підтвердила зустріч:

"У розмові із близьким соратником президента США ексгенпрокурор Юрій Луценко повторив основні тези, вже неодноразово публічно висловлені в ряді інтерв'ю для вітчизняних та закордонних ЗМІ.

Головна з них – посольство США в Україні заблокувало слідство про 7 млрд доларів ОЗУ (Організоване злочинне формування – ред.) президента-втікача Януковича, які були розміщені в американському хедж-фонді".

Раніше Луценко неодноразово розповідав про українських політиків, які хотіли завадити Трампу виграти вибори. 

Зокрема, він називав тиском публікацю "чорної бухгалтерії" Партії регіонів, у якій пізніше знайшли незаконні доходи керівника виборчого штабу Трампа Пола Манафорта.

Віктор Шокін скаржився на тиск з боку одного з потенційних конкурентів президента – Джо Байдена.

Крім того, за даними журналістів, ще у кінці листопада Джуліані зустрічався з трьома іншими українськими політиками. Серед них був ексголова Центрвиборчкому Михайло Охендовський, який фігурував у "чорній бухгалтерії". 

Також соратник Трампа розмовляв із колишнім працівником посольства України в США Андрієм Теліженком. У 2015-2016 роках він відповідав за супровід делегацій, моніторинг актуальних подій та підготовку зустрічей.

За словами співрозмовників у посольстві, у 2016 році Теліженко звільнився з посольства за власним бажанням. Насправді цьому передував затяжний конфлікт із тодішнім послом Валерієм Чалим. 

Після свого звільнення Теліженко почав публічно звинувачувати Чалого у втручанні в перебіг президентської кампанії, стверджуючи, що посольство підтримувало кандидатку Гілларі Клінтон. 

Третій листопадовий співрозмовник Джуліані – екснардеп Андрій Артеменко.

Київ: Олександр Дубінський, Андрій Деркач

Після Будапешту Джуліані відправився у Київ, де зустрівся зі "слугою народу" Олександром Дубінським, близьким до олігарха Ігоря Коломойського.

фото: твіттер дубінського

"Розповів про плани створення слідчої комісії парламенту, основною метою якої буде розслідування фактів розкрадання багатомільярдних сум з українського бюджету в період президентства Порошенко і Януковича", – написав Дубінський.

фото: фб деркача

Ще одним нардепом, до якого навідався американський адвокат, був колишній "регіонал", а нині позафракційний Андрій Деркач.

Він у планах Джуліані з'явився не випадково. Колись саме Деркач поскаржився у Генпрокуратуру на втручання в американські вибори через справу "чорної бухгалтерії". 

Саме Деркач у жовтні цього року оприлюднив дані про нібито вплив українських чиновників на вибори США.

Що розповідає про зустріч Деркач

"Українська правда" розпитала нардепа Андрія Деркача про зустріч із Джуліані. Він розповів, про що говорив з адвокатом Трампа і кого згадував. Водночас народний обранець проігнорував питання про те, чи передавав він Джуліані якісь документи.

– Чи спілкувались ви з Рудольфом Джуліані раніше? За яких обставин і щодо яких питань?

– Ми зустрічалися з Рудольфом Джуліані раніше. Це було давно. У 2003 році, на відкритті пам'ятника жертвам терактів у США 11 вересня. Він тоді прилітав до Києва.

Безпосередньо перед вчорашньою зустріччю Джуліані дзвонив мені ще раз – відразу після оприлюднення мною фактів міжнародної корупції, а також нових фактів стосовно "Бурісми" і Байдена.

[BANNER1]

– Хто і як організував зустріч 5 грудня?

– Рудольф Джуліані. Ми запланували з ним зустріч в Україні. Крім іншого, приводом для зустрічі стали оприлюднені мною факти міжнародної корупції, втручання високопосадовців України та США у вибори в США у 2016 році.

– Скільки тривала зустріч і що на ній обговорювалося?

– Зустріч тривала понад 3 години. Упевнений: і українські, і американські ЗМІ скоро дізнаються більше про її головні результати. 

Але точно можу повідомити, що в тому числі, ми обговорювали питання, пов'язані зі створенням міжпарламентської групи "Друзі України СТОП корупція". Група займеться збором і аналізом документів, побудовою моделі контактів, майданчиків для обговорень і переговорів.

Ініціатива зі створення цієї групи логічна. У минулому складі ВР я був головою робочої групи з вивчення ситуації з технічною допомогою і корупцією в області паливно-енергетичного комплексу. 

Нами було отримано велику кількість документів. Вони всі в роботі. У них міститься, в тому числі, й інформація з фінансових зловживань представників української влади.

Це, по суті, гроші американських платників податків, які були освоєні незрозуміло як. Зате зрозуміло ким. Ці дії саме і є предметом розслідування міжпарламентської групи.

У зв'язку з цим обговорювали моє звернення до сенаторів і представників Білого дому щодо фактів освоєння представниками української влади 5,3 мільярда доларів технічної допомоги від США.

Говорили про те, що наші правоохоронні органи мають усі підстави і можливості для розслідування фактів міжнародної корупції. Але ці можливості не збігаються з їхніми побажаннями.

Це багато в чому пов'язано з тим, що у цих справах проходять громадські організації, які сидять на донорські кошти американських та європейських платників податків.

Щодо можливого втручання українських політиків або громадських діячів в американські вибори.

Чи розмовляли ви з Рудольфом Джуліані про ймовірне втручання українських політиків в американські вибори? Хто ініціював цю розмову і що саме цікавило Джуліані?

– Ми обговорили це питання. Воно велике і резонансне: вибори, втручання, президенти, посольства, дипломати, НАБУ, ГПУ… 

Тут однією відповіддю не обійтися. Скажу простіше: все, що я обговорював з Джуліані, я обговорював виключно з позиції інтересів держави Україна і партнерських взаємин двох стратегічних партнерів.

– Яких українських високопосадовців згадували у своїй розмові? У якому контексті?

Згадували прізвища Януковича, Порошенка, Гонтаревої, Яресько, Зеленського. Американські прізвища, думаю, дуже скоро озвучить Джуліані.

До речі, ще з Джуліані згадували безкровну революцію 2004 року. Тоді разом з сенатором Річардом Лугаром нам вдалося не допустити кровопролиття на Майдані 2004 року. 

Разом з ним ми підготували один спільний документ і змогли переконати керівництво країни не вводити війська для силового розгону Майдану.

Що ж стосується прізвищ двох президентів, то вже зараз можна сказати про майбутню зустріч Зеленського і Трампа. Вона потрібна для вирішення всіх спірних питань і для отримання допомоги від нашого стратегічного партнера.

Що здивувало наших партнерів? Робота керівництва українських правоохоронних органів і чиновників. Їхня здатність витрачати американські гроші. Вони підозрювали, що все сумно, але щоб настільки… 

Цікаво експерти Джуліані відзначили: "найкращий в світі бізнес – працювати президентом України".

Просто крадеш гроші спочатку у держави, потім заводиш їх через боргові зобов'язання, потім один в одного викуповуєш, збільшуєш маржу, відсотки, легалізуєш і живеш щасливо.

***

Перші частини серіалу, який має захистити кар'єру американського президента, вже почали виходити на правому протрампівському телеканалі. Зовсім скоро там можна буде почути і топ-свідків, як-от Луценко чи Шокін. 

Під лозунгами боротьби за чесну політику вони і самі стають героями внутрішньої суперечки у США. І коло осіб, втягнутих в американське протистояння, лише збільшується.

Якщо хтось навіть хотів, щоб Україна зникла з вашингтонських радарів, говорити про це точно зарано.

Соня Лукашова






^ Наверх | УКР | РУС
   Главная | Новости | Публикации | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Украинская правда"