Українська правда

НОВИНИ

Луценко заявив, що розслідує втручання з України у вибори в США
21.03.2019 08:40
Генеральна прокуратура України розслідує, чи навмисне правоохоронні органи нашої країни "злили" фінансові звіти під час президентської кампанії 2016 року в США про тодішнього главу кампанії Трампа Пола Манафорта, намагаючись вплинути на вибори на користь Гілларі Клінтон.

Генеральна прокуратура України розслідує, чи навмисне правоохоронні органи нашої країни "злили" фінансові звіти під час президентської кампанії 2016 року в США про тодішнього главу кампанії Трампа Пола Манафорта, намагаючись вплинути на вибори на користь Гілларі Клінтон.

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко в інтерв'ю впливовому американському виданню The Hill, передає "Європейська правда".

Витік записів так званої "чорної бухгалтерії" в ЗМІ США, також відомої як "амбарна книга" Партії регіонів, спричинила відставку Манафорта з кампанії Трампа і призвела до одного з ключових звинувачень в розслідуванні змови з Росією, яке переслідує Трампа протягом останніх двох з половиною років.

За даними The New York Times, у "чорній бухгалтерії" прізвище  Манафорта згадується 22 рази. Загалом  йшлося про виплати на суму в $12,7 млн, здійснені протягом 2007-2012 років.

За словами Луценка, розслідування ініційовано після того, як український депутат опублікував аудіозапис, в якому цитувалися слова високопоставленого співробітника правоохоронних органів про те, що його відомство "злило" фінансові звіти Манафорта, щоб допомогти кампанії Клінтон.

Депутат також отримав рішення суду про те, що витік є "незаконним вторгненням в американську виборчу кампанію". Луценко сказав, що запис є досить серйозним твердженням, щоб відкрити розслідування, і одна з його проблем полягає в тому, що українські правоохоронні органи мали часті контакти з посольством США в часи адміністрації Обами в Києві.

"Сьогодні ми почнемо кримінальне розслідування з цього приводу і дамо правову оцінку цій інформації", - сказав Луценко.

Видання відзначає, що таємниця того, як записи "чорної книги" Манафорта потрапили в американські ЗМІ, так і не була розкрита. Вони спливли через два роки після того, як ФБР розслідувало справу Манафорта з приводу його діяльності в Україні, але в 2014 році розслідування застрягло через відсутність доказів.

"Якщо співробітники правоохоронних органів України, які часто працювали з посольством США, дійсно "злили" документи Манафорта, намагаючись вплинути на американські вибори на користь Клінтон, громадськість заслуговує того, щоб знати, хто знав, що і коли", - йдеться в статті.

В інтерв'ю Hill.TV Луценко також стверджував, що посол США в Україні Марі Йованович дала йому список людей, яких попросила "не переслідувати". Крім того, Луценко додав, що не отримав від американського посольства в Україні близько чотирьох мільйонів доларів, які вона повинна була виділити на його відомство.

У відповідь Державний департамент США назвав заяву Луценка "відвертою вигадкою".

В американському відомстві додали, що наразі не допомагають ГПУ, але раніше намагалися "підтримати фундаментальну реформу сфери юстиції, в тому числі після Революції Гідності 2014 року".






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"