Українська правда

НОВИНИ

Судді затягують передачу гучних справ до Антикорупційного суду – ЦПК
20.09.2019 18:04
Шевченківський районний суд Києва відмовився передавати кілька гучних корупційних справи напряму до новоствореного Вищого антикорупційного суду.

Шевченківський районний суд Києва відмовився передавати кілька гучних корупційних справи напряму до новоствореного Вищого антикорупційного суду.

Джерело: повідомлення "Центру протидії корупції"; коментар прес-секретаря Шевченківського райсуду Києва Ольги Півень "Українській правді"

Дослівно ЦПК: "20 вересня, відбулося засідання у справі обвинуваченого у розкраданні майже 700 млн грн українських держпідприємств колишнього народного депутата Миколи Мартиненка… 

Закон вимагає передачу всіх справ топ-корупції напряму до антикорупційного суду. Але судді Лідія Щебуняєва, Олена Мелешак та Володимир Бугіль відмовилися виконати закон і направити справу у ВАКС і направили її до Київської апеляції, щоб та в свою чергу звернулася до Верховного суду… 

В той же час, 16 вересня ці ж судді  Шевченківського суду передали напряму до ВАКС справу спільників Мартиненка – Павла Скаленка та Володимира Святненка, яких обвинувачують в цій же схемі".

"Справа Мартиненка не єдина, яку Шевченківський суд вирішив затягнути. Раніше цей суд відмовився передавати до ВАКС резонансну справу екс-голови Державної фіскальної служби Романа Насірова. Судді так само направили її в апеляцію, яка має звернутися до Верховного суду".

Деталі: Юристи ЦПК наполягають, що справи, які має розглядати Антикорупційний суд, потрібно направляти туди автоматично. 

Рішення суддів, які вирішили відправити Мартиненка та Насірова спочатку в апеляцію, у ЦПК вважають порушенням закону та зазначають, що це "дарує час обвинуваченим".

Водночас, у суді на прохання УП про коментар відповіли: "Така процедура". Прес-секретарка суду не стала пояснювати, чому в одному випадку справи передають  до Антикорупційного суду напряму, а в інших – ні.

"Українська правда" також знайшла у реєстрі судових рішень ще кілька схожих випадків, коли місцеві суди не передавали корупційні справи одразу до новоствореного суду. Зокрема, процедура, яку в ЦПК вважають незаконною, застосували до фігурантів розкрадання на так званому "Повітряному експресі".

Доповнено: Після публікації новини до редакції "Української правди" надійшов лист від прес-служби Миколи Мартиненка. У нардепа наполягають на законності процедури, застосованої судом. Адвокат Мартиненка каже, що справу спочатку потрібно спрямовувати до Апеляційного суду, який має передати її до Верховного Суду, а вже він – до Антикорупційного суду.

Реакція адвоката Мартиненка Петра Бойка: "ЦПК Шабуніна почав розганятия "зраду" про нібито намагання Мартиненка затягнути час. Але це не просто юридична безграмотність, а  чергова брехня і маніпуляції в інтересах НАБУ".

"Вже були прецеденти, коли після передачі справ до АКС напряму з районних судів це оскаржувалось в суді – і таким чином все затягувалось. Шевченківський райсуд вирішив зробити все за процедурою - і було б дивно, якби сторона захисту намагалась цьому завадити".

Знати більше: Замкнена вертикаль. Що таке Вищий антикорупційний суд і чому його створення бояться політики?

Що відомо про нове керівництво Антикорупційного суду і коли він врешті запрацює

Переісторія:






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"