Українська правда

НОВИНИ

Сущенко розповів про підступи тюремників і "підстави" в колонії РФ
11.09.2019 13:55
Журналіст розповів: "Червоний" попросив мене передати сусіду дріт для саморобного кип’ятильника. Я погодився, сховав в одежі. А після прогулянки інспектор зустрічає нас із металошукачем".

У російській колонії журналіста Романа Сущенка тюремники намагалися спровокувати на порушення.

Джерело: інтерв’ю "Укрінформу", дане Сущенком своїй редакції у неформальній обстановці за 2 дні після повернення до Києва.

Пряма мова: "Були і підступні речі. У колонії трапилося кілька спроб провокацій, намагань підставити.

От наприклад. Я перебував там в штрафному ізоляторі, хоча, згідно з їхніми нормативами, мене мали утримувати у безпечному місці на загальних підставах. Тобто, мав бути звичайний режим. Але адміністрація колонії (не знаю, чим керувалися), розмістила мене в ізоляторі, де відбувають покарання, по-перше, за найтяжчі злочини, а по-друге, ті, хто себе позиціонує як злодії і не визнає ні законів, ні правил, ні влади. І умови утримання там дуже суворі, обмеження – жахливі.

Мене розмістили із сусідом, який домовився з одним з "червоних" (ув’язнені, що працюють на адміністрацію колонії), щоб той дістав дріт для саморобного кип’ятильника. Сусід гуляв в іншиму дворику і "червоний" попросив мене передати цей дріт. Я погодився, сховав в одежі. А після прогулянки інспектор зустрічає нас із металошукачем.

Тобто, це конкретна "підстава" була! Я потім зрозумів, для чого: аби знизити мій статус, бо я не на загальних умовах живу, без обмежень різних, готуюся до майбутньої зустрічі з рідними. Я йшов другим, і обшук почали з того, що йшов попереду мене. Це дало час позбутися дроту. Але по очах тих, хто робив обшук, було видно – налаштовані щось знайти, тричі обшукали".

Деталі: За словами Сущенка, це загрожувало санкціями, переведення до штрафного ізолятору та іншим покараннями.

Також журналіст розповів, що у неволі, в ізоляції підсвідомо ухопився за малювання, читання книг і фізичні вправи.

Передісторія:

Читайте також: Обмін полоненими. Як Зеленський домовився з Путіним про звільнення заручників Кремля






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"