Українська правда

НОВИНИ

Чи лишити коня: столична влада має кілька варіантів демонтажу пам'ятника Щорсу
15.11.2023 14:22

Столична влада отримала необхідні дозволи для демонтажу пам’ятника Щорсу, наразі міські служби вивчають, як технічно виконати ці роботи.

Джерело: депутат Київради, радник міського голови Дмитро Білоцерковець у коментарі "Українській правді"

Пряма мова Білоцерковця: "Сьогодні прибрали Пушкіна і демонтаж Щорса теж не за горами. Ви знаєте, що перше звернення міської влади до Мінкульту щодо зняття охоронного статусу з цієї пам’ятки були ще у 2017 році. Всі ці роки отримати такий дозвіл не вдавалося.

Але нарешті це сталося − 10 листопада Кабінет міністрів прийняв рішення, а вчора ввечері опублікував підписану постанову щодо зняття охоронного статусу. Тож тепер перешкод для демонтажу пам’ятника Щорсу немає, і зараз міські служби вже вивчають, яким чином технічно зняти цей монумент, бо він складний, важкий і демонтувати його буде не так просто, як може здаватися".

Деталі: На запитання, чи демонтуватимуть всю скульптуру з конем, чи заберуть лише фігуру військового ватажка більшовиків Щорса, Білоцерковець сказав, що технічно можливі обидва варіанти, але, як саме має відбутися демонтаж, буде вирішено додатково.

Пряма мова Білоцерковця: "За попередніми даними, технічно можливо розрізати саму статую Щорса (фігуру людини − ред.) і прибрати його з коня. На жаль, за таких умова більша частина "людини" не буде збережена − вдасться зберегти лише верхню частину. Цей бюст можливо зняти обережно і зберегти для переміщення у майбутній музей радянської окупації. Кінь же справді може залишитись на бульварі Тараса Шевченка. Коні ж не винні".

Деталі: На запитання щодо дати демонтажу пам’ятника Щорсу Білоцерківець не надав точних даних.

Пряма мова Білоцерковця: "Важко сказати. Як мінімум треба кілька днів на технічні питання. Також ми зараз ведемо консультації з експертами, з відомим скульптором Володимиром Журавлем щодо рекомендацій по демонтажу. Тобто дозвіл є, технічні можливості у міських служб теж є. Наразі триває робота з підбору інструментів і обладнання для цих робіт, наприклад, який саме кран використати, і також консультації з митцями, як саме найкраще проводити демонтаж".

На запитання, чи доведеться перекривати рух у день демонтажу, чи його виконуватимуть у нічний час, Білоцерковець сказав, що не готовий відповісти, але "якщо буде потрібно перекрити вулицю, то будемо робити демонтаж в комфортний для киян час, щоб не створювати додаткові корки".






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"