Українська правда

НОВИНИ

Виконавчий директор "Нафтогазу" пояснив, чим заслужив велику премію
14.01.2020 13:16
Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко вважає, що заслужив на премію за виграш у "Газпрому" у Стокгольмському арбітражі.

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко вважає, що заслужив на премію за виграш у "Газпрому" у Стокгольмському арбітражі.

Джерело: пояснення Вітренка у Facebook

Деталі: Вітренко спростував чотири "фейки": нагадав, що він не чиновник, а працює на акціонерне товариство "Нафтогаз"; наголосив, що не призначав собі премію, бо це робить правління НАК; запевнив, що не просив премію та не лобіював її розмір; заявив, що премії за другу частину виграшу в росіян в арбітражі йому і колегам ще не призначені, хоч і передбачені контрактами.

Він підтвердив, що за контрактами група працівників "Нафтогазу" має отримати 1% від отриманих із "Газпрому" грошей – "насправді навіть менше".

Вітренко додав, що Україна виграла у Стокгольмському арбітражі дві справи – щодо контракту на купівлю газу і щодо контракту на транзит газу. За першу перемогу в суді премія вже була, а за другу перемогу ще не призначили, заявив він.

Раніше повідомлялося, що за другу частину судового виграшу в "Газпрому" топ-менеджери НАК у сукупності отримають близько 29 мільйонів доларів або 700 мільйонів гривень премії. 

Пряма мова Вітренка: "Я не просив та не лобіював розмір премії. Отримав таку, яку визначили. У моєму конкретному випадку премія була призначена за результат, який передусім залежав від моїх конкретних дій – тобто не від якихось незалежних від мене чинників...

Стокгольмський арбітраж за транзитним контрактом був ініційований мною. Разом із невеличкою командою ми обґрунтували з економічної точки зору наші позовні вимоги — коли майже ніхто не вірив, що в нас щось вийде.

Зовнішні юристи та експерти відіграли надзвичайно важливу, але все-таки допоміжну роль у цьому. Лише люди зсередини компанії та з повним розуміннями контексту могли надати вичерпне обґрунтування.

Результатом стало отримання $2,1 мільярди від Газпрому у вигляді газу через залік, який провів Стокгольмський арбітраж. Потім разом із тією ж маленькою командою ми працювали над стягненням залишку – $2,9 мільярдів включно з відсотками.

…Премії не призначалися наперед. Вони призначалися за вже наявний результат. Тобто минулого разу – щодо отриманих у вигляді газу від Газпрому $2,1 мільярдів.

Наразі можу абсолютно чесно стверджувати, що премії за отримані від Газпрому напередодні Нового року $2,9 мільярди ще не були призначені. Хоча це дійсно прямо передбачено трудовими контрактами конкретних працівників компанії".

Деталі: Вітренко пояснив, що за результатами арбітражу щодо контракту на купівлю газу Україна позбулася зобов’язання сплачувати більше $80 мільярдів за положенням "бери або плати" і домоглася зменшення ціни на газ, який вона фізично відбирала у "Газпрому" з квітня 2014 року – але все одно мала доплатити за той газ ще $2,1 мільярди.

Але наступне рішення арбітражу за контрактом про транзит газу змусило "Газпром" компенсувати Києву $4,6 мільярди втраченого прибутку через недопоставки газу для транзиту. Стокгольмський арбітраж вирішив зробити залік на $2,1 мільярди, а "Газпром" мав сплатити різницю.

За словами Вітренка, "ми виграли в Стокгольмському арбітражі за транзитним контрактом і отримали $2,1 мільярди у вигляді газу (через залік), і $2,9 мільярдів (залишок з $4,6 мільярдів до яких потім додалися нараховані відсотки)" 

Вітренко додав, що оскільки "Нафтогаз" по суті належать народу України, то народ зацікавлений у його ефективності та прибутковості. Тож транзит газу та гарантований мінімальний прибуток від контракту з "Газпромом" у $7.2 млрд – це значний внесок в економіку України.

Читайте також: Як Нафтогаз переміг Газпром в Стокгольмі. Історія однієї війни

Передісторія: У ніч на 31 грудня НАК "Нафтогаз" та "Газпром" підписали новий контракт на транзит газу на 5 років домовилися про взаємне відкликання скарг та врегулювання судових спорів. 






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"