Українська правда

НОВИНИ

Зеленський допускає розмову про контракт на транзит газу в Парижі
02.12.2019 10:43
Президент України: "Північний потік-2" значно послабив наші позиції на переговорах... Якщо нам вдасться укласти новий транзитний договір на термін до 10 років, якщо європейці нам допоможуть, а Росія не противиться цьому, то цей аргумент, так би мовити, встане на ноги, що "Північний потік-2" не є політичним проєктом. Поки що це твердження без будь-яких підстав".

Президент Володимир Зеленський не виключає, що обговорить новий контракт на транзит російського газу через Україну в рамках зустрічі з лідерами "нормандського формату" в Парижі 9 грудня.

Джерело: інтерв'ю українського президента Der Spiegel, Le Monde, Time і Gazeta Wyborcza

Пряма мова: "Досі ми отримували від 2,5 до 3-х мільярдів доларів на рік за транзит російського газу через Україну. Звісно, ми ведемо тристоронні переговори – Україна, Росія, ЄС…

"Північний потік-2" значно послабив наші позиції на переговорах. Хоча наші європейські партнери стверджують, що це не політичний, а економічний проєкт, я дозволю собі не погодитися.

Однак якщо нам вдасться укласти новий транзитний договір на термін до 10 років, якщо європейці нам допоможуть, а Росія не противиться цьому, то цей аргумент, так би мовити, встане на ноги, що "Північний потік-2" не є політичним проєктом. Поки що це твердження без будь-яких підстав".

Деталі: На запитання, що президент Росії Володимир Путін сигналізував йому при останній телефонній розмові, Зеленський відповів, що той "взяв до відома" українську позицію.

"Для мене важливо, що проблема газу сам по собі є питанням. Хоч би якими були побажання обох сторін, вони жодним чином не повинні бути пов'язані з Донбасом. Хоча я не виключаю, що транзит газу також буде розглядатися в нормандському форматі", – заявив Зеленський.

Знати більше: Газова угода Тимошенко – Путіна. Повний текст

Контракт про транзит російського газу + Додаткова угода про аванс "Газпрому"

Передісторія:






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"