Українська правда

НОВИНИ

МЗС Ізраїлю звинуватив Київ у антисемітизмі. Українські дипломати відповіли
14.01.2020 16:09
МЗС Ізраїлю заявило, що в Україні вшановують осіб, відповідальних за вбивство євреїв під час Голокосту, українські дипломати наголошують, що Україна береже пам’ять про трагедію Голокосту та працює над відновленням історичної справедливості.

МЗС Ізраїлю заявило, що в Україні вшановують осіб, відповідальних за вбивство євреїв під час Голокосту, українські дипломати наголошують, що Україна береже пам’ять про трагедію Голокосту та працює над відновленням історичної справедливості.

Джерело: заяви МЗС Ізраїлю та МЗС України

Деталі: В заяві ізраїльських дипломатів зокрема зазначається, що "особи, відповідальні за вбивство євреїв під час Голокосту та в погромах, а також антисемітські ідеологи Українського національного руху останнім часом стали предметом публічного вшанування в Україні". МЗС Ізраїлю висловило "засудження цих явищ".

Водночас МЗС України наголосило, що Україна рішуче засуджує будь-які форми нетерпимості та антисемітизму, а органи влади на всіх рівнях докладають зусиль для боротьби з їх проявами.

За словами дипломатів, це було також визнано впливовими міжнародними та неурядовими організаціями, а також Міністерством у справах діаспори Ізраїлю. Така оцінка збігається з даними єврейської громади України і національних правозахисних неурядових організацій.

Дослівно: "Збереження історичної пам’яті про трагедію Голокосту в Україні, відновлення історичної справедливості, у т.ч. щодо тих, хто боровся за незалежність нашої держави і чию пам‘ять на догоду своїм інтересам зганьбила пропагандистська машина СРСР, і надалі залишатимуться важливими напрямами державної політики України.

Вкотре наголошуємо, що цивілізовані нації мають виходити з принципу вшанування усіх загиблих, а дискусії у цій сфері мають точитися на рівні істориків і експертів, а не політиків".

Що передувало: 2 січня посли Ізраїлю і Польщі в Україні розкритикували вшанування українською владою лідерів ОУН Андрія Мельника та Степана Бандери, а також письменника і політичного діяча Івана Липи та його сина, одного з ідеологів українського націоналізму Юрія Липи.

Дипломати обурювалися, що 24 грудня Львівська обласна рада прийняла постанову, спрямовану на виділення державних коштів у 2020 році на вшанування пам’яті Мельника, Івана та Юрія Липи, а Київська міська державна адміністрація 1 січня на своїй будівлі "виставила банер із зображенням Степана Бандери".

У Верховній Раді після цього заявили, що дипломати допустили неправдиві твердження у своїй заяві.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"