Украинская правда

ПУБЛИКАЦИИ

Что Кравчук, Ющенко и Шевцова рассказывали "УП" в 2018
11.01.2019 05:00
Интервью из этой подборки – лишь небольшая часть наших разговоров за год. Но если вы за это время не успели их прочитать – можно это исправить. (укр.)

...а ще – Ірина Бекешкіна, Дрю Салліван, Дмитро Шимків та інші цікаві особистості.

Інтерв'ю з цієї добірки – лише невелика частина наших розмов за рік. Та якщо ви за цей час не встигли їх прочитати – можна це виправити.

1. Віктор Ющенко: Тимошенко і Янукович — два чоботи з однієї пари

Ющенко: Я працював з усіма президентами, які були від 1991 року до сьогоднішнього дня. Це різні люди з цікавими сторонами і нецікавими
фото: ельдар сарахман

Віктор Ющенко зустрів нас у київському Царському селі, недалеко від Печерської Лаври. Одягнений весь у білому, він вийшов з-за керма Merсedes GL 500.

Розмова тривала три години. Колишній президент зважував кожне слово, робив паузи і періодично переходив на повчальний тон. А наостанок сказав: "Мені, хлопці, вже до сраки та політика!"

Інтерв'ю з Віктором Ющенком – одне з найпопулярніших текстів цього року. Ми поговорили з ним про українську мову, олігархів, ставлення до донеччан, спільну зустріч із Медведчуком та Тимошенко і конфлікт останньої з чинним президентом.

2. Ірина Бекешкіна: Порошенку складніше увійти у другий тур, ніж перемогти в ньому

Бекешкіна: Як соціолог можу сказати, що в Україні немає прямого зв'язку між готовністю до участі в протестах і реальними протестами

Ірина Бекешкіна вивчає соціологію вже понад 20 років і з 2010-го очолює фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва. Більш ніж десятиліття вона щороку потрапляє у рейтинг 100 найвпливовіших жінок України за версією "Фокусу".

У нашому інтерв'ю вона розкрила одразу кілька секретів:

3. Леонід Кравчук: Путіну треба сісти з Порошенком за стіл переговорів

Кравчук: Може настати такий час, що Крим знову під тиском міжнародного співтовариства може повернутися в Україну
фото: ельдар сарахман

Леонід Кравчук називає найуспішнішу реформу, згадує, як ходив на полювання з Януковичем, і розмірковує, чи є шанси повернути окупований Донбас та Крим.

[BANNER1]А ще пояснює, що сталося б, якби Україна не підписала Будапештський меморандум, критикує Порошенка і зізнається, за яке рішення йому соромно.

4.  Лілія Шевцова: Путін знає, що його час минає. І це його останній термін

Шевцова: Крим тепер буде разом з Росією переживати наші російські проблеми

Лілія Шевцова – відомий російський політолог і професор. Вона затятий критик нинішньої політичної системи в РФ і з початку війни в 2014 році підтримує Україну.

Нам Шевцова розповіла про те, як Кремль скористається президентськими і парламентськими виборами у 2019 році, і що для Росії означає отримання Україною автокефалії. А також пояснила, яка країна може наступною постраждати від російської агресії, що чекає у найближчому майбутньому росіян і самого Путіна.

5. Співзасновник OCCRP Дрю Салліван: Порошенко – корумпований бізнесмен, навколо якого багато небезпечних людей

Салліван: Люди, які керують нашими країнами, насправді – психопати, що розкрадають величезні суми, при цьому презентують себе як чудові особистості

Дрю Салліван – співзасновник Центру дослідження корупції й організованої злочинності (OCCRP).

OCCRP разом з іншими організаціями аналізувало Панамські документи і Райські папери, які в медіа неофіційно називають "офшоргейтом". У документах фігурують імена багатьох українців, включно з президентом Петром Порошенком.

Дрю розповів нам, чому деколи найважливіша історія – та, яка вийшла останньою, коли з'являться нові "папери", і хто, на його думку, причетний до смерті журналіста Павла Шеремета.

6. Дмитро Шимків: У Порошенка тепер ситуаційна кімната, як у Білому домі

Шимків: Порошенко дивиться Facebook у переїздах між подіями
фото: ельдар саРахман 

Дмитро Шимків прийшов у владу з бізнесу в 2014 році і мав стати координатором інновацій і змін в Адміністрації президента. Проте в останній день літа-2018 на сайті АП з'явився указ про звільнення Шимківа.

Нам Дмитро розповів, чи пов'язана його відставка з майбутніми виборами, як спілкуються Порошенко і Гройсман, хто і яким чином доплачує працівникам АП, а також як змінився президент за роки правління.

7. Семен Глузман: Кулі до політиків не дійдуть. Стріляти будуть у нас із вами

71-річний Глузман розмірковує про долю країни тверезо, масштабно і з великою часткою емпатії
фото: ельдар сарахман

Семен Глузман саркастично називає себе "ідіотом", який не захотів емігрувати з країни.

[BANNER2]Він багато ставить під сумнів, але точно знає, в якій Україні хотів би померти.

Незважаючи на поважний вік, 71-річний Глузман розмірковує про долю країни тверезо, масштабно і з великою часткою емпатії. Робить це у своєму кабінеті, розташованому в столичній психіатричній лікарні імені Павлова, оточений полицями з книгами, від яких віє старовиною і пилом.

В інтерв'ю Семен Глузман оцінює психічне здоров'я Надії Савченко й українського політикуму, ділиться прогнозами про третій Майдан, пояснює зростання радикалізму, вказує на головну проблему Петра Порошенка і намагається поставити діагноз суспільству.

8. "Нові" і "Старі". Що розповідають молоді держслужбовці про ейджизм, реформи і старших колег

Валерія Іжик, 23 роки, державний експерт з питань європейської інтеграції та міжнародних зв'язків Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції

Ми поговорили з українськими державними службовцями, яким ще немає 30 років.

Як вони борються з бюрократією і живуть на зарплату держслужбовця? Чи хотіли б все покинути і піти? Як доводять старшим колегам свій професіоналізм?

На ці та інші запитання відповідали "нові обличчя" української держслужби – Валерія Іжик, Олег Карапінка, Анастасія Задорожна та Наталія Бойко.

9. Вадим Новинський: Ніщо не віщувало, що з Порошенком будуть складні стосунки

Новинський: Я ніколи не ставив заробляння грошей своєю ціллю
фото: ельдар сарахман

Вадим Новинський – третій у рейтингу найбагатших українців. Досі до кінця не відомо, як саме слюсар-інструментальник з Росії перетворився на одного з найбагатших людей країни.

Наша розмова затягнулася на кілька годин і почалася із самого початку – далеких 90-их.

У першій частині інтерв'ю читайте про купівлю підприємств у Юлії Тимошенко, партнерство з Рінатом Ахметовим, багатомільйонні борги Костянтина Григоришина, про "розлучення" його бізнесу з головним партнером, російським мільярдером Андрієм Клямком. А також про те, наскільки близько Вадим Новинський знайомий з Володимиром Путіним.

У другій частині інтерв'ю – про його стосунки з Петром Порошенком, про те, чи просив його Рінат Ахметов бути більш стриманим, і чому Новинський вважав нинішню боротьбу за автокефальну церкву створенням "Порошенківського патріархату".

10. Арсен Аваков: У мене є план. Умовно, взяти спочатку окремо Горлівку

Аваков: Я відчуваю, коли ситуація доходить до піку. Криза – це ще й можливості
фото: ельдар сарахман

Арсен Аваков сам запропонував "УП" зустрітися і поговорити про війну. Ми погодилися.

[BANNER3]Якими не були б мотиви глави МВС напередодні виборів, варто віддати належне його політичній сміливості. Ініціювати публічне обговорення питання, яке могло коштувати політичної кар'єри кому завгодно, – завдання непросте.

Про стратегію "поглинання частинами", про можливість амністії і виборів на Донбасі, закон про "колаборантів", спільне патрулювання і "спеціальні статуси" – читайте в інтерв'ю Арсена Авакова.

11. Ігор Козловський: Це не блокада, ми просто відштовхуємо людей

У полоні Козловський пережив катування, його били по ногах і руках так, що довелося наново вчитися ходити

В очах та посмішці 63-річного вченого та громадського діяча Ігоря Козловського складно впізнати людину, яка щойно вийшла з майже дворічного полону. Він жартує, що його спокій якраз найбільше дратував бойовиків.

У полоні Козловський пережив катування, його били по ногах і руках так, що довелося наново вчитися ходити. Нам він розповів, чи готовий це пробачити бойовикам, і що допомогло йому вижити у полоні.

А також яким бачить звільнення Донбасу, як перепродають заручників в ОРДЛО, і чи готовий він туди повернутися.

12. Олександр Данилюк: У якийсь момент я сказав: "Давайте визнаємо, що це уряд імпотентів"

Данилюк: Мій принцип такий: я йду з посади за власним бажанням, якщо не справляюсь
фото: антон іванов

Олександр емоційно й відверто перераховує свої "зради і перемоги" на посаді міністра, розповідає, як живе після відставки, чому на три літери посилав нардепів і чи планує підкорювати ВР наступного року.

А також пояснює, як працює саботаж, погрози та кругова політична порука в українській владі.






^ Наверх | УКР | РУС
   Главная | Новости | Публикации | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Украинская правда"