Украинская правда

ПУБЛИКАЦИИ

Это "Оскар"! Медийщик Медведчука снял фильм о друге Порошенко
18.01.2019 10:30
Как и почему создали фильм о ближайшем соратнике Порошенко – Игоре Кононенко. (укр.)

Наприкінці минулого тижня в ефірі телеканалу "Прямий" вийшов фільм "П'ять днів з Кононенко" (правопис збережено).

У цьому фільмі прекрасно все.

Найближчий соратник Порошенка Ігор Кононенко у ролі нардепа, який опікується проблемами маленьких українців. Щоправда, при першій же перевірці виявляється, що відзняті соціальні об'єкти "від Кононенка" обійшлися державному бюджету у десятки мільйонів гривень.

Генпродюсер медведчуківського телеканалу "Newsone" Василь Голованов у ролі "жорсткого інтерв'юера". Втім, його роль другого плану звелася до озвучування од на адресу головного героя.

Цікавими є і майданчики для зйомок фільму. У них одразу згадуються місця, які раніше були предметом журналістських розслідувань проекту "Схеми".

На перший погляд у фільмі все так красиво, що його можна було б подавати на "Оскар". Тільки чомусь майже всі причетні до зйомок відхрещуються від авторства.

І не лише тому, що фільм виглядає як банальне замовлення одіозного політика "про себе любого". А ще й тому, що у ньому зійшлися особи, які в політичному житті країни виконують геть інші ролі.

Останні кілька місяців Голованов є одним з фронтменів руху медійників Віктора Медведчука, які звинувачують владу у тиску на свободу слова. Зокрема, порція критики адресується особисто Петру Порошенку за те, що він не розглядає петицію "на захист телеканалів "Newsone" та 112-го".

І ось на цьому фоні виходить піар-фільм, в якому голосом Голованова відбілюють брудну репутацію друга Порошенка Ігоря Кононенка, який підтримував рішення Ради щодо санкцій по відношенню до медведчуківських телеканалів.

Головні герої фільму – Василь Голованов та Ігор Кононенко

"Конуса" розвели на бабло"

о мене як до публічної особи, політика і заступника голови фракції партії "Блок Петра Порошенка" звернулись з пропозицією взяти участь у зйомках документального фільму. З порушених Вами питань звертайтеся, будь ласка, до авторів, виробників і прокатників цього документального фільму".

Це повний коментар самого Кононенка, який автору "Української правди" передала прес-секретар нардепа.

Кононенко уникнув відповідей на низку поставлених йому запитань щодо фільму. Шукати виробників довелося без його допомоги.

Вже з перших кадрів стрічки можна побачити, який продакшн знімав фільм. Знімальна група одягнена у футболки з написом "GoodmediaTeam". Це відомий продакшн у політичній тусовці. Він знімає ролики для уряду, а днями організовував трансляцію Форуму демократичних сил Анатолія Гриценка.

Власником компанії є Кирило Тимошенко. Він озвучив свою версію, як народилася ідея фільму:

"К нам обратилась компания. По просьбе этой компании я не могу озвучивать ее название. Это не Кононенко заказывал. Мы потом вышли на Кононенко через его пресс-службу и предложили такой формат, они согласились".

Кирило Тимошенко

Фото з ФБ-сторінки Goodmedia

Іншу версію має людина, яка знайома з процесом виробництва фільму. Назвемо цю людину "Чук".

"Фільм замовляли люди з Адміністрації президента. Вони ж займалися домовленостями. Продакшн знімав чисто технічно, редагував не продакшн. Їм вислали сценарій – що взяти, що прибрати. Потім почистили і випустили", – повідомив "Чук".

[BANNER1]Також він назвав прізвище "Касьянов" як людини, котра керувала процесом. Це ж прізвище автору назвало інше джерело з кола політтехнологів. Назвемо цю людину "Гек".

"Ідея Касьянова. Цю ідею втюхали "Конусу" (так називають Кононенка – УП), запевнили, що це красиво. "Конус" у виборчих технологіях не розбирається і все сприймає на ура", – розповів "Гек".

Дмитро Касьянов – відомий політтехнолог. Зокрема, він очолював виборчий штаб Сергія Березенка на виборах у Чернігові у 2015-му році.

Політтехнолог Дмитро Касьянов

Фото з ФБ-сторінки Дмитра Касьянова

Сам Касьянов у розмові з автором вдавав, що взагалі нічого щодо фільму про Кононенка не знає.

"Я перепрошую, яке кіно? "5 днів з Кононенком"? Я з Кононенком не був 5 днів. Щось ви переплутали. Я не бачив його (фільм – УП). Я навіть не знаю, про що мова", – казав Касьянов у телефонній розмові з автором.

Його причетність до зйомок спростовує і Кирило Тимошенко з "Goodmedia". Запевняє, що знайомий з ним лише заочно по виборам у Чернігові.

"Я работал в штабе Корбана, а он (Касьянов – УП) – в штабе Березенко. Вот так мы заочно познакомились", – каже Тимошенко.

Проте "Гек" переконує: Касьянов і Тимошенко знайомі особисто з 2015-го року, разом працювали на виборах мера у Дніпрі у команді Бориса Філатова. Останній тоді був членом партії "УКРОП". Тимошенко також визнає, що ця партія була основним замовником відеоматеріалів на початковому етапі роботи "Goodmedia" . Тимошенко досі залишається помічником на громадських засадах колишнього укропівця нардепа Андрія Денисенка.

"Да, я когда-то был помощником Денисенко, когда работал в штабе партии "УКРОП", это было еще в 15-м году. Просто не сдал свое удостоверение… Я его (Денисенка – УП) не видел последний год. Плотно общались, когда были в "УКРОПе". Это был один из основных заказчиков на то время у нашей компании. У меня половина компании работала в штабе "УКРОПа", туда переехали во время выборов 15-го года", – розповів Тимошенко.

Борис Філатов (у центрі) та Кирило Тимошенко (праворуч)

Фото з ФБ-сторінки Eurovision Dnipro 2017

Те, що "УКРОП" колись був основним замовником відеороликів у "Goodmedia", видно з розділу "Політична реклама" на сайті компанії.

Також з сайту видно, що останнім часом компанія має інших замовників серед політиків. Два останніх відео у розділі – новорічні привітання Володимира Гройсмана та Ігоря Кононенка. Щоправда, ролик з Кононенком з Youtube-каналу "Goodmedia" видалили.

Останні приклади політичних проектів продакшна Goodmedia

У цей же час компанія активно співпрацює з бюджетними установами. Аналітична система закупівель Prozorro містить інформацію про 19 контрактів, які протягом 2017-2018 років укладені з "Goodmedia". Загальна сума цих контрактів – 20 млн грн.

Назва установи

Сума контрактів

Кількість контрактів

ДП "Центр захисту інформаційного простору України"

7,524 млн грн.

8

Міністерство інформаційної політики

7,162 млн грн.

8

Секретаріат Кабінету міністрів

3,260 млн грн.

2

Національна суспільна телерадіокомпанія України

2,114 млн грн.

1

Загалом:

20,060 млн грн.

19


Для НСТУ продакшн знімав посткарди учасників "Євробачення", для Кабміну – серії рекламних роликів "2 роки уряду" та "Реалізація реформ уряду у 2018 році", для Мінінформ – соціальні ролики.

Аналіз цих контрактів дає середню вартість від "Goodmedia" – 10 тисяч доларів за півхвилинний ролик. Скільки тоді у цього продакшна може коштувати виробництво 50-хвилинного піар-фільму?

Кирило Тимошенко відмовляється озвучувати вартість роботи його продакшна.

"На украинском телевидении даже сериалы не стоят 100 тысяч долларов. Одна серия художественного сериала стоит от 20 до 50, а это документальное кино, оно дешевле", – каже керівник "Goodmedia".

"Гек" переконує автора, що Кононенку назвали суму порядку сотні тисяч доларів.

"З "Конуса" вирішили збити гроші", – підсумовує "Гек".

"Сладкое рекламное творение"

"Трансляция на канале-конкуренте стала для меня неприятной неожиданностью". Так появу фільму в ефірі телеканалу "Прямий" прокоментував на своїй ФБ-сторінці генпродюсер "Newsone" Василь Голованов. Нібито його запевняли, що фільм знімається для розміщення в Youtube та на регіональних телеканалах.

Не для телебачення. Плашки телеканалу перекривають титри фільму

Самому Голованову було цікаво поговорити з Кононенком. Але якби пропозиція надійшла сьогодні, після голосування парламенту за звернення до РНБО щодо накладання санкцій на медведчуківські телеканали "Newsone" та 112-й, то, пише Голованов, він би відмовився. І взагалі, після підсумкового монтажу з фільму вийшло "сладкое рекламное творение".

Що з цього правда? І як взагалі топ-менеджер медведчуківського телеканалу отримав роль у фільмі про Кононенка?

Голованов відмовився надати коментарі для цього матеріалу.

Актор фільму відмовився від розмови з журналістами

"Окремо була пропозиція від Кононенка щодо ведучого цього проекту Василя Голованова". Так появу Голованова у фільмі пояснив ведучий "Newsone" Макс Назаров гостю студії нардепу Мустафі Найєму.

"Гек" озвучує таку версію:

"Для фільму вирішили купити цікавого журналіста. Такого собі зіркового інтерв'юера. Як варіант розглядали Орловську (Світлана Орловська, ведуча телеканалу "Прямий", у минулому "Newsone"). Але вирішили, що чоловік буде краще, що він зможе розговорити Кононенка".

[BANNER2]Знайомий з процесом виробництва фільму "Чук" також розповідає, що Голованова найняли ведучим фільму. Проте у самому процесі підготовки фільму Василь "взагалі слова не мав", переконує "Чук".

Керівник "Goodmedia" підтверджує, що пост-продакш проходив без Голованова. Проте переконує, що над текстом та запитаннями велася спільна робота журналіста та редакторської групи. Тут варто розуміти, що, якщо якісь моменти зі зйомок могли включати або вирізати вже без Голованова, то начитані його голосом компліменти на адресу Кононенка точно без самого медійника зробити не могли.

"Когда нам заказали фильм, мы предложили какие-то варианты. Если б мы взяли какого-то человека с "5 канала", это было б никому не интересно. Все б обсуждали, что это какая-то джинса. Поэтому мы предложили Василия, переговорили с Василием, он согласился, ему тоже это было интересно", – пояснює появу у фільмі Голованова Кирило Тимошенко.

Він запевняє, що медійник Медведчука знімався у фільмі про Кононенка безкоштовно. Якщо це так, то Голованов міг на будь-якому етапі безболісно для себе відмовитися від участі, вимагати, щоб його обличчя не світилося у фільмі. Тим більше, що період зйомок та монтажу таки співпав з розглядом у парламенті постанови про звернення до РНБО щодо санкцій до медведчуківських телеканалів.

"Зйомки почалися у вересні, до постанови Верховної Ради. Але знімали до листопада, коли постанова вже була", – розповідає "Чук".

Про те, що зйомки фільму тривали не 5 днів поспіль, можна судити по одягу. Якщо в перший день Кононенко у сорочці з короткими рукавами, то на п'ятий день він вже у шкірянці. І на п'ятий день Голованов запитує у героя фільму про свято 14 жовтня. Тобто зйомка цього дня відбувалася всередині жовтня.

А постанова Верховної Ради щодо звернення до РНБО з пропозицією розглянути можливість накласти санкції на медведчуківські телеканали була ухвалена 4 жовтня.

Але в документальному фільмі, який нібито мав продемонструвати Кононенка таким, яким він є насправді, про це голосування – ані слова. Як відсутні і багато інших фактів, які можуть зіпсувати ставлення глядача до головного героя.

Він не такий? Що не так з піаром Кононенка

"Революція гідності та війна привели до Верховної Ради велику кількість нових людей із найрізноманітніших сфер діяльності". Цим реченням Голованов починає фільм про Кононенка. Глядача ніби налаштовують на думку, що головний герой є висуванцем Майдану.

Насправді, Кононенко у великій політиці з'явився не завдяки своїй ролі у подіях 2013-2014 років. Виключно завдяки давній дружбі з Порошенком – президент включив свого бізнес-партнера в третій десяток списку власної партії.

Дуже швидко Кононенко став відомий всій країні як політичний "рєшала". "Людина, котра має безперечну політичну вагу і таку ж неоднозначну репутацію", – описує свого героя Голованов. І обіцяє оцінити нардепа без упередженості та з найнеприємнішими запитаннями. Але одразу вводить глядачів в оману: збирається оцінювати діяльність Кононенка "як окремого депутата від конкретної території".

Справа у тому, що Кононенко – списочник, і не обирався від конкретної місцевості. Натомість, вже більше року "опрацьовує" одну територію. А точніше 94-й виборчий округ на Київщині, який охоплює Обухівський та Васильківський райони. Саме туди відправляються Кононенко та Голованов у перший день документального фільму.

"Тут, наче гриби після дощу на галявині, зростають найрізноманітніші спортивні об'єкти", – розповідає Голованов.

Далі медійник каже, що Кононенко допомагає відкривати ці майданчики. І підсумовує, що в Обухові люди знають Кононенка набагато краще за київських журналістів.

Усе це супроводжується відеорядом вдячних дітей та дорослих.

"Зерня до зерняти"

Що забуває згадати Голованов, то це суми бюджетних грошей, які йдуть на майданчики "від Кононенка". Це майже 48 мільйонів гривень, які у бюджеті 2018-го року передбачили на соціально-економічний розвиток територій, які входять до 94-го виборчого округу.

Саме за ці гроші відбуваються ремонти та реконструкції майданчиків та освітніх закладів, на чому піариться Кононенко. Ще 20 мільйонів гривень за цією ж програмою соціально-економічного розвитку передбачали для бюджету Васильківського району.

Подібні субвенції – стандартна практика підтримки урядом лояльних мажоритарників. Наприкінці минулого року автор у блозі на УП писав, як ці бюджетні видатки планують використовувати для агітації за Порошенка. Якщо проаналізувати суми, які отримують нардепи на свої округи, то Кононенко буде серед лідерів.

Щоправда, тут є один нюанс. 94-й округ має свого мажоритарника. Це – Віктор Романюк з "Народного фронту". Нині він опинився у тіні більш впливового нардепа. Кононенка підтримує місцева адміністрація, його діяльність широко висвітлюють місцеві ЗМІ.

Дійшло до того, що Романюк подав заяву до правоохоронних органів, щоб Кононенка покарали за підкуп виборців. Підставою стали подарунки місцевим жителям до 8 березня минулого року "від Кононенка" – засоби особистої гігієни та махрові рушники.

Попри подібну активність на окрузі у фільмі Кононенко вчергове заявляє: балотуватися тут не збирається.

"Еще в 15 году у нас во фракции возникла инициатива, что списочники должны быть закреплены за округами по их желанию. У меня есть еще одна мотивация. Я пытаюсь продемонстрировать нашим депутатам, как действительно надо работать на округе", – запевняє він Голованова.

І одразу після цього знімальна група відправляється на інший об'єкт, який Кононенко називає "предмет моей гордости". Це траса Обухів-Українка.

"Понятно, что дороги – это государственная программа, но депутатский общественный контроль никто не отменял", – пояснює Кононенко свою увагу до будівництва траси.

"Предмет особливої гордості" Кононенка обійшовся бюджету у 103 млн грн

"Предмет гордости" Кононенка обійшовся обласному бюджету у 103 млн грн. Така сума у результатах тендера на Prozorro. Щоправда, за кілька місяців до тендера голова Обухівської райдержадміністрації Іван Рудяк називав майже удвічі меншу суму, яку планували витратити на ремонт цієї ділянки траси – 54,9 млн грн.

Звідки такі розбіжності, у фільмі не обговорюють. Головне, що Кононенко взяв шефство над цією дорогою.

"Медійний образ героя нашого фільму цілком не збігається з живою людиною Ігорем Кононенком", – підсумовує перший день зйомок на Київщині Голованов.

Другий день зйомок – інтерв'ю у парламентському кабінеті Кононенка

Усі документальні зйомки другого дня зводяться до запису інтерв'ю у парламентському кабінеті Кононенка. Усі обіцяні "гострі" запитання зводяться до децентралізації, можливості походу сина Кононенка у політику та перебування єврооптимістів у фракції БПП.

"Лещенко, Заліщук та Найєм зубами тримаються за крісла в парламенті", – дізнаємося з відповіді Кононенка на запитання, чому їх не виключать з фракції.

Третій день зйомок – інтерв'ю у будинку Кононенка

На третій день зйомок Голованова запрошують до будинку Кононенка. Це саме той будинок, який фігурував у журналістському розслідуванні проекту "Схеми", яке вийшло три роки тому під заголовком "Царське село Порошенка". Журналісти виявили, що Київрада безкоштовно передала гектар елітної землі пов'язаній з Порошенком-Кононенком структурі.

Нічого цього у піар-фільмі не згадується. Більше того, глядач навіть нормально розгледіти не може елітний будинок. Попри проголошену свободу зйомок територія маленького Межигір'я та будинок Кононенка в кадр майже не потрапляє. Відеоряд цього шматка фільму – приготування знімальної групи. Далі – інтерв'ю з сімейною парою Кононенків.

Єдиний цікавий момент розмови – історія про жорстку розмову батька зі старшою дочкою. Історія розкриває ставлення нардепа до людей, в яких вкладає гроші.

[BANNER3]Після завершення навчання у Швейцарії Дарина хотіла почати роботу за кордоном. Батько заперечив.

"Зачем я в тебя вкладывал деньги? Я считаю, что ты должна приехать сюда, работать здесь. Работать вместе в совместных проектах. Но ты самостоятельная! Если ты так считаешь, пожалуйста, тогда без меня. Ты приняла это решение, тогда без моей помощи", – переповів свою розмову з дочкою Кононенко.

Четвертий день зйомки проводили також на місці, яким раніше цікавилися журналісти проекту "Схеми". У Міжнародній тенісній академії.

"Політики-бізнесмени зобов'язалися на місці старого табору відкрити безкоштовну дитячу юнацьку спортивну школу. А в результаті там відкрився... приватний тенісний фітнес-клуб. Із готелем, баром, басейном", – писали журналісти у 2016-му році в матеріалі "Родинна гра Кононенків".

Четвертий день зйомок – у Міжнародній тенісній академії, якою керує син Кононенка

У фільмі і Кононенко, і Голованов запевняють, що проект академії – соціальний, а не для заробітку грошей.

"Це – приватний проект. При цьому соціальний. Прибуток дають дорослі клієнти, які користуються спортивною базою на комерційних засадах. Усі гроші негайно повертаються на потреби молодих спортсменів. Туди ж ідуть внески спонсорів та особиста допомога від Ігоря Кононенка", – розповідає голос Голованова.

Які особисті суми перераховує на академію Кононенко – невідомо. У його електронній декларації про ці видатки – жодної згадки.

У підсумку Голованов робить висновок: є поганці, але Кононенко – він не такий.

"Щоб підприємці були слухняними, політики нав'язують суспільству думку, що бізнес цікавлять лише прибутки. Але діяльність таких бізнесменів, як Ігор Кононенко, це спростовує", – озвучує текст Голованов.

П'ятий день зйомок – у військовому училищі

На 5-й день знімальна група відправляється з Кононенком до Васильківського авіаційного училища. Нардеп згадує, що саме тут познайомився з майбутнім президентом Петром Порошенком. І глядачам натякають, що два хлопці ще тоді починали боротися з росіянами.

"У нас в батальоне обеспечения было много россиян, такая достаточно агрессивная группировка. Вторая четверть – это были азербайджанцы. В нашем призыве было трое киевлян, мы держались вместе. Я занимался вольной борьбой, Петр Алексеевич занимался дзюдо", – згадує Кононенко своє армійське знайомство з Порошенком.

Кононенко на окрузі не злетить

Піар-фільм про Кононенка готувався не просто для відбілювання одіозного соратника Порошенка. Він розглядався ініціаторами як частина його виборчої кампанії на Київщині.

Нардеп Ігор Кононенко працює на 94-му окрузі

Фото з ФБ-сторінки Ігоря Кононенка

Для іншого ж актора з цього документального фільму – Василя Голованова – проблема з конфліктом інтересів виглядає значно перебільшеною. Так, існує правило, що обличчя телеканалів не можуть світитися на інших телеканалах. Але в цьому конкретному випадку капіталізація обличчя актора Голованова лише збільшилася.

Така показова жертовність заради мистецтва відбілювати одіозного представника нібито ворожого політичного табору може бути належно оцінена власниками багатьох телеканалів. Тими, хто мріє про головну роль у фільмі про себе. У фільмі, за який можна отримати "Оскар". Або більш привабливу статуетку переможця виборів на якомусь мажоритарному окрузі.

Олексій Братущак






^ Наверх | УКР | РУС
   Главная | Новости | Публикации | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Украинская правда"